Er zijn een heleboel mensen die, zonder het zelf te weten, last hebben van een maagbreuk. Deze maagbreuk is dan zo gering dat er niet, of nauwelijks, symptomen waargenomen worden. In een dergelijke situatie is een behandeling van een maagbreuk uiteraard niet nodig.
Wat is een maagbreuk?
Indien je last hebt van een maagbreuk dan is een deel van je maag door de, te ruim geworden, slokdarmopening in je middenrif geglipt. Met andere woorden: het bovenste stukje van je maag bevindt zich in de borstholte waardoor de afsluiting van je maag niet optimaal functioneert. De zure inhoud van je maag zal daardoor gemakkelijk in je slokdarm terug kunnen stromen.
Wanneer heb je klachten?
Bij een maagbreuk zul je vooral klachten krijgen op het moment dat je een te grote, of een te vette, maaltijd hebt genuttigd, plat op je rug gaat liggen of veel druk op je maag uitoefent door bijvoorbeeld:
- Je lichaam voorover te buigen,
- iets op te tillen,
- te hoesten.
Verder kunnen bepaalde voedingsmiddelen klachten verergeren of uitlokken, zoals:
- roken,
- koolzuurhoudende drank,
- alcoholische drank,
- vet voedsel,
- pittig- of gekruid voedsel.
Voorkomen van klachten
In een groot aantal gevallen is het niet nodig dat een maagbreuk medisch wordt behandeld. Wel wordt vaak aangeraden om je eet- en leefgewoontes aan te passen zodat je maagslijmvlies minder snel geprikkeld wordt en de zure maaginhoud terugvloeit in je slokdarm.
Verder kun je het hoofdeinde van je bed een beetje verhogen. Dit kun je het beste doen door er een latje onder te plaatsen. Wanneer je één of meerdere kussens zou gebruiken voor het verhogen van je hoofdeinde dan loop je de kans dat deze inzakken en je alsnog te maken krijgt met een terugvloeiende maaginhoud naar je slokdarm.
Behandeling van een maagbreuk
Zodra je merkt dat er niet voldoende effect wordt bereikt met alleen het aanpassen van je eet- en leefpatroon dan doe je er zeker verstandig aan om dit met je huisarts te bespreken en welke behandeling van een maagbreuk mogelijk is. In bepaalde gevallen zal je huisarts dan besluiten om medicijnen voor te schrijven die moeten voorkomen dat er te grote hoeveelheden maagzuur aan worden gemaakt. Hierdoor wordt de kans op het terugstromen van je maaginhoud in je slokdarm tot een minimum beperkt.
Slechts sporadisch zal is een maagbreuk van een dusdanig ernstige aard dat er een operatie uitgevoerd dient te worden om de scheur in je middenrif te verkleinen.