Anijs is een kruid dat in bepaalde gevalleen eveneens voor medicinale doeleinden kan worden ingezet. Verder kan anijs worden gebruikt om voedingsmiddelen en dranken mee op smaak te brengen, zo worden de zaden van de anijsplant al eeuwenlang gegeten om problemen met de spijsvertering te verminderen. Bovendien zou het innemen van anijsextract in de vorm van een supplement een breed scala aan gezondheidsproblemen kunnen behandelen.
Gebruik van anijs
In de alternatieve geneeskunde wordt anijs vaak aangeprezen als een natuurlijk geneesmiddel voor een heleboel gezondheidsproblemen, zoals:
- Astma,
- Constipatie,
- Hoesten,
- Suikerziekte,
- gasvorming en winderigheid,
- slapeloosheid,
- symptomen die toegeschreven kunnen worden aan de menopauze,
- menstruatiepijn,
- neurologische aandoeningen, zoals epilepsie,
- ontregelde maag.
Van Anijs wordt bovendien gezegd dat het de eetlust kan verbeteren, de melkstroom van borstvoedende vrouwen kan vergroten, de menstruatie kan bevorderen en het libido een boost kan geven. Op het moment dat anijs plaatselijk wordt gebruikt (dit wil dus zeggen rechtstreeks op de huid), dan wordt van anijsextract vermoed dat dit kan helpen bij het behandelen van allerlei huidaandoeningen, zoals de aanpak van luizen en psoriasis.
Onderzoek naar de gezondheidseffecten van anijs is nog altijd vrij beperkt, maar sommige studies doen vermoeden dat dit kruid toch de nodige voordelen zou kunnen hebben bij het behandelen van bepaalde gezondheidsproblemen. Hieronder hebben we een aantal onderzoeksresultaten voor je op een rijtje gezet en van een korte toelichting voorzien. Mogelijke gezondheidsvoordelen van anijsextract zijn onder andere:
Menstruatiepijn
Een combinatie van anijsextract, saffraan en selderijzaad kan helpen om menstruatiepijn te verlichten, zo is aan het licht gekomen bij een studie die in 2009 gepubliceerd werd in Journal of Midwifery & Women’s Health. Voor dit onderzoek werden 180 vrouwelijke studenten (in de leeftijd van 18 tot 27 jaar) in een drietal groepen verdeeld: één groep kreeg het anijs/saffraan/selderijzaadmengsel, één groep kreeg mefenaminezuur (een bepaald ontstekingsremmend geneesmiddel) en de laatste groep kreeg een placebo toegediend. De onderzoeksperiode begin voor elke deelneemster op het moment dat de menstruatiebloeding of –pijn zich aandiende. Op dat ogenblik nam elke groep drie keer per dag, voor de duur van drie dagen, hun toegewezen geneesmiddel. Nadat de deelnemers gedurende twee tot drie menstruatiecycli waren geobserveerd, kwamen de onderzoekers tot de conclusie dat de vrouwen die de combinatie van anijs/saffraan/selderijzaad hadden gebruikt een aanzienlijk grotere afname van de menstruatiepijn hadden ervaren. Dit in vergelijking tot de vrouwen die tot de overige twee onderzoeksgroepen behoorden (en die dus een ander geneesmiddel uit hadden getest).
Opvliegers
In een onderzoek, dat in 2012 gepubliceerd werd in het Iraans Journal of Pharmaceutical Research, kwamen onderzoekers er achter dat anijs kan helpen bij het aanpakken van opvliegers bij vrouwen in de menopauze. Het onderzoek werd gehouden onder 72 vrouwen die de menopauze achter de rug hebben. Elk van de deelneemsters aan het onderzoek kreeg elke dag een capsule met daarin ofwel een anijsextract of aardappelzetmeel toegediend en dan voor een onderzoeksperiode van vier weken. Vergeleken met de controlegroep vermelden de vrouwen die werden behandeld met het anijsextract een aanzienlijk grotere afname van de frequentie en de ernst van hun opvliegers.
Constipatie
Door het nemen van een combinatie van anijs, venkel, vlierbessen en senna kan obstipatie worden verminderd, zo suggereert tenminste een kleinschalig onderzoek dat in het jaar 2010 werd gepubliceerd in BMC Complementaire en Alternatieve Geneeskunde. In een klinisch onderzoek onder 20 patiënten die lijden aan chronische constipatie, vonden de onderzoekers dat de kruidencombinatie met anijs significant meer effectief was dan het placebo voor het verhogen van het aantal ontlastingen op een dag. De proef kende een behandelingsperiode van vijf dagen, waarbij de onderzoekers opmerkten dat de kruidencombinatie kan helpen bij het bestrijden van de verstopping door het laxerende effect van de anijs.
Voorbehoud
Omdat anijs oestrogeenachtige effecten kan hebben, zijn een aantal zorgen gerezen ten aanzien van het gebruik van anijssupplementen en de mogelijke schade die deze kunnen hebben bij mensen met hormoongevoelige aandoeningen (bijvoorbeeld hormoonafhankelijke kankers, endometriose en vleesbomen).
Je dient er bovendien rekening mee te houden dat supplementen niet zijn getest op de veiligheid en ook zijn voedingssupplementen voor een groot deel ongereguleerd. In bepaalde gevallen kan een product immers een dosering afgeven die afwijkt van de gespecificeerde hoeveelheid van een bepaald kruid. In andere gevallen kan het product zijn verontreinigd met andere stoffen, bijvoorbeeld metalen. De veiligheid van supplementen bij zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven, kinderen en mensen met medische aandoeningen of die medicijnen innemen is al evenmin voldoende vastgesteld.
Alternatieven voor anijs
Verschillende natuurlijke remedies kunnen eveneens hulp bieden bij de behandeling van problemen met de spijsvertering en dienst doen als een alternatief voor het anijsextract. Er zijn bijvoorbeeld aanwijzingen voor handen dat remedies zoals probiotica en aloë verlichting kunnen bieden bij constipatie.
Om menstruele krampen te verlichten, kun je wellicht het gebruik van kruiden, zoals rood frambozenblad en gember, overwegen. Het verhogen van de inname van omega-3-vetzuren kan eveneens helpen om menstruatiepijn af te laten nemen. Voor hulp bij het indammen van opvliegers, kunnen natuurlijke stoffen (zoals soja en zilverkaars) van nut zijn. Bovendien kan van tijd tot tijd sporten de klachten die toe worden geschreven aan de menopauze helpen verzachten.
Waar is anijs te vinden?
Anijszaden worden meestal te koop aangeboden in de supermarkt. Daarentegen kun je anijsextract meestal alleen kopen in de talloze natuurvoedingswinkels en -winkels die zich gespecialiseerd hebben in voedingssupplementen, maar ook steeds vaker in winkels online.
Anijs gebruiken voor gezondheidsdoeleinden
Vanwege het beperkte onderzoek dat vandaag de dag voor handen is, is het absoluut nog te vroeg om anijssupplementen aan te bevelen voor de behandeling van elke medische aandoening of kwaal. Het is verder ook van belang om in je achterhoofd te houden dat het zelf behandelen van een aandoening of kwaal, en daardoor het vermijden of het uitstellen van reguliere zorg, ernstige gevolgen met zich mee kan brengen. Op het moment dat je van plan bent om anijssupplementen te gaan gebruiken voor gezondheidsdoeleinden, dan is het altijd verstandig om van tevoren je behandeld arts te raadplegen en bij hem, of haar, de nodige informatie in te winnen.