Op zoek naar natuurlijke verkoudheidsremedies?
11 natuurlijke verkoudheidsremedies op een rij gezet. Ook natuurlijke producten om je weerstand te verhogen.
Wat zijn de beste natuurlijke verkoudheidsremedies voor jou?
Wanneer er wordt gesproken over een verkoudheid dan wordt daar een infectie van je neus en keel mee bedoeld die is veroorzaakt door virussen. Gemiddeld twee tot vier keer per jaar zul je met een verkoudheid te maken krijgen. De symptomen van verkoudheid, die gewoonlijk één tot drie dagen na blootstelling aan het verantwoordelijke virus zich aandienen, zijn:
- een loopneus,
- hoesten,
- een verstopte neus,
- keelpijn,
- niezen,
- tranende ogen,
- lichte hoofdpijn,
- lichte vermoeidheid,
- pijn in het lichaam,
- koorts minder dan 39 graden Celsius.
Remedies voor een verkoudheid
Hieronder hebben we 11 van de meer populaire natuurlijke remedies op een rijtje gezet waarmee je niet alleen een verkoudheid zou kunnen voorkomen, maar ook de symptomen ervan zou kunnen behandelen. Lees hier meer over verkoudheid en griep remedies. Behalve deze remedies, kunnen bepaalde voedingsmiddelen eveneens helpen om het immuunsysteem te boosten en soms kunnen er aanvullende remedies aan worden gewend om de hoestklachten te verlichten en een verstopping van de neus tegen te gaan. Natuurlijke voedingssupplementen kunnen zeker ook helpen.
Je moet er overigens wel altijd rekening mee houden met het feit dat de wetenschap de meeste beweringen over de werking van een bepaalde verkoudheidsremedie (nog) niet breed kan staven. Om die reden mag een alternatieve behandeling absoluut niet worden gebruikt als vervanging voor de reguliere gezondheidszorg. Op het moment dat je van plan ben om een remedie tegen verkoudheid te gaan gebruiken, dan doe je er verstandig aan om eerst je arts om advies te vragen.
1. Zinktabletten
Zink is een essentieel mineraal dat van groot belang is voor meer dan 300 enzymen in het menselijk lichaam. Van nature is zink aanwezig in een groot aantal voedingsmiddelen, zoals: vlees,
- lever,
- zeevruchten,
- eieren.
De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) is 12 milligram voor vrouwen en 15 milligram voor mannen. Dit is de hoeveelheid die ook vaak aan wordt getroffen in zogenaamde mulatvitaminepreparaten.
Zinktabletten die als verkoudheidsremedie worden aanbevolen, kun je over het algemeen kopen in reformwinkels, online winkels en bij steeds meer drogisterijen. Een aantal studies heeft aan weten te tonen dat zink de duur van verkoudheidklachten kan helpen verminderen, in het bijzonder wanneer het in wordt genomen binnen 24 uur nadat de verkoudheidssymptomen zich hebben gemanifesteerd.
Zink kan eveneens de ernst van de symptomen en de duur ervan verminderen. De duur van de verkoudheidssymptomen kan soms wel met drie tot vier dagen worden verkort. Het probleem is dat veel van deze onderzoeken naar de gezondheidsvoordelen van zink niet volledig zijn. Er zullen om die reden onderzoeken van een betere kwaliteit uitgevoerd dienen te worden. Zinktabletten kunnen hun werk doen door te voorkomen dat het verkoudheidsvirus zich kan vermenigvuldigen (waardoor het virus zich dus niet kan verspreiden) of door de kracht van het virus, om cellen in de neus en keel binnen te dringen, af te zwakken.
De zinktabletten die in de onderzoeken gebruikt zijn, bevatten minstens 13,3 milligram elementaire zink. De zuigtabletten werden in de loop van de dag elke twee uur ingenomen, direct nadat de verkoudheidssymptomen zich aan hebben gediend. Tijdens de onderzoeken waarin werd vastgesteld dat zink niet effectief is, kan er echter een te lage dosering zink gebruikt zijn of werden er smaakversterkende verbindingen ingezet waarvan bekend is dat deze de werkzaamheid van zink af laten nemen. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan citroenzuur (zoals dat voorkomt in citrusfruit), wijnsteenzuur, sorbitol, of mannitol. Zinktabletten bevatten in het gros van de gevallen zinkgluconaat of zinkacetaat, waardoor 13,3 mg elementaire zink in elke zuigtablet kon worden verkregen. Het advies was meestal dat de deelnemers aan de onderzoeken elke dag om de één tot vier uur een zuigtablet neemt met een dagelijks maximum van zes tot twaalf zuigtabletten.
Het gebruik van zink kan overigens een aantal bijwerking met zich meebrengen, zoals misselijkheid en een onprettige smaak in de mond. Zinktabletten worden bovendien niet aanbevolen om een verkoudheid mee te voorkomen of om voor een langere tijd te gebruiken. Dit vanwege het feit dat zinksupplementen van meer dan 15 milligram per dag de opname van het minerale koper in de war kunnen sturen en er dus een tekort aan koper zou kunnen ontstaan.
2. Vitamine D
Er zijn aanwijzingen voor handen dat mensen, die veel vitamine D in hun lichaam hebben, een kleinere kans hebben op het ontwikkelen van een verkoudheid. De belangrijkste functie van vitamine D is het lichaam te helpen bij de opname van calcium en fosfor in de dunne darm. Samen met calcium zorgt vitamine er onder andere voor dat de botten (maar ook het gebit) goed verharden, de cellen hun werk optimaal kunnen doen en de werking van zenuwen en spieren o peil blijft.
3. Astragalus
De wortel van de Astragalus wordt al eeuwenlang gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde om de immuniteit te boosten en ziektes zoals verkoudheid en griep te voorkomen. Onderzoeken hebben aan het licht gebracht dat astragalus antivirale eigenschappen bezit en het immuunsysteem stimuleert. Dit ondanks dat er (nog) geen klinische onderzoeken uit zijn gevoerd naar de effectiviteit van astragalus als het gaat om het voorkomen van verkoudheid bij de mens. Astragalus is eveneens een antioxidant en wordt vaak aanbevolen voor onder andere hartaandoeningen. Ook wordt deze natuurlijke remedie onderzocht als een mogelijke alternatieve behandeling voor mensen die last hebben van aandoeningen die zorgen voor een verzwakking van hun immuunsysteem.
Astragalus kan worden gebruikt in de vorm van capsules, thee of extracten en is meestal te koop in natuurvoedingswinkels, maar in de vorm van een gedroogde wortel in Chinese kruidenwinkels en sommige reformwinkels. Het vinden van de gedroogde wortel kan je overigens wel het nodige zoekwerk opleveren. Beoefenaars van de traditionele Chinese geneeskunde bevelen in de regel aan om astragulus te gebruiken om verkoudheid te voorkomen en om de klachten te verminderen als je al ziek bent. Een kom soep, die gekookt is van een astragaluswortel, wordt vaak één of meerdere keren per week aanbevolen in de koude maanden van het jaar om zo verkoudheid te kunnen voorkomen.
Astragalus kan de kracht van antivirale medicijnen, zoals acyclovir of interferon, vergroten, met als gevolg dat ook de kans op mogelijke bijwerkingen van deze geneesmiddelen (zoals de kans op nierfalen en andere bijwerkingen) toeneemt. Het kan mogelijk ook afweeronderdrukkende medicijnen, zoals cyclofosfamide (Cytoxan, Neosar) of corticosteroïden tegen gaan werken, de bloedsuiker of de bloeddruk gaan verlagen, waardoor er meer medicijnen hiervoor genomen dienen te worden.
4. Knoflook
Knoflook is één van de meest populaire zelfzorgmethoden bij verkoudheid. Ion een groot aantal culturen is dan ook een huisremedie tegen verkoudheid voor handen waarin knoflook een belangrijke rol speelt. Hierbij kan het gaan om een kippensoep met daarin veel knoflook, een drankje dat gemaakt is van rauwe gemalen knoflook of gewoon het eten van rauwe knoflookteentjes.
Er wordt gedacht dat de verkoudheidbestrijdende verbinding in knoflook de stof allicine is. Hiervan zijn namelijk de antibacteriële- en schimmelwerende eigenschappen aangetoond. Allicin geeft knoflook bovendien de zo typische pittige smaak. Om de hoeveelheid allicine zo groot mogelijk te maken, dient verse knoflook te worden gehakt (of geplet) en mag deze niet zijn verhit of op een andere manier zijn bewerkt. Vandaag de dag is allicine eveneens te koop in pilvorm.
In één onderzoek, dat werd gehouden onder 146 proefpersonen, kregen de deelnemers ofwel een knoflooksupplement ofwel een placebo aangeboden en dienden deze voor de duur van 12 weken (tussen november en februari) te gebruiken. Bij de proefpersonen die de knoflook gebruikten, verminderden de kans op een verkoudheid met meer dan de helft. De studie bracht eveneens aan het licht dat knoflook de hersteltijd kon verkorten bij proefpersonen die al verkouden waren. Er zal overigens wel meer onderzoek nodig zijn om deze resultaten te kunnen staven.
Knoflook heeft echter ook een paar mogelijke bijwerkingen en veiligheidsrisico’s. Hiervan zijn de slechte adem en de typische lichaamsgeur wellicht de meest voorkomende, maar daarnaast kun je ook last krijgen van duizeligheid, transpireren, hoofdpijn, koorts, koude rillingen en een loopneus. Grote hoeveelheden knoflook eten kan bovenal de mond irriteren of indigestie (overlading van de maag) tot gevolg hebben. Knoflooksupplementen moeten absoluut worden vermeden door mensen met die last hebben van bloedstoornissen die een operatieve ingreep moeten ondergaan. Zij dienen de knoflook twee weken voor en na de operatie te laten staan. Ook mensen die bloedverdunners gebruiken, zoals warfarine (Coumadin) of supplementen waarvan aan wordt genomen dat deze de bloedstolling beïnvloeden, zoals vitamine E, knoflook of ginkgo, dienen extra voorzichtig om te gaan met deze natuurlijke remedie.
Knoflook kan tevens de bloedsuikerspiegel verlagen en de afgifte van insuline verhogen, dus diabetici (of personen die medicijnen gebruiken die de bloedsuikerspiegel kunnen verlagen) dienen uiterst voorzichtig te zijn als zij deze remedie willen gebruiken. Mensen met allergieën voor planten die behoren tot de leliefamilie (onder andere ui, prei en bieslook) moeten knoflook vermijden. Zwangere vrouwen moeten knoflook in supplementvorm vermijden, vanwege het feit dat dit de kans op bloedingen kan vergroten.
5. Vitamine C
In 1968 stelde promovendus Linus Pauling de theorie voor dat mensen individuele behoeften hadden aan uiteenlopende vitamines en dat er een aantal aanbevolen hoeveelheden hoger kunnen liggen dan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid (DAH). Pauling stelde dat 1000 milligram vitamine C per dag de incidentie van verkoudheid voor de meeste mensen zou kunnen verminderen. Sinds die tijd is vitamine C zelfs een populaire verkoudheidsremedie geworden.
Een, door de Cochrane Collaboration, geschreven rapport onderzocht of vitamine C-supplementen in dagelijkse doses van minimaal 200 milligram de incidentie, de duur of de ernst van de verkoudheid konden laten afnemen. De onderzoekers analyseerden hiervoor 30 eerder gepubliceerde onderzoeken (waaraan in totaal 11.350 proefpersonen deelnamen) die voldeden aan de gestelde kwaliteitscriteria. Ze kwamen erachter dat vitamine C de verkoudheid niet leek te voorkomen. Maar wel was er een lichte afname te zien in de duur en de ernst van verkoudheidsverschijnselen. Ook bleek vitamine C de kans op verkoudheid te verminderen bij mensen die een korte, intense lichamelijke inspanning moesten leveren (zoals marathonlopen of skiërs) of bij mensen die blootgesteld zijn aan lage temperaturen. Vitamine C in doses van meer dan 2.000 milligram kan echter zorgen voor de volgende klachten:
- diarree,
- dunne ontlasting,
- gas vorming.
6. Honing
Honing is eveneens in tal van culturen een populaire remedie om hoest en verkoudheid mee te lijf te gaan. Een recente studie, die gepubliceerd werd in de Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine, heeft zelfs het eerste bewijs geleverd dat honing kan helpen om de hoestklachten bij kinderen te verzachten en hen te helpen beter te slapen. Onderzoekers gaven 105 kinderen die leden aan verkoudheid, ofwel honing, een middel waar slechts weinig honing inzat of helemaal geen behandeling. Alle kinderen werden weliswaar beter, maar de ouders van de proefpersonen die honing gebruikten gaven de beste beoordeling aangaande de hoestsymptomen van hun kinderen.
De onderzoekers denken dat de honing zijn kan werk kan doen door de geïrriteerde keel te bedekken en te kalmeren. Bovendien wordt er vermoed dat honing over antioxiderende- en antibacteriële effecten beschikt. Donkere honing, zoals de boekweithoning die in tijdens het onderzoek werd gebruikt, is bijzonder rijk aan antioxidanten. Honing wordt overigens sterk afgeraden voor zuigelingen jonger dan 1 jaar vanwege het risico op de ontwikkeling van botulisme. Daarnaast kan het regelmatig gebruik van honing gedurende de nacht eveneens de ontwikkeling van gaatjes (cariës) bevorderen.
7. Echinacea
Hoewel recente bevindingen het gebruik van echinacea voor verkoudheid en griep in twijfel trekken, is het nog altijd één van de meest populaire kruiden die vandaag de dag wordt gebruikt. Een onderzoek, dan gedaan is in 2005 door het Amerikaanse Nationaal Centrum voor complementaire en alternatieve geneeskunde, stelde vast dat echinacea niet veel deed om verkoudheid te voorkomen of de duur ervan te verkorten. Er waren echter een groot aantal critici van die over het onderzoek beweerden dat deze niet als bewijs gebruikt mocht worden om aan te tonen dat echinacea niet werkt.
Door de Cochrane Collaboration werd echter een onderzoek uitgevoerd, met behulp van 15 studies die betrekking hadden op echinacea, en daaruit kwam naar voren dat deze remedie niet effectiever was dan een placebo als het gaat om de verkorting van een verkoudheid. Hoewel er verschillende soorten echinacea zijn, zijn de bovengrondse delen (de bladeren, de bloemen en de stengels) van de plant die de naam echinacea purpurea draagt het meest vaak aan een onderzoek onderworpen.
Kruidengenezers raden vaak aan om elke twee tot drie uur echinacea in te nemen, met een totale dagelijkse dosis van minimaal drie gram per dag, zodra de eerste tekenen van de verkoudheid zich aandienen. Na een paar dagen dient de dosis gewoonlijk verlaagd te worden en een week later te worden voortgezet. Echinacea wordt eveneens als ingrediënt gebruikt in bepaalde supplementen die vitamines en kruiden bevatten en die doorgaans zonder doktersrecept verkrijgbaar zijn. Vind hier meer informatie over de aankoop van echinaforce-forte
8. Ginseng
Hoewel er veel soorten ginseng zijn, is er één bepaalde soort die in Noord-Amerika wordt gekweekt, de zogenaamde Panax quinquefolius of Noord-Amerikaanse ginseng, die bijzonder populair is geworden als remedie tegen verkoudheid en griep. Van zogenaamde polysacchariden en ginsenosiden (bepaalde verbindingen die in de ginseng voorkomen), wordt aangenomen dat deze de actieve bestanddelen zijn.
Een erg populair ginsengproduct is het zogeheten Cold-fX. Dit middel is in twee studies getest onder 198 bewoners van een verpleeghuis. Een deel van de deelnemers kreeg Cold-fX, terwijl de rest een placebo moest gebruiken. Er was statistisch geen duidelijk verschil in het aantal mensen dat griep kreeg en eveneens geen verschil in de ernst of duur van de griep waar te nemen tijdens de onderzoeksperiode. De onderzoekers analyseerden de resultaten van de twee onderzoeken samen en toen pas lieten de resultaten zien dat Cold-fX de incidentie van de griep wist te verminderen. Ondanks dat het een populair middel is, en sommige mensen erbij zweren, zijn er grote, goed opgezette, onafhankelijke onderzoeken nodig om de veiligheid en de effectiviteit van dit product vast te stellen.
Er bestaat verder enige bezorgdheid over het feit dat ginseng de werkzaamheid van bloedverdunnende- of bloedplaatjesaggregatieremmende medicijnen, zoals warfarine of aspirine kan verminderen. Ginseng kan eveneens een wisselwerking geven met medicatie die wordt gebruikt bij de behandeling van diabetes, antidepressiva die in de categorie MAO-remmers vallen, antipsychotica (zoals Chloorpromazine), fluphenazine (Prolixin), olanzapine (Zyprexa)), medicatie die het centrale zenuwstelsel stimuleren (en die gebruikt worden voor de behandeling van aandoeningen zoals ADHD, narcolepsie, obesitas en hartaandoeningen en oestrogeensubstitutietherapie of de anticonceptiepil.
Van Ginsengwortel wordt gedacht dat het oestrogeenachtige eigenschappen heeft en wordt meestal niet aanbevolen voor mensen die lijden aan een hormoongerelateerde aandoening, zoals vleesbomen, endometriose en borst-, eierstok-, baarmoeder- of prostaatkanker. Mensen met hartaandoeningen, schizofrenie of diabetes mogen eveneens geen ginsengwortel innemen zonder dat zij hierin begeleid worden door een arts.
De fabrikant van Cold-fX geeft op haar website aan dat hun product geen volledig plantenextract is, maar een middel is dat een bepaalde stof bevat die in ginseng wordt aangetroffen. Om die reden zullen de bijwerkingen en de veiligheidsrisico’s anders zijn dan die gewoonlijk in verband kunnen worden gebracht met ginseng; ondanks de kans op bijwerkingen, is er geen gepubliceerde informatie beschikbaar ten aanzien van de veiligheid om deze bewerkingen te bevestigen.
9. Gember
Gemberwortel is een volkse remedie tegen hoest, verkoudheid en keelpijn. Het wordt ook gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde om hoest te behandelen en bij de behandeling van verkoudheid die gepaard gaat met een loopneus waarbij er duidelijk snot uit wordt gescheiden, hoofdpijn, nek- en schouderpijn en een witte tonglaag waar te nemen zijn.
In de ayurveda, de traditionele geneeskunde in India, wordt gember tevens gebruikt bij hoest en verkoudheid. Hete gemberthee is om die reden een erg populaire remedie tegen verkoudheid en keelpijn, in bepaalde gevallen wordt er honing en citroen aan de thee toegevoegd.
Ondanks dat normale hoeveelheden gember in het eten slechts zelden voor bijwerkingen zullen zorgen, kunnen erg grote hoeveelheden wel voor zuurbranden en indigestie zorgen. Mensen die last hebben van galstenen of bloedingsstoornissen of die gebruikmaken van bloedverdunnenrs, zoals aspirine en warfarine, dienen van te voren een arts te raadplegen en dus niet op eigen houtje gember in gaan nemen. Gember dient overigens twee weken voor of na de operatie vermeden te worden.
10. Vlierbes
De vlierbes (Sambucus nigra) is een kruid met een lange geschiedenis in de volksgeneeskunde en als remedie tegen verkoudheid, infecties van de sinussen en griep. In eerdere laboratoriumstudies is gebleken dat vlierbesextracten virussen kunnen bestrijden. Er is echter niet veel onderzoek gedaan en bovendien heeft veel onderzoek betrekking op griepvirussen. Onderzoekers denken dat anthocyanines, verbindingen die van nature in vlierbes zitten, het actieve onderdeel kan zijn dat het immuunsysteem boost en voorkomt dat het griepvirus de lichaamscellen kan bereiken.
Natuurvoedingswinkels verkopen doorgaans zowel vlierbessap, -siroop als -capsules. De bijwerkingen van vlierbes kunnen, hoewel deze zeldzaam voorkomen, zijn:
- lichte indigestie,
- allergische reacties.
Bovendien wordt aangeraden om enkel en alleen commercieel geproduceerde vlierbesextracten te gebruiken omdat de verse bladeren, bloemen, schors, jonge knoppen, onrijpe bessen en wortels de stof cyanide bevatten. De kans op een cyanidevergiftiging is dan ook zeker aanwezig als je deze plantendelen op een onjuiste manier gaat gebruiken.
11. Eucalyptus stoominhalatie
Een stoominhalatie met eucalyptusolie kan de symptomen van verkoudheid en griep helpen verlichten. Er wordt gedacht dat deze methode werkt doordat het slijm in de luchtwegen wordt verdund. Om een eucalyptus stoominhalatie uitte voeren, hoef je alleen maar een kom of bak te vullen met kokend water en daar een paar druppels eucalyptusolie aan toe te voegen. Vervolgens ga je met je hoofd in de stoom hangen, terwijl je een doek gebruikt om over je hoofd en het stoombad te hangen. Op die manier zal de eucalyptusstoom niet te snel ontsnappen en optimaal haar werk kunnen doen.