Take a fresh look at your lifestyle.

Hoe gaat de bevalling in zijn werk?

Hoewel elke bevalling in drie fasen kan worden onderverdeeld zal toch elke vrouw haar eigen verhaal kunnen vertellen. Elke bevalling is immers uniek. In grote lijnen zal een bevalling wel te vergelijken zijn met elke andere maar juist de kleine details kunnen enorm verschillen.

single reizen online banner

Begin bevalling

Hoe de bevalling zal beginnen kan sterk variëren. Zo kun je vruchtwater verliezen doordat de vliezen zijn gebroken of pijn in je rug krijgen. Ook het vaker naar het toilet gaan kan op het begin van de bevalling wijzen net zoals het optreden van harde buiken. De meeste vrouwen zijn echter van mening dat de bevalling echt is begonnen wanneer de weeën zich aan hebben gediend.

Weeën

Deze eerste weeën zorgen ervoor dat de baarmoedermond week zal worden en open gaat staan (verstrijken). Op die manier wordt het geboortekanaal vrij gemaakt voor de baby’s tocht naar de buitenwereld. Deze zogenaamde ontsluitingsweeen zullen in het begin nog vrij zwak zijn met ruime tussenpozen, maar na verloop van tijd zal de kracht en de frequentie toe gaan nemen.

bewust puur banner

Persen

Op het ogenblik dat ver ontsluiting volledig is (10 centimeter) dan zal de vrouw een bepaalde persdrang ervaren die haast niet tegen te houden lijkt te zijn. Onder leiding van de verloskundige zul je dan voorzichtig het hoofdje van je baby naar buiten mogen persen. Tijdens de geboorte draait het hoofdje van je kindje zo dat het met het neusje in de richting van je rug wijst. Op die manier kan het hoofdje namelijk eenvoudiger door de bekkenopening naar buiten komen.

Wanneer het hoofdje eenmaal is geboren zal het lijfje ook snel volgen. Soms kan het echter gebeuren dat de vrouw een te nauwe bekkendoorgang heeft waardoor de baby geholpen moet worden om geboren te worden.

Nageboorte

Na de geboorte van de baby zal de navelstreng worden afgeklemd waardoor de bloedtoevoer naar de placenta zal worden afgesneden. Hierdoor zal deze niet langer meer functioneel zijn en loskomen van de baarmoederwand. Nadat de vrouw nog één of enkele keren heeft geperst zal de placenta ook naar buiten worden gebracht. Het is overigens van belang dat er geen delen van de placenta in de baarmoeder achterblijven om het gevaar op infectie te voorkomen. Na de geboorte van de placenta zal deze daarom ook altijd goed worden gecontroleerd. Indien de placenta niet intact is dan zal de vrouw een medische ingreep moeten ondergaan om de restanten uit haar baarmoeder te verwijderen.

naturaplaza superfoods banner