Take a fresh look at your lifestyle.

7 duidelijke symptomen van griep

Niet iedereen die griep heeft zal te maken krijgen met dezelfde symptomen. De klachten kunnen dus van persoon tot persoon, en zelfs van elk griepgeval, verschillen. In de meeste gevallen echter zullen mensen die lijden aan influenza (zoals griep in de medische wereld ook wel worden aangeduid) sommige, zo niet alle, van de hieronder vermelde symptomen en klachten ervaren. Op het ogenblik dat je je zorgen maakt of wanneer je vermoedt dat je griep hebt, dan kun je natuurlijk altijd contact opnemen met een arts om te bepalen wat de beste manier is om de klachten te verlichten. Hoewel veel mensen zelf een diagnose proberen te stellen aan de hand van allerlei informatie die ze her en der op het internet bij elkaar rapen, is het uiteraard nooit de bedoeling dat je deze gegevens om zelf te gaan dokteren. Online informatie mag bovendien niet het advies van een medicus vervangen.

single reizen online banner

Koorts en koude rillingen

Koorts is bijna altijd aanwezig als je lijdt aan griep. De koorts komt vaak plotseling opzetten en op het moment dat je hoge koorts hebt, zul je eveneens in veel gevallen last krijgen van rillingen. Hoe hoger je lichaamstemperatuur immers is, hoe kouder de lucht voor je lichaam aan zal voelen. Om die reden zul je het vaak koud hebben als je koorts hebt en zul je geneigd zijn om meerdere dekens over je heen te leggen om warm te worden. Wanneer je dit echter doet als je koorts hebt, dan zul je zelfs je lichaamstemperatuur gaan verhogen met als gevolg dat je je juist alsmaar slechter gaat voelen. Het zal overigens meestal niet meevallen om je lekker te voelen wanneer je koorts hebt.

Uitgeput zijn

Een van de meest belangrijke symptomen die mensen vermelden op het ogenblik dat ze last hebben van griep, is een gevoel van pure uitputting. Over het algemeen zal iemand met griep zich volledig afgemat voelen en waarschijnlijk niet in staat zijn om de activiteiten van alle dag uit te voeren. Het gevoel van uitputting is vaak zo erg dat het zelfs niet mee zal vallen om uit bed te komen. Dit uitputtingsgevoel zal bovendien veel meer uitgesproken zijn dan de vermoeidheid die je als gevolg van een verkoudheid ervaart.

Pijn en andere kwaaltjes

Een van de meest voorkomende beschrijvingen die mensen geven op momenten dat ze griep hebben, is pijn. Je spieren zullen in de regel erg pijnlijk zijn en ook wanneer je te veel beweegt zal dat gepaard gaan met (pijn)klachten en ongemak. Pijn in het lichaam en andere kwaaltjes komen overigens vaker voor bij de griep dan bij een groot aantal andere ziekten.

Hoesten

Hoesten doe je meestal niet zonder reden, maar dat wil niet zeggen dat hoesten altijd productief is. Een hoest is productief wanneer je slijm buiten het lichaam brengt vanuit de luchtwegen. Een niet-productieve hoest komt er echter geen slijm mee tijdens het hoesten. Bij de griep hebben veel mensen echter vaker last van een droge hoest. Indien je een productieve hoest in combinatie met koorts hebt ontwikkeld, dan dien je contact op te nemen met je huisarts. Dit geldt in het bijzonder als je te maken hebt gehad met een droge hoest, je je beter begint te voelen en vervolgens een natte- of productieve hoest met koorts krijgt. Dit is vaak namelijk een teken dat er een secundaire infectie zich aan het ontwikkelen is, zoals een longontsteking.

bewust puur banner

Verstopping van de bij- en voorhoofdholtes

Een ernstige verstopping van de bij- en voorhoofdholtes (ook wel bekend als congestie) komt vaker voor wanneer je verkouden bent, maar dat wil niet zeggen dat veel mensen met griep er eveneens mee kampen. In de regel zijn de klachten bij griep echter mild.

Hoofdpijn

Hoofdpijn komt bij een groot deel van de mensen met griep voor en kan behoorlijk ernstig zijn. Net als de rest van je lichaam, zal ook hoofd als gevolg van de griep pijn gaan doen. De kloppende hoofdpijn kan je je dan ook behoorlijk ellendig laten voelen op het moment dat je je eigenlijk al slecht voelt vanwege de griep. Het gebruik van een reguliere pijnstiller, zoals paracetamol of ibuprofen, kan overigens meestal helpen om de pijnklachten in je hoofd te verlichten.

Braken en diarree

Braken en diarree behoren voor de meeste mensen niet tot de meest voorkomende griepsymptomen. Sommige mensen zullen er echter wel last van krijgen als ze geveld zijn door griep. Kinderen met griep hebben overigens meer kans op braken en diarree, maar dat wil niet zeggen dat deze symptomen niet meer bij volwassenen voor zullen komen. Ongeveer 10 procent van de kinderen die geveld zijn door de griep moeten ook daadwerkelijk braken en/of hebben diarree. Op het moment dat het braken en de diarree als voornaamste en belangrijkste symptomen beschouwd kunnen worden, dan hebt je waarschijnlijk geen last van influenza, maar van bijvoorbeeld endgastritis (een ontsteking van je maag-darmkanaal).

 

naturaplaza superfoods banner