Baby’s en kinderen jonger dan 2 jaar hebben een grotere kans dat er complicaties ontstaan als gevolg van griep. Op het moment dat deze kleintjes griep krijgen, zullen baby’s zelfs nog meer kans om ernstig ziek te worden en komen ze om die reden ook vaker in het ziekenhuis terecht dan de wat oudere kinderen. Het is dan ook zaak dat je griep zo snel mogelijk herkent bij een jong kind en direct een arts raadpleegt.
Waarom worden baby’s erg ziek van griep?
Baby’s jonger dan 2 jaar hebben een grotere kans om griep te krijgen vanwege het feit dat hun immuunsysteem nog niet helemaal ontwikkeld is. Verder bestaat er een kans dat deze kleintjes moeite krijgen met eten vanwege een verstopping. Deze situatie kan op zijn beurt weer leiden tot uitdroging van de baby met alle gevolgen van dien. Daarnaast kan een zogenaamde productieve hoest (dit is een hoest waarbij slijm naar buiten gebracht wordt) kan soms lastig zijn voor baby’s waardoor de kans op een longontsteking al snel op de loer zal liggen.
Welke invloed heeft griep op jonge kinderen?
Op het ogenblik dat baby’s griep hebben dan zullen ze de volgende symptomen zich aandienen:
- hoesten,
- congestie (ophoping van vocht of voedsel in de maag),
- koorts,
Het is absoluut noodzakelijk dat je direct een arts waarschuwt als het kleintje:
- moeite heeft met eten,
- weigert om te drinken,
- erg kieskeurig is,
- niet lacht,
- langer dan 4 uur niet wil speelt,
- moeite heeft met ademen,
- een fluitende- of piepende ademhaling heeft,
- constant moet braken,
- constante diarree heeft,
- regelmatig moet hoesten,
- koorts heeft van meer dan 38 graden Celsius of als de baby jonger is dan twee maanden,
- er geen tranen komen bij het huilen,
- er geen natte luier is geproduceerd in de laatste 8 uur.
Al deze zaken kunnen wijzen op ernstige complicaties en dienen om die reden direct worden besproken met een arts. Indien je kind deze ernstige symptomen niet heeft, maar wel symptomen van griep vertoont, dan is het toch aan te raden om je huisarts te bellen tijdens het reguliere spreekuur. Zo kan de arts besluiten of je baby moet worden gezien om daadwerkelijk griep vast et stellen.
Antivirale middelen (zoals Tamiflu ) kunnen in bepaalde gevallen nodig zijn. Dit kan bijvoorbeeld noodzakelijk zijn op het moment dat je kind meer kans heeft op ernstige ziekten en complicaties. Tamiflu kan de kans op deze ernstige gevolgen dat zo veel mogelijk beperken.
Op het ogenblik dat een kind griep krijgt, dan dien je het goed in de gaten houden en eventuele veranderingen direct opmerken. Bij baby’s kan griep immers beginnen met milde griepsymptomen, maar al snel kunnen deze kleintjes erg ziek worden.
Indien je kind griep heeft gekregen, maar na een dag of twee lijkt te herstellen om dan vervolgens opeens weer zieker te worden, dan dien je direct je huisarts te bellen. Dit is namelijk een teken van een secundaire infectie die mogelijk kan wijzen op de aanwezigheid van bronchitis, een longontsteking of een andere complicatie als gevolg van griep.
Hoe kunt je een kind beschermen tegen griep?
Natuurlijk is voorkomen altijd beter dan genezen, en dat geldt uiteraard ook voor griep. Het helemaal voorkomen zal echter lastig worden, maar wel kun je bepaalde voorzorgsmaatregelen treffen om de kans op griep bij baby’s en jonge kinderen tot een minimum te beperken. Kinderen vanaf 6 maanden zouden dan ook elk jaar een griepprik dienen te krijgen om deze ziekte te voorkomen. Het eerste jaar dat een kind wordt gevaccineerd tegen griep, zou het zelfs twee vaccins nodig hebben die dan 4 weken na elkaar gegeven moeten worden. Een groot aantal ouders maken zich echter zorgen over de veiligheid en werkzaamheid van griepprikken voor kinderen. Gelukkig zijn er inmiddels een heleboel onderzoeken uitgevoerd waarvan de resultaten consequent laten zien dat het griepvaccin veilig en effectief gebruikt kan worden bij kinderen. Er zijn namelijk geen aanwijzingen dat griepprikken (of een ander vaccin) medische problemen met zich mee zou brengen. Het is bijvoorbeeld een fabel dat een kind daardoor autisme en ADHD door zou ontwikkelen.
Heeft een kind echt een griepprik nodig?
Baby’s die nog geen 6 maanden oud zijn hoeven geen griepprik te krijgen. Er zijn echter nog altijd een aantal manieren om deze kleintjes tegen griep te beschermen. Op het ogenblik dat de moeder zwanger was tijdens het griepseizoen, dan dient zij de griepprik te krijgen voordat de baby geboren wordt. Het griepvaccin is overigens volkomen veilig voor gebruik tijdens de zwangerschap en bovendien is aangetoond dat het vaccin de baby zal beschermen tegen griep tot wel 6 maanden na de geboorte.
Borstvoeding is nog een andere geweldige manier om een baby tegen griep te beschermen. Moedermelk bevat namelijk een breed scala aan antilichamen die het immuunsysteem van de baby zullen versterken en bescherming zullen bieden terwijl hun lichaam zich verder ontwikkelt.
Behalve het toedienen van een griepprik kunnen heel gewone voorzorgsmaatregelen je baby helpen beschermen tegen griep. Hieronder hebben we de belangrijkste voorzorgsmaatregelen voor je op een rijtje gezet.
- Was geregeld je handen goed (minimaal 20 seconden) met warm water en zeep,
- Houd je baby uit de buurt van mensen die ziek zijn,
- Zorg ervoor dat iedereen die voor je baby zorgt, een griepprik heeft gekregen,
- Bedek je mond en neus tijdens het hoesten of niezen (met je elleboog of een tissue en niet met je hand).
De griep is een ernstige ziekte en behoorlijk beangstigend zijn als het een jong kind betreft. Om die reden si het dan ook zaak dat je de nodige stappen onderneemt om je kleintje tegen de griep te beschermen. Daarnaast is het goed om te weten op welke tekenen je dient te letten op het ogenblik dat je kindje ziek wordt. Wanneer je twijfels, of als je vragen hebt, over de gezondheid van je baby, dan doe je er altijd goed aan om je huisarts om advies te vragen. Beter vraag je in dergelijke gevallen een keer te vaak advies, dan een keer te weinig, zeker als het om een ernstige ziekte als griep gaat.