Vrijwel iedereen heeft zo nu en dan wel eens een momentje dat zijn, of haar, weerstand een boost kan gebruiken. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als je een verkoudheid of griep op hebt gelopen, maar ook als je last hebt van een koortslip of je gewoon wat minder fit voelt. Vaak zijn dit immers tekenen dat je weerstand tijdelijk niet optimaal is omdat je belaagd bent door een virus of een bacterie.
Wanneer is er sprake van een lage weerstand?
Wanneer je je niet zo lekker voelt, dan kun je je afvragen of je weerstand het even te wensen overlaat en uiteraard ook hoe je hier zo snel mogelijk weer verandering in kunt brengen. In de regel zal het verhogen van je weerstand ertoe bijdragen dat je je weer beter gaat voelen. Echt vreemd is dat niet want een goede weerstand zal beter in staat zijn om ongewenste indringers, wat de ziektekiemen immers zijn, effectief aan te pakken.
Miljoenen bacteriën en virussen liggen op de loer
Het lichaam van een mens wordt elke dag opnieuw blootgesteld aan miljoenen bacteriën en virussen. Een besmetting met al deze ziektekiemen kan een ziekte of aandoening tot gevolg hebben. Hoewel in het gros van de gevallen het afweersysteem van je lichaam prima af weet te rekenen met deze belagers van je gezondheid. Indien je afweer daarentegen wat is verzwakt, of wanneer er een te groot aantal ziektekiemen je lichaam in één keer belagen (dit kan bijvoorbeeld aan de orde zijn als het influenzavirus weer volop rondwaart), dan zul je extra kwetsbaar zijn en dus eerder ziek worden.
Hoe kun je een betere weerstand opbouwen?
Een betere weerstand opbouwen, kun je op de eerste plaats bewerkstelligen door er een gezonde leefstijl op na te houden. In de praktijk betekent dit, dat je:
- Gezond en gevarieerd moet eten: dit wil zeggen dat je een dieet moet kiezen dat rijk is aan groente, fruit, rauwkost, calcium, volkorenbrood en vis.
- Ook doe je er verstandig aan om te kiezen voor voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitaminen en mineralen, in het bijzonder vitamine C is in dit geval van essentieel belang (vitamines en mineralen zijn volop aanwezig in diverse soorten fruit, groenten en aardappelen).
- Zorg ervoor dat je voldoende antioxidanten via je voeding binnenkrijgt om alle cellen van je lichaam in een optimale conditie te houden. Antioxidanten die je via je voeding binnenkrijgt helpen je lichaam in de strijd tegen allerlei ziektes en aandoeningen. Goede bronnen van antioxidanten zijn bijvoorbeeld watermeloen, cranberry’s, hazelnoten en bepaalde specerijen (zoals kruidnagel, knoflook en kurkuma). Antioxidanten zullen je lichaam de bouwstoffen leveren die het nodig heeft om goed tegen bacteriën en virussen beschermt te zijn.
- Zorg elke dag voor voldoende lichaamsbeweging. Hierbij dien je uit te gaan van minimaal 30 minuten per dag stevig bewegen,
- Naast voldoende lichaamsbeweging is een goede nachtrust, en dus genoeg slaap, cruciaal als je je weerstand op peil wilt houden.
- Daarnaast is het zaak dat je spanningen en stress zich niet te lang op laat bouwen. Op tijd ontspannen en zorgen van je afzetten, zal je weerstand dan ook zeker goed doen,
- Een goede hygiëne zal ook een voorname bijdrage leveren aan het verbeteren van je weerstand. Dit betekent in de praktijk dat je geregeld je handen goed moet wassen met water en zeep (voor de duur van minstens 20 seconden). Je doet dit na elk toiletbezoek, maar ook wanneer je voedsel bereid, voor een maaltijd en nadat je een luier hebt ververst.
- Het ventileren van je huis zorgt er tevens voor dat aanwezige ziektekiemen minder kans krijgen om hun slag te slaan. Elke dag minstens een kwartier goed ventileren kan dan ook een heleboel ziekteverwekkers buiten je lichaam houden.
- Zorg ervoor dat je iedere dag voldoende water, en andere vloeistoffen, binnenkrijgt. Bij voorkeur kies je voor gewoon water of andere heldere dranken zonder toevoegingen, zoals koffie en thee.
- Zorg voor een gezond spijsverteringsstelsel. Wanneer je darmen optimaal hun werk kunnen doen, dan zullen er minder bacteriën rond kunnen waren in je lichaam. Om je darmen goed gezond te houden is het van cruciaal belang om genoeg vezels binnen te krijgen via je voeding. Vezels zijn van groot belang voor een gezonde spijsvertering omdat ze de darmen schoon zullen houden en zo helpen om de groei van ongewenste bacteriën tegen te gaan.
Ziek zijn is niet altijd te voorkomen
Een infectie die veroorzaakt is door een virus kun je niet ontlopen, virussen zijn namelijk overal aanwezig. Om besmet te raken met een virus is er echter wel contact noodzakelijk met een drager van een dergelijke ziekteverwekker om een overdracht mogelijk te maken. In de praktijk betekent dit dat je besmet kunt raken met een virus door het aanraken van een deurknop en het schudden van een hand, maar ook door het gebruik van speelgoed, een telefoon of een pinautomaat. Om die reden is het van groot belang om regelmatig je handen goed te wassen.
Symptomen die duiden op een verlaagde weerstand
Tekenen die kunnen wijzen op een verlaagde weerstand zijn onder andere:
- Bleek zien in het gezicht,
- Futloos uitziende ogen,
- Vermoeidheidsklachten,
- Een verminderde eetlust,
- Een verkoudheid,
- Een koortslip,
Iemand die griep op heeft gelopen, dient er rekening mee te houden dat de hersteltijd wel tien dagen in beslag kan nemen. Om te herstellen kun je bij griep alleen maar bouwen op je eigen weerstand en goed uitzieken is dan ook erg belangrijk. Wanneer je weer te snel en te veel dingen gaat doen, dan zul je absoluut je herstel voor een groot deel tegenwerken. Als je lijdt aan griep, dan heb je doorgaans ook te maken met koorts. De lichaamstemperatuur van een mens schommelt normaal gesproken ergens tussen de 36,5 en 37,5 graden Celsius. Wanneer de temperatuur van je lichaam echter boven de 38 graden uitkomt, dan kun je spreken van koorts.
Wat kun je doen als je koorts hebt?
Indien de temperatuur van je lichaam de 40 graden Celsius niet heeft overschreden, dan zal dat doorgaans weinig problemen met zich meebrengen. Indien de koorts echter meer dan vier dagen aan blijft houden, of als deze gepaard gaat met sufheid, onvoldoende vochtinname, een stijve nek, benauwdheid, overgeven of diarree, dan dien je direct de hulp van een arts in te schakelen.
Wat kun je doen bij een verkoudheid?
Ieder mens heeft zo nu en dan last van een verkoudheid. Door het gros van de mensen wordt een verkoudheid dan ook als een lastige bijkomstigheid gezien, al is er in dit geval eveneens sprake van een virale infectie van de slijmvliezen in de neus, de keel en/of de mond. Om die reden is het dan ook verstandig om een gewone verkoudheid eveneens voldoende aandacht te geven.
De virussen die een dergelijke infectie veroorzaken komen bij bijna elk mens in het lichaam, of in de directe omgeving, voor. Om besmet te raken hoef je dan ook niet veel te doen: bijvoorbeeld alleen maar een veelgebruikt gebruiksvoorwerp, zoals een deurknop of een pinautomaat aan te raken nadat een besmette hand je is voorgegaan. De reden waarom de ene persoon wel verkouden wordt, terwijl een ander nergens last van lijkt te hebben, heeft alles te maken met de weerstand. Bij een verlaagde weerstand kan namelijk een stuk eenvoudiger een virale infectie ontstaan.
Een verkoudheid kun je herkennen aan klachten als:
- Een loopneus,
- Een droge, soms zere keel,
- Niezen,
- Tranende ogen,
- Hoofdpijnklachten.
Wat kun je doen als je last van een verkoudheid hebt?
Oververmoeidheid zal ervoor zorgen dat je weerstand nog verder zal afzwakken. Om die reden is het krijgen van genoeg slaap essentieel en dat geldt ook voor de tijd die je dient te nemen om jezelf te ontspannen. Andere dingen die je kunt doen als je je verkoudheidsklachten wat wilt verlichten zijn:
- Een hete douche of bad nemen.
- Geregeld je handen goed wassen, in het bijzonder wanneer je op je werk, in een winkel of op school bent (geweest) en wanneer je met het openbaar vervoer (hebt) gereisd.
- Stop met roken omdat dit ervoor zorgt dat de slijmvliezen extra geprikkeld zullen worden en dus geïrriteerd zullen raken.
- Als je last hebt van een verkoudheid, dan doe je er goed aan om een stoombad te nemen boven een schaal met ongeveer een halve liter heet water met daarin wat kamille. De stoom dien je zo veel mogelijk via je neus in te ademen.
Wat kun je doen als je een koortslip hebt?
Ook een koortslip, die veroorzaakt is door het zogenaamde herpes simplexvirus, is duidelijk teken dat je te maken hebt met een verlaagde weerstand. Een koortslip ontstaat namelijk meestal wanneer je weerstand is verzwakt. Op het ogenblik dat je weerstand niet beter wordt, dan kan het virus telkens weer terugkeren. Na een poosje zal het blaasje van de koortslip indrogen en zal er zich een korstje gaan vormen dat na circa twee weken weer zal zijn verdwenen.
Om een koortslip te kunnen voorkomen, is een het hebben van een goede weerstand van cruciaal belang. Om dit doel te kunnen bereiken is het zaak om zowel lichamelijke- en mentale stress te vermijden. Wanneer je dan toch last krijgt van een koortslip, dan dien je contact met de huid van een ander te vermijden. Zoenen zal, zolang je een koortslip hebt dan ook (even) verboden zijn. Doe je dit namelijk wel dan is de kans groot dat de ander eveneens een koortslip gaat ontwikkelen. In principe hoef je voor een koortslip geen dokter te bezoeken, maar wanneer de blaasjes zich uitbreiden en zich niet alleen beperken tot de mond, dan is het maken van een doktersafspraak absoluut aan te raden.