Take a fresh look at your lifestyle.

Behandelingen bij verkoudheid en griep

Voel je je niet zo lekker, of zelfs ziek? Dan kun je last hebben van symptomen van verkoudheid of griep, zoals:

single reizen online banner
 • een loopneus,
 • een verstopte neus,
 • hoesten,
 • hoofdpijn,
 • koorts,
 • een zere keel.

In dat geval wil je uiteraard niets liever dan dat deze klachten zo snel mogelijk weer verdwijnen. Hoewel er geen echte remedie bestaat voor verkoudheid of griep, gaan deze ziekten meestal vanzelf weer over na verloop tijd. Er zijn echter wel een aantal dingen die je zou kunnen doen om de situatie te verlichten. Welke dingen je het best kunt doen, zal afhangen van de klachten en de symptomen waar je last van hebt en hoe het gesteld is met je gezondheid.

Geneesmiddelen om verkoudheid- en griepsymptomen te verlichten

Ondanks dat een verkoudheid over het algemeen geen bezoek aan de dokter vereist, kun je toch zelf veel doen om jezelf en je gezin te zorgen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen om geneesmiddelen te gaan gebruiken die vrij te koop zijn bij de apotheek of drogist. De lijst van vrij verkrijgbare middelen die gebruikt kunnen worden bij verkoudheid en griep lijkt echter eindeloos te zijn.

Het gewoon uitzieken als je verkouden bent of griep hebt, kan soms overweldigend zijn. Het is daarom zaak om erachter te komen wat je nodig hebt of welk merk het beste werkt. Je kunt hier het beste achterkomen door te kijken welke symptomen je hebt en of er één, of meerdere, medicijnen zijn die deze symptomen kunnen behandelen of verlichten. Hierbij moet je wel oppassen dat je geen middelen gaat gebruiken die symptomen behandelt waar je geen last van hebt. Het nemen van een zogenaamd alles-in-één product kan wellicht aantrekkelijk zijn, maar het gebruikt van medicijnen voor symptomen die er niet zijn, kan risico’s met zich meebrengen.

Daarnaast is van groot belang om niet meer dan één geneesmiddel te nemen met dezelfde of vergelijkbare ingrediënten vanwege het feit dat dit tot overdosering kan leiden. Op het moment dat je bijvoorbeeld een verkoudheids- en griepproduct gebruikt tegen meerdere symptomen gebruikt, dan zullen de producten waarschijnlijk paracetamol bevatten. Het wordt echter sterk afgeraden om een ​​afzonderlijke dosis paracetamol in te nemen om koorts te verlagen en nog eens een dosis om pijn te verzachten. Lees bovendien altijd de etiketten en bijsluiters van de geneesmiddelen die je gebruikt. Zo kun je namelijk controleren of er vergelijkbare ingrediënten inzitten met andere middelen die je tot je neemt. Indien je twijfelt, dan doe je er altijd verstandig aan om voor het gebruik je arts of apotheker te raadplegen.

Je beter voelen zonder geneesmiddelen

Er zijn eigenlijk een groot aantal verkoudheids- en griepremedies bekend waarbij geen medicijnen aan te pas komen. En in tegenstelling tot het enorme aantal ‘wonderbaarlijke genezingen waar je online wellicht tegenaan loopt, of waar je via mond-tot-mondreclame mee geconfronteerd wordt, werken deze ook echt.

 • Spoel je holtes: Het spoelen van je sinussen (holtes) met behulp van een zogenaamd neusspoelingsysteem kan heel goed helpen bij de verlichting van het ongemak dat je ervaart bij een verstopte- en loopneus. Je dient er uiteraard voor te zorgen dat je altijd een steriele zoutoplossing gebruikt, ook als je er zelf één maakt van gedestilleerd of gekookt en weer afgekoeld water. In geen geval dien je gewoon kraanwater te gebruiken om je sinussen te spoelen. Dit water kan immers bacteriën bevatten die schadelijk voor je gezondheid kunnen zijn.
 • Gebruik een zoute neusspray die gemaakt is van een zoutoplossing (of druppels als je een middel zoekt dat geschikt is voor baby’s en jonge kinderen). Dit is een alternatieve, maar effectieve, manier om de sinussen te spoelen en verlichting te brengen bij een verstopping van de neus en holtes. Ook zijn er middelen te koop die je kunnen helpen bij het verdunnen van het slijm en er zo voor zorgen dat dit het lichaam kan verlaten wanneer je je snuit (of het neusje van een kind uitzuigt met een speciaal zuigertje).
 • Gebruik van een luchtbevochtiger om extra vocht in de lucht te brengen wanneer je last hebt van een verstopte neus, verstopte holtes, hoest en een zere keel. Door het de extra bevochtigde lucht kan je het jezelf gemakkelijker maken om het slijm weg te laten lopen.
 • Drink extra water: gehydrateerd blijven is altijd van groot belang, maar zeker op het moment dat je ziek bent. Je lichaam heeft dan immers behoefte aan extra vocht om het virus dat je ziek maakt weg te kunnen spoelen. Bovendien zorgt het drinken van extra water ervoor dat je je prettiger voelt dan anders het geval zou zijn.
 • Slaap: als je ziek bent, dan ben je vermoeider dan normaal het geval zou zijn. Hoe meer je dus kunt rusten, hoe beter je je zult voelen. Het lichaam is namelijk hard aan het werk om te herstellen op momenten dat je rust neemt. Proberen te slapen als je ziek bent, al kan dat soms best moeilijk zijn, maar je lichaam even rust gunnen in plaats van jezelf onder druk blijven zetten, is essentieel voor een snel herstel.

Griepbehandeling met voorgeschreven antivirale middelen

De griep, ook wel influenza genoemd, is een veel ernstiger virus dan de virussen die een verkoudheid veroorzaken. Hoewel de meeste mensen zonder problemen zullen herstellen van de griep, worden er elk jaar duizenden mensen met de ziekte in het ziekenhuis opgenomen (en een deel ervan komt zelfs als gevolg van de ziekte te overlijden).

Een vroege herkenning van griep is cruciaal belang en wanneer je vermoedt last te hebben van deze ziekte, dan doe je er verstandig aan om zo snel mogelijk contact op te nemen met je huisarts. Het nemen van antivirale medicijnen in de eerste 48 uur nadat de symptomen zich hebben gemanifesteerd kan de duur van de ziekte namelijk verkorten en helpen om de symptomen minder ernstig te maken. Verder kan een vroege herkenning ervoor zorgen dat je minder snel last krijgt van ernstige complicaties. Antivirale geneesmiddelen zijn het meest van belang voor mensen met een hoog risico op complicaties als gevolg van griep, zoals jonge kinderen, ouderen en mensen met chronische gezondheidsproblemen.

De meest voorkomende van deze antivirale geneesmiddelen is Tamiflu. Het middel is te verkrijgen in de vorm van een pil of als een vloeistof. Het middel kan voor haast iedere leeftijdsgroep gebruikt worden en van Tamiflu is aangetoond dat het de duur van de symptomen kan verkorten, maar ook de ernst ervan zal verminderen. Relenza is een andere antivirale griepbehandeling, maar deze dient oraal geïnhaleerd te worden in plaats van in te slikken. Een derde soort antiviraal geneesmiddel dat wordt gebruikt om de griep te behandelen, wordt Rapivab genoemd. Deze medicijn wordt gebruikt in ziekenhuizen om patiënten met ernstige influenza-infecties te behandelen.

bewust puur banner

Wat je niet moet doen bij verkoudheid en griep

Er worden een heleboel interessante (online) suggesties gedaan als het gaat om het verlichten van de symptomen die kunnen worden ervaren bij verkoudheid en griep. Allerlei behandelingen, van het plaatsen van een ui in je kamer tot het gebruik van etherische oliën, worden aangeprezen als een remedie met elk hun eigen genezingswijze en mate. Je moet dus altijd ervoor zorgen dat je goed in staat bent om feiten van fictie te onderscheiden.

Nog een zeer belangrijk ding om te onthouden: verkoudheid en griep worden veroorzaakt door virussen. Antibiotica zal dan ook niet in staat zijn om virussen te doden en zullen niet werken om je sneller beter te laten voelen. Je doet er dan ook absoluut goed aan om geen antibiotica te nemen op het ogenblik dat je verkouden bent, griep hebt of te kampen hebt met een andere virale infectie. Het ongebreideld, overmatig gebruiken van antibiotica heeft wereldwijd voor een enorme crisis gezorgd die een wijdverspreide antibioticaresistentie als resultaat heeft. Deze situatie zal overigens nog erger worden naarmate er meer antibiotica op een onjuiste wijze gebruikt gaat worden. Ondanks dat het frustrerend kan zijn om je symptomen uit te zieken, is tijd toch echt de beste remedie voor het aanpakken van de meest voorkomende virussen.

Supplementen en kruidenremedies

Veel mensen zweren bij behandelmethoden, zoals het gebruik van extra vitamine C, echinacea of vlierbes, om de veroorzakers van verkoudheid en andere virussen te laten stoppen. Het probleem is echter dat wetenschappelijk onderzoek het gebruik van dit soort remedies niet kan staven. Voor de meeste mensen zal het nemen van kruidensupplementen of extra vitamines echter geen pijn doen, maar desondanks dien je er toch uiterst voorzichtig mee om te springen. Alleen vanwege het feit dat deze remedies van natuurlijke aard zijn, wil nog niet zeggen dat ze geen bijwerkingen met zich mee kunnen brengen. Op het moment dat je lijdt aan een chronische aandoening (zoals nier-, lever- of hartproblemen), dan doe je er absoluut verstandig aan om van te voren met je behandeld arts te overleggen en in geen geval op eigen houtje kruidensupplementen of extra vitamines te gaan gebruiken.

Essentiële oliën zijn meestal ook niet schadelijk op het ogenblik dat deze worden gebruikt als aromatherapie, maar kunnen wel huiduitslag tot gevolg hebben als ze niet correct worden gebruikt. Bovendien is het gevaarlijk om essentiële oliën via de mond (oraal) in te nemen; de oliën kunnen dan immers toevallen veroorzaken.

Voorkomen is beter dan genezen

Iedereen kent waarschijnlijk wel het oude gezegde dat voorkomen beter is dan genezen. In het geval van de griep is dat zeker waar. Hoewel griep en verkoudheid voor de meeste mensen niet levensbedreigend zal zijn, kan het voor bepaalde personen wel gezondheidsproblemen met zich meebrengen. Gelukkig zijn er een aantal mogelijkheden voor handen om het krijgen van deze ziektes te voorkomen.

Wanneer je ieder jaar een zogenaamde griepprik krijgt, dan zal dat het risico op griep enorm verminderen. Hoewel het voor de meeste mensen erg verstandig zou zijn om een dergelijke prik te gaan halen, is het voor bepaalde personen zelfs noodzakelijk dat zij jaar na jaar een dergelijke vaccinatie krijgen. Griepvaccins zijn in het bijzonder van belang voor kinderen vanwege het feit dat juist zij een groot risico lopen op complicaties wanneer ze ziek worden.

Het wassen van de handen is een andere belangrijke factor als het gaat om het voorkomen van de verspreiding van ziektekiemen. Door je handen goed en vaak te wassen (de kans is behoorlijk groot dat je dit niet op de juiste manier doet). Het is vooral van belang nadat je het toilet hebt bezocht of wanneer je de luier hebt verschoond, voordat je gaat eten en zowel voor als na de bereiding van voedsel. Op momenten dat je ziek bent, dan dien je daarnaast je handen te wassen nadat je hebt gehoest of geniest. Op die manier voorkom je immers dat je bacteriën en andere ziektekiemen verspreidt over alle voorwerpen die je aan hebt geraakt.

 

naturaplaza superfoods banner