Take a fresh look at your lifestyle.

Wat is de oorzaak van een gezwollen buik?

Een gezwollen buik staat doorgaans van binnenuit onder druk waardoor je een opgeblazen gevoel kunt hebben. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht is te veel eten niet altijd de oorzaak van de klachten.

single reizen online banner

Gasvorming in je darmen kan namelijk ook het gevolg zijn van maag- of dunne darmproblemen. Zo kun je bijvoorbeeld te maken hebben met een darmparasiet of te veel Candida (een gist) in je darmen.

Eetgewoontes

Als je gezwollen buik wordt veroorzaakt door een parasiet of te veel Candida in je darmen dan zul je waarschijnlijk aanzienlijke hoeveelheden suikers en andere koolhydraten eten. De parasieten en gisten in je darmen zullen hier naar hartenlust van eten en tevens zich gemakkelijk kunnen vermenigvuldigen.

Indigestie

Een andere oorzaak van een gezwollen buik is indigestie. Indigestie wil zeggen dat je spijsvertering is verstoord door het overladen van je maag. Door het te snel eten van vet voedsel kun je hiermee te maken krijgen.

In je darmen zullen als gevolg van indigestie meer gassen worden aangemaakt dan normaal. Je krijgt hierdoor een opgeblazen gevoel en een opgezwollen buik. Een verandering van je eetgewoontes of het volgen van een speciaal dieet kan je meestal van je klachten afhelpen.

bewust puur banner

Zwangerschap

Bij een vrouw, in de vruchtbare periode van haar leven, kan een gezwollen buik ook nog een totaal andere oorzaak hebben: een zwangerschap. Doordat zowel de baarmoeder als de ongeboren vrucht alsmaar groeit, zal de buik steeds groter worden.

Ziektes en aandoeningen

Als gevolg van een aantal uiteenlopende ziektes en aandoeningen kan je buik eveneens op gaan zwellen. Hierbij kun je denken een ontsteking van je lever waardoor deze vergroot wordt of de aanwezigheid van tumoren in één, of meerdere, organen die gelegen zijn in je buikholte.

Als er zich steeds meer tumoren in je buik ontwikkelen, zal deze (als het ware door ruimtegebrek) op gaan zwellen.

Meer onschuldige oorzaken

Een gezwollen buik hoeft echter niet in alle gevallen te duiden op een ernstige ziekte of aandoening. Je kunt namelijk ook te maken krijgen met een gezwollen buik als je op een dag veel hebt gedronken of als je je hebt laten gaan tijdens een schranspartij.

De klachten zullen dan na enige tijd vanzelf weer verdwijnen. Je lichaam zal het overtollige vocht en het te veel aan voedsel afbreken en voor een deel afvoeren. Heb je echter langere tijd last van een gezwollen buik dan is een doktersbezoek zeker raadzaam.

naturaplaza superfoods banner