Take a fresh look at your lifestyle.

15+ tips die je helpen om vetverbranding te stimuleren

Dit kan je doe om je vetverbranding te stimuleren

Tips hoe jij je vetverbranding kan stimulieren.
Ongeacht of je van plan bent om je algehele gezondheid te verbeteren of gewoon omdat je lichaamsgewicht kwijt wilt raken voordat de zomer begint, het verbranden van overtollig vet kan een enorme uitdaging voor je zijn. Behalve het volgen van een dieet en het doen van meer lichaamsbeweging kunnen nog een groot aantal andere factoren je lichaamsgewicht en het verlies van lichaamsvet beïnvloeden. Gelukkig zijn er ook een heleboel simpele stappen die je kunt zetten om snel en eenvoudig de verbranding van lichaamsvetten te verhogen. Je kunt zo een plan om vetverbranding te stimuleren combineren met een detox kuur

single reizen online banner

Hoe kan je vetverbranding stimuleren?

Afvallen met superfoods, dat is algemeen bekend. Hieronder hebben we een aantal van de beste manieren voor je verzameld en van een korte omschrijving voorzien zodat ook jij snel vet kunt gaan verbranden en het verlies van lichaamsgewicht kunt gaan bevorderen. Gezond oud worden is makkelijker zonder overgewicht.

1. Begin met het doen van krachttrainingen

Krachttrainingen omvatten oefeningen waarbij je je spieren aan dient te spannen terwijl er een zekere mate van weerstand op uit wordt geoefend. Op die manier kun je spiermassa opbouwen en je kracht vergroten. Vaak gaat het bij krachttraining om het liften van gewichten om zo in de loop van de tijd meer spieren te krijgen.

Krachttraining

Onderzoek heeft aan het licht gebracht dat krachttraining ingezet kan worden om van meerdere gezondheidsvoordelen te kunnen profiteren, in het bijzonder wanneer het gaat om het verbranden van lichaamsvet. Bij één onderzoek kwam naar voren dat krachttraining visceraal vet bij 78 mensen die leden aan het metabool syndroom wist te verminderen. Visceraal vet is een gevaarlijke vetsoort die de organen in je buik kan gaan omringen.

Een ander onderzoek toonde aan dat, een 12 weken durende krachttraining gecombineerd met aerobeoefeningen, meer effectief was bij de vermindering van lichaams- en buikvet, in vergelijking tot wanneer er enkel en alleen aerobeoefeningen werden gedaan. Weerstandstraining kan eveneens helpen om de vetvrije massa in je lichaam te behouden, waardoor het aantal calorieën dat je lichaam in rust verbrandt, toe zal nemen. Lees hier meer over het nut van krachttraining

Meer voordelen weerstandstraining

Volgens een review zou 10 weken durende weerstandstraining ertoe kunnen bijdragen dat de verbrande calorieën in rust met maar liefst 7 procent toenemen en het gewicht aan vet met 1,8 kilogram terug kan dringen. Het doen van oefeningen voor de afname van je lichaamsgewicht, gewichtheffen of het gebruik van fitnessapparaten, zijn enkele simpele manieren om aan de slag te gaan als je kiest voor krachttraining. Vetverbranding en krachttraining vereist meestal wel professionele begeleiding.

Kortom: er is aangetoond dat de krachttraining het energieverbruik in rust verhoogt en het buikvet in het lichaam af laat nemen, in het bijzonder wanneer deze in combinatie met aerobeoefeningen uit wordt gevoerd.

2. Volg een dieet dat rijk is aan eiwitten

Het toevoegen van meer eiwitrijk voedsel aan je dieet is een effectieve manier om je eetlust te remmen en meer lichaamsvet te verbranden. Maar.. het kan wel weer harde ontlasting veroorzaken.
Meerdere onderzoeken hebben zelfs aangetoond dat het eten van meer hoogwaardige eiwitten in verband gebracht kan worden met een kleinere kans op de ontwikkeling van buikvet. Eén studie toonde tevens aan dat een dieet dat rijk is aan eiwitten kan bijdragen aan het behoud van je spiermassa en je metabolisme tijdens het afvallen.

Meer eiwitten

Het verhogen van je inname van eiwitten kan je eveneens het voldane gevoel vergroten, de eetlust af laten nemen en op die manier dus ook de calorie-inname verminderen en helpen bij het kwijtraken van lichaamsgewicht. Om die reden is het dus goed om iedere dag te proberen om een paar porties eiwitrijk voedsel aan je dieet toe te voegen om het proces van vetverbranding te bevorderen. Enkele voorbeelden van eiwitrijke voedingsmiddelen zijn:

 • vlees
 • zeevruchten,
 • eieren,
 • peulvruchten,
 • zuivelproducten.

Kortom: het meer eten van eiwitten kan in verband worden gebracht met een kleinere kans op de ontwikkeling van buikvet. Het verhogen van je eiwitinname kan bovendien de eetlust remmen, de calorie-inname af laten nemen en de spiermassa weten te behouden.

detox sapkuur banner

3. Ga wat langer slapen

Wat eerder gaan slapen of je wekker een beetje later instellen, kan helpen om de vetverbranding te stimuleren en een toename van het lichaamsgewicht tegen te gaan.

Voldoende slaap is belangrijk bij verliezen lichaamsgewicht

Diverse onderzoeken hebben een verband aan het licht gebracht tussen voldoende slaap en het verliezen van lichaamsgewicht.

Eén onderzoek onder 68.183 vrouwen toonde aan dat de dames die in een periode van 16 jaar vijf of minder uur per nacht sliepen, meer kans hadden om zwaarder te worden dan de proefpersonen die ’s nachts meer dan zeven uur sliepen. Een ander onderzoek toonde aan dat een betere kwaliteit van de slaap en het hebben van minimaal zeven uur slaap per nacht de kans op succesvol gewicht verliezen met 33 procent liet toenemen onder 245 vrouwen die deelnamen aan een programma dat zes maanden duurde en dat bedoeld was om lichaamsgewicht te verliezen. Ander onderzoek toont aan dat een gebrek aan slaap kan bijdragen aan veranderingen in de balans in de zogenaamde hongerhormonen, de eetlust verhoogt en een grotere kans op overgewicht met zich meebrengt.

Tenminste 7 uur slaap nodig

Ondanks dan ieder mens een andere hoeveelheid slaap nodig heeft, heeft het leeuwendeel van de onderzoeken aan het licht gebracht dat het krijgen van ten minste zeven uur slaap per nacht kan worden geassocieerd met de meeste voordelen als het gaat om het kwijtraken van overtollig gewicht of van het behoud van een gezond lichaamsgewicht. Je doet er dan ook verstandig aan om vast te blijven houden aan een normaal slaapschema, je inname van cafeïne te beperken en het gebruik van elektronische apparaten voor het slapen gaan te minimaliseren om op die wijze een ​​gezonde slaappatroon te ondersteunen.

Kortom: het krijgen van genoeg slaap kan samengaan met een verminderde eetlust en hongergevoel, maar ook met een kleinere kans op een gewichtstoename.

4. Voeg azijn toe aan je dieet

Azijn is onder andere bekend vanwege zijn eigenschappen die gezondheidsbevorderend werken. Behalve de mogelijke effecten op de gezondheid van je hart en het onder controle houden van je bloedsuikerspiegel, kan het verhogen van de inname van azijn eveneens helpen bij de verbranding van vet, aldus bepaalde onderzoeken.

Minder buikvet met azijn

Een onderzoek, dat 12 weken duurde, heeft aangetoond dat het dagelijks binnenkrijgen van 1 tot 2 eetlepels (15 tot 30 ml) azijn je lichaamsgewicht, je buikvet en je tailleomtrek zal verminderen. Tevens is het aangetoond dat het consumeren van azijn het voldane gevoel zal versterken en de eetlust af zal laten nemen. Een ander klein onderzoek onder 11 personen toonde aan dat het toevoegen van azijn aan het dieet de dagelijkse calorie-inname met maximaal 275 calorieën weet terug te dringen.

Het is vrij eenvoudig om azijn aan je dieet toe te voegen. Veel mensen verdunnen bijvoorbeeld appelwijnazijn met wat water en drinken het een paar keer op een dag als een drankje bij hun maaltijd. Wanneer het drinken van azijn je echter niet aantrekkelijk in de oren klinkt, dan kun je deze eveneens prima gebruiken om dressings, sauzen en marinades mee te bereiden.

Kortom: azijn kan een prima hulpmiddel zijn om een voldaan gevoel te vergroten, de calorie-inname en het lagere lichaamsvet terug te dringen.

5. Eet meer gezonde vetten

Ondanks dat het wellicht tegenstrijdig lijkt, kan het verhogen van je inname van gezonde vetten daadwerkelijk helpen bij het voorkomen dat je zwaarder wordt en je zelfs helpen om een voldaan gevoel te behouden. Vet heeft immers enige tijd nodig om te verteren en kan het ledigen van de maag vertragen, wat je eetlust en gevoel van honger op zijn beurt weer af kan laten nemen.

Mediterraan dieet

Eén onderzoek toonde aan dat het volgen van een mediterraan dieet, dat rijk is aan gezonde vetten, die afkomstig zijn uit olijfolie en noten, samenging met een kleinere kans op een toename van het lichaamsgewicht, in vergelijking tot het volgen van een vetarm dieet. Een ander klein onderzoek heeft uitgewezen dat zodra iemand, die een dieet volgt om gewicht te verliezen, elke dag twee eetlepels (30 milliliter) kokosolie nam, hij of zij meer buikvet kwijtraakte dan iemand die in plaats daarvan sojaolie gebruikte. Ondertussen is vast komen te staan dat ongezonde vetsoorten, zoals transvetten, lichaamsvet, taillevet en buikvet toenemen. Dit is aangetoond door middel van dierproeven en onderzoeken die uitgevoerd zijn op mensen.

Detox thee gebruiken

Een andere manier om je te helpen vetverbranding te stimuleren, is om regelmatig detox thee te gebruiken. In detox thee zitten allerlei kruiden verwerkt die je helpen vet te verbranden. En ook een biologische thee kan een afslank thee zijn.

Goede vetten en superfoods

Olijfolie, kokosolie, avocado’s, noten en zaden zijn maar een kleine greep uit de talloze voorbeelden van gezonde vetsoorten die positieve effecten kunnen hebben op de verbranding van vetten in het lichaam. Ze vallen in de categorie superfoods. Je moet er echter wel rekening mee houden dat gezond vet nog steeds een heleboel calorieën levert, dus dien je de hoeveel die je binnenkrijgt alsnog te matigen. In plaats van het eten van meer vet in het algemeen, doe je er goed aan om te proberen om de ongezonde vetten in je dieet te vervangen voor gezondere variëteiten. Hier lees je meer over afvallen met superfoods.

detox sapkuur banner

Eet meer gezonde vetten

Kortom: vet wordt geleidelijk verteerd, waardoor het dus een bijdrage kan leveren om je eetlust te remmen. Een hogere inname van gezonde vetten kan in verband worden gebracht met een kleinere kans op een toename van je lichaamsgewicht en zal buikvet verminderen. Hierbij zijn omega 3, 6 en 9 vetzuren super belangrijk.

6. Kies voor gezondere dranken

Suikervrije dranken vervangen voor meer gezonde keuzes is één van de meest eenvoudige manieren om de verbranding van lichaamsvet te vergroten. Zo bevatten met suiker gezoete dranken, zoals frisdrank en vruchtensap bijvoorbeeld een groot aantal calorieën, terwijl ze slechts een geringe voedingswaarde hebben. Alcoholhoudende dranken bevatten eveneens veel calorieën en hebben als bijkomend effect dat ze je remmingen zullen verlagen, met als gevolg dat je een grotere kans hebt om te veel te gaan eten.

Onderzoeken hebben aan weten te tonen dat het consumeren van zowel met suiker gezoete dranken als alcoholhoudende versnaperingen hand in hand gaan met een grotere kans op het ontwikkelen van buikvet. Door je inname van dergelijke dranken te beperken, kun je je calorie-inname dan ook terugdringen en je tailleomtrek in de hand houden. In plaats van deze dranken kun je vervolgens kiezen voor calorievrije dranken, zoals water of groene thee.

In een klein, 12 weken durend, onderzoek verhoogde het drinken van 500 milliliter water vóór de maaltijd het verlies aan lichaamsgewicht met maar liefst 2 kilogram, in vergelijking met een controlegroep die hun drankkeuze niet veranderde.

Groene thee is een prima keuze omdat deze cafeïne bevat en daarnaast rijk is aan antioxidanten. Allebei deze bestanddelen kunnen helpen je helpen om de verbranding van lichaamsvet te verhogen en de werking van je metabolisme te verbeteren.
Ook kurkuma drinken blijkt een effectief middel te zijn.

Een onderzoek, dat gehouden werd onder 12 volwassenen, toonde bijvoorbeeld aan dat het groene thee-extract de verbranding van vet met 12 procent liet stijgen, in vergelijking tot het resultaat dat een controle groep met een placebo behaalde. Het vervangen van slechts één of twee calorierijke dranken voor een glas water of een kopje groene thee is een simpele manier om je vetverbranding te stimuleren.

Kortom: met suiker gezoete dranken en alcoholische versnaperingen kunnen in verband worden gebracht met een grotere kans op het ontwikkelen van buikvet. Het is tevens vast komen te staan dat groene thee en water het kwijtraken van lichaamsgewicht en de verbranding van lichaamsvetten verhogen.

7. Voeg extra vezels toe aan je dieet

Oplosbare vezels absorberen water en zullen bovendien langzaam door het spijsverteringskanaal voortbewegen, waardoor je langer een vol gevoel zult blijven houden.

Vezelrijk voedsel is zo belangrijk

Volgens bepaalde onderzoeken kan het verhogen van je inname van vezelrijk voedsel beschermen tegen een toename van lichaamsgewicht en de ophoping van vet in je lichaam.

Een onderzoek, gehouden onder 1.114 volwassenen, bracht aan het licht dat voor iedere 10 gram extra oplosbare vezels die dagelijks in werden genomen, de proefpersonen 3,7 procent van hun buikvet verloren tijdens de onderzoeksperiode die vijf jaar duurde, zelfs zonder andere veranderingen in hun eet- of bewegingspatroon aan te brengen. Een andere review vond tevens bewijs dat het toevoegen van meer vezels aan het dieet het gevoel van voldaan zijn toe liet nemen en het hongergevoel juist verminderde.

In de praktijk blijkt dat een toename van 14 gram vezels per dag samengaat met een verlaging van de calorie-inname met maar liefst 10 procent. Niet alleen dat, maar er is ook een verband gevonden tussen een gewichtsverlies van 2 kilogram gedurende een tijdspanne van vier maanden. Fruit, groenten, peulvruchten, volkoren producten, noten en zaden zijn slechts een paar voorbeelden van vezelrijk voedsel dat de verbranding van vet en het verlies van lichaamsgewicht een boost kan geven.

Kortom: een extra inname van vezels kan samengaan met het verlies van lichaamsvet, een verminderde calorie-inname en een toename van het gewichtsverlies.

8. Vermijd bewerkte koolhydraten

Het verminderen van je inname van zogenaamde geraffineerde (bewerkte) koolhydraten kan je helpen om extra lichaamsvet kwijt te raken. Tijdens het bewerken van granen worden deze namelijk ontdaan van hun zemelen en vezels, wat ervoor zorgt dat het eindproduct slechts een geringe hoeveelheid vezels en voedingsstoffen meer bevat. Daarnaast hebben deze bewerkte koolhydraten vaak een ​​hogere glycemische index, die pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel teweeg kan brengen en waardoor je dus eerder een hongergevoel zult ervaren.

Bewerkte koolhydraten niet gunstig voor buikvet en gewicht

Onderzoeken hebben aangetoond dat een dieet met veel bewerkte koolhydraten in verband kan worden gebracht met toename van buikvet. Omgekeerd geldt echter ook dat een dieet met veel volkoren producten gelinkt kan worden met een lagere Body Mass Index (BMI) en dus een lager lichaamsgewicht en een gunstigere omtrek van de taille. Een onderzoek, dat werd gehouden onder 2.834 mensen, toonde verder aan dat personen met een hogere inname van bewerkte granen vaak meer buikvet hadden dat de kans op ziektes vergrote, terwijl de mensen die meer volkoren granen in hun dieet op hadden genomen, doorgaans lager scoorden op dit gebied.

bewust puur banner

Voor het beste resultaat, breng je je inname van bewerkte koolhydraten terug. Dit betekent dus dat je bijvoorbeeld minder gebak, bewerkte voedingsmiddelen, pasta’s, wit brood en ontbijtgranen moet gaan eten. Je kunt deze het beste vervangen door volkoren producten, zoals volkoren brood, quinoa, boekweit, gerst en haver.

Kortom: geraffineerde koolhydraten bevatten slechts weinig vezels en voedingsstoffen. Ze kunnen je gevoel van honger zelfs toelaten nemen en schommelingen in je bloedsuikerspiegel teweegbrengen. Het consumeren van bewerkte koolhydraten is eveneens geassocieerd met een toename van de hoeveelheid aanwezig buikvet.

9. Verhoog het aantal cardiotrainingen

Cardiotraining, ook wel aërobetraining genoemd, is één van de meest voorkomende vormen van lichaamsbeweging en kan worden beschreven als iedere soort oefening die specifiek gericht is op het trainen van je hart en longen. Het toevoegen van cardio-oefeningen aan je trainingsprogramma kan één van de meest effectieve manieren zijn om de verbranding van lichaamsvet te verbeteren.

Een overzicht van 16 onderzoeken heeft bijvoorbeeld aangetoond dat hoe meer aerobeoefeningen iemand doet, hoe meer buikvet hij, of zij, kwijtraakt. Andere onderzoeken studies hebben aangetoond dat aerobeoefeningen de spiermassa toe kunnen laten nemen en het buikvet, de tailleomtrek en lichaamsvet juist af laten nemen. Het meeste onderzoek raadt aan om elke week tussen de twee en een half uur en de vijf uur matig tot krachtig te trainen, of om elke dag circa 20 tot 40 minuten aan cardiotraining te doen. Hardlopen, wandelen, fietsen en zwemmen zijn maar een paar voorbeelden van cardiooefeningen die kunnen helpen om lichaamsvet te verbranden en overtollig gewicht kwijt te raken.

Kortom: onderzoeken hebben aan weten te tonen dat hoe meer aërobeoefeningen worden gedaan, hoe meer buikvet er wordt verloren. Cardiotraining kan eveneens helpen om de tailleomtrek en het lagere lichaamsvet te verminderen en tevens de spiermassa toe te laten nemen.

10. Drink koffie

Cafeïne is een belangrijk bestanddeel in koffie zit, maar dat ook in vrijwel ieder supplement dat bedoeld is om de vetverbranding te stimuleren wordt gebruikt. Hier is dan ook een goede reden voor. De cafeïne in koffie heeft namelijk een stimulerend effect op het centrale zenuwstelsel, het metabolisme en op de afbraak van vetzuren. Onderzoeken tonen zelfs aan dat de inname van cafeïne tijdelijk ervoor zorgt dat je lichaam meer energie gaan verbruiken en het metabolisme met wel 3 tot 11 procent kan worden verhoogd.

Een groot onderzoek, dat gehouden werd onder ruim 58.000 mensen, stelde vast dat een verhoogde inname van cafeïne in verband kon worden gebracht met een geringere gewichtstoename in een tijdspanne van 12 jaar. Een ander onderzoek toonde aan dat een hogere inname van cafeïne gelinkt kon worden aan een hoger percentage dat succes wist te boeken op net gebied van het verliezen van lichaamsgewicht (het onderzoek werd gehouden onder 2.623 mensen).

Om de gezondheidsvoordelen van koffie zo groot mogelijk te maken, is het echter wel van belang dat je de koffieroom en de suiker links laat liggen. In plaats daarvan dien je te genieten van zwarte koffie, of een kopje waarin slechts een klein beetje melk toe is gevoegd, om zo te voorkomen dat je onnodig extra calorieën tot je neemt.

Kortom: koffie bevat cafeïne, dat de afbraak van vet kan verhogen en het metabolisme eveneens een boost kan geven. Onderzoeken tonen aan dat een hogere inname van cafeïne wellicht samengaat met meer gewichtsverlies.

11. Probeer een hoge intensiteit interval training (HIIT)

Intervaltraining met een hoge intensiteit, ook vaak afgekort als HIIT, is een trainingsoefening die snelle, explosief uitgevoerde activiteiten combineert met korte herstelperioden om een verhoging van je hartslag te kunnen bewerkstelligen.

Onderzoeken tonen aan dat hoge intensiteit interval trainingen ongelooflijk effectief kunnen zijn bij het op gang brengen van de verbranding van lichaamsvet en het bevorderen van het gewichtsverlies. Een onderzoek toonde aan dat jonge mannen die drie keer per week een hoge intensiviteit interval training deden, voor de duur van 20 minuten, verloren gemiddeld 12 kilogram lichaamsgewicht in een tijdspanne van 12 weken, zelfs zonder het aanbrengen van andere veranderingen in hun dieet of levensstijl. Ze namen verder een vermindering van 17 procent buikvet en een forse afname van hun tailleomtrek waar.

detox sapkuur banner

Interval trainingen

Hoge intensiteit interval trainingen kunnen je eveneens helpen de verbranding van meer calorieën in een kortere tijd, dan de meeste andere cardio oefeningen. Volgens een onderzoek hielp het doen van de hoge intensiteit interval trainingen mensen om tot 30 procent meer calorieën te verbranden, dan andere trainingen, zoals fietsen of joggen, wanneer deze in dezelfde tijd werden gedaan.

Een simpele manier om met hoge intensiteit interval trainingen aan de slag te gaan, kun je afwisselend een stuk wandelen en joggen, of 30 seconden achtereen sprinten. Tevens kun je fietsen afwisselen met oefeningen als burpees, push-ups of squats waarbij er steeds een korte rustperiode in wordt gelast.

Kortom: hoge intensiteit interval trainingen kan helpen om de verbranding van vet te verhogen en meer calorieën te verbruiken in een kortere tijd dan wanneer je voor andere vormen van lichaamsbeweging zou kiezen.

12. Voeg probiotica toe aan je dieet

Probiotica kunnen worden omschreven als goede bacteriën die zich in je spijsverteringskanaal bevinden en waarvan aan is getoond dat ze een groot aantal gezondheidsaspecten verbeteren.

In de praktijk is aangetoond dat de bacteriën, die van nature in je darmen leven, een ​​rol spelen in een groot aantal lichaamsprocessen, van je afweer tot je mentale gesteldheid.

Verhogen inname probiotica

Het verhogen van je inname van probiotica via je dieet, of in de vorm van supplementen, kan tevens helpen om de verbranding van lichaamsvet op gang te brengen en je gewicht onder controle te houden. Een analyse van 15 onderzoeken toonde aan dat mensen die probiotica gebruikten aanzienlijk grotere afnames in lichaamsgewicht, vetpercentage en body mass index opmerkten, in vergelijking tot personen die een placebo kregen. Een ander klein onderzoek toonde aan dat het nemen van probiotische supplementen je kan helpen als je een vetrijk, hoogcalorisch dieet volgt om een toename van je lichaamsvet- en gewicht te voorkomen.

Bepaalde soorten probiotica die kunnen worden gerekend tot het geslacht Lactobacillus kunnen in het bijzonder effectief zijn bij het helpen om lichaamsgewicht en –vet kwijt te raken. Een onderzoek, dat gehouden werd onder 28 mensen, toonde aan dat het eten van yoghurt met Lactobacillus fermentum of Lactobacillus amylovorus-bacteriën het lichaamsvet met 3 tot 4 procent wist te verminderen. Het nemen van supplementen is een snelle en simpele manier om dagelijks in een geconcentreerde dosis probiotica binnen te krijgen. Als alternatief kun je een aantal probiotische voedingsmiddelen toevoegen aan je dieet, zoals kefir, tempeh en zuurkool.

Kortom: het gebruik van probiotische supplementen, of het verhogen van je inname van probiotica via je voeding, kan helpen om je lichaamsgewicht en het vetpercentage af te laten nemen. Vetverbranding op een effectieve manier.

13. Verhoog je inname van ijzer

IJzer is een belangrijk mineraal dat betrokken is bij een groot aantal vitale functies in je lichaam. Net zoals het geval is bij andere voedingsstoffen zoals jodium, kan een tekort aan ijzer de gezondheid van je schildklier op een nadelige wijze beïnvloeden. Deze kleine klier in je hals scheidt namelijk hormonen af ​​die je metabolisme reguleren. Meerdere onderzoeken hebben aangetoond dat een lage ijzerconcentraties in het lichaam in verband kunnen worden gebracht met een verminderde werking van de schildklier en kan zorgen voor een verstoring van de aanmaak van de schildklierhormonen.

Veelvoorkomende symptomen die horen bij hypothyreoïdie, dit is een verminderde werking van de schildklier, zijn:

 • Een gevoel van zwakte,
 • Vermoeidheid,
 • Kortademigheid,
 • Toename van het lichaamsgewicht.

Een ijzertekort kan eveneens klachten als vermoeidheid, duizeligheid, hoofdpijn en kortademigheid met zich meebrengen.

Het behandelen van een ijzertekort, in de medische wereld ook wel ijzerdeficiëntie genoemd, kan ervoor zorgen dat je stofwisseling meer efficiënt gaat werken en de klachten van vermoeidheid kunnen worden bestreden zodat je activiteitenniveau weer zal toenemen.

Eén onderzoek toonde zelfs aan dat, op het moment dat 21 vrouwen werden behandeld voor een tekort aan ijzer, ze een afname in lichaamsgewicht, tailleomtrek en body mass index waarnamen.

Helaas krijgen nog steeds een groot aantal mensen niet voldoende ijzer binnen via hun voeding. Vrouwen, baby’s, kinderen, veganisten en vegetariërs zijn groepen binnen de bevolking die allemaal een grotere kans hebben om een ijzertekort te ontwikkelen. Je dient er echter voor te zorgen dat je veel ijzerrijke voedingsmiddelen in je dieet op hebt genomen om aan je ijzerbehoeften te voldoen en je metabolisme en energieniveau op peil te houden. IJzer is te vinden in onder andere:

 • vlees,
 • gevogelte,
 • zeevruchten,
 • verrijkte granen,
 • groene bladgroenten,
 • gedroogd fruit,
 • bonen.

Kortom: een tekort aan ijzer kan geassocieerd worden met een afgenomen schildklierfunctie en kan klachten als vermoeidheid en kortademigheid tot gevolg hebben. Een onderzoek bracht aan het licht dat het behandelen van een zogenaamde ijzerdeficiëntie kan helpen bij het verliezen van lichaamsgewicht.

14. Probeer zo nu en dan te vasten

Zo nu en dan een periode vasten is een prima onderdeel van een goed voedingspatroon. Je wisselt dan periodes af van eten en vasten. Onderzoek heeft aan weten te tonen dat zo nu en dan vasten niet alleen het verliezen van lichaamsgewicht, maar ook het kwijtraken van lichaamsvet, kan boosten.

Periodiek vasten, vetverbranding en spiermassa

In één analyse werd gekeken naar de effecten van dit periodiek vasten, zoals het om de dag vasten, een methode waarbij afwisselend dagen van vasten en dagen waarop normaal wordt gegeten af worden gewisseld. Er kwam aan het licht dat het om de dag vasten voor de duur van 3 tot 12 weken het lichaamsgewicht tot 7 procent wist te ​​verlagen en het lichaamsvet met maximaal 5 tot wel 60 kilogram afnam. Een ander klein onderzoek toonde aan dat alleen eten gedurende een vastgestelde tijdspanne, van acht uur in een etmaal, de vetmassa verminderde en de spiermassa in stand wist te houden als deze werd gedaan in combinatie met het doen van weerstandstrainingen.

Er zijn uiteenlopende soorten periodiek vasten, waaronder enkele waar je alleen op bepaalde dagen van de week gaat eten en andere waar het eten beperkt is tot een aantal specifieke uren van de dag. Populaire vormen van dit periodiek vasten zijn onder andere: Eat Stop Eat, het Warrior-dieet, de 16/8-methode en het 5:2-dieet. Om hier baat bij te hebben is het zaak om een variant kiezen die past bij je persoonlijke dagindeling en levensstijl en bovendien moet je niet bang zijn om te durven experimenteren om er zo achter te komen wat voor jou het beste werkt.

ontgiften en afvallen banner

Periodiek vasten werkt

Kortom: van periodiek vasten is aangetoond dat het je lichaamsgewicht en lichaamsvet naar beneden kan brengen en je tevens kan helpen om je spiermassa te behouden, mits je dit doet in combinatie met een weerstandstraining.

15. Eet niet meer dan 3 maaltijden per dag

Het is een fabeltje dat je 5 of 6 kleine maaltijden op een dag zou dienen te eten om de verbranding van lichaamsvet te stimuleren. Je lichaam blijft daardoor immers de koolhydraten die je binnenkrijgt steeds weer inzetten als energiebron, in plaats van de vetten die je lichaam op heeft geslagen.

Wanneer je overstapt op 3 maaltijden op een dag (dus zonder snacks tussendoor), dan zal je lichaam steeds vaker je lichaamsvet aan moeten gaan spreken op momenten dat er energie nodig is. Op die manier zal je lichaam niet langer een suikerverbrander zijn, naar juist vetten gaan verbranden.

16. Kies voor pittig gekruid eten

Rode- en groene chilipepers kunnen ervoor zorgen dat je vetverbranding een boost krijgt met circa 20 procent voor een tijdspanne van dertig minuten na het nuttigen van de betreffende maaltijd. Dit heeft ermee te maken dat pittig eten je lichaamstemperatuur een beetje opvoert, waardoor je vetverbranding gestimuleerd wordt.

17. Krijg voldoende calorieën binnen

Indien je te weinig calorieën binnenkrijgt, dan zal je lichaam spaarzamer om gaan springen met de energie die voor handen is en zal dus ook eerder overgaan tot het opslaan van lichaamvet. Om die reden is het zaak om niet veel minder calorieën te gaan eten, dan dat je elke verbruikt. Op het ogenblik dat je op een dag bijvoorbeeld 2000 calorieën verbruikt, dan dien je elke dag dus minimaal 1600 calorieën binnen te krijgen

18. Een goed begin van de dag is essentieel

Wanneer je s’ ochtends ontwaakt, dan hebben je organen nog wat tijd nodig om optimaal aan het werk te gaan. Dit proces kan echter worden versneld door zo snel mogelijk na het wakker worden een glas water, of vers vruchtensap, te drinken. Op die manier wordt heel je lichaam eerder wakker en kan het dus ook eerder beginnen met de verbranding van lichaamsvet. Een kwartier na het drinken van het water of het sap, zal het pas tijd zijn om de rest van je ontbijt te gaan nuttigen. Indien je moeite hebt met het ontbijten, dan kun je proberen om in elk geval wat eiwitten, vezels en/of fruit te eten.

19. Verblijf in een koele omgeving

In een te koude omgeving verblijven is uiteraard niet gezond, maar in een groot aantal gevallen kan de thermostaat wel één of twee graden lager worden gezet. In een koelere omgeving zal je lichaam namelijk extra hard moeten werken om zijn temperatuur op peil te houden en zo zal de verbranding van lichaamsvet stimuleren.

Slotopmerking

Er is een breed scala van mogelijkheden voor handen om je te helpen overtollig vet kwijt te raken en tevens je gezondheid te verbeteren. Het aanleren van een aantal gezonde gewoonten in je dagelijks leven en het veranderen van je dieet kan al een enorm verschil maken. Zelfs kleine veranderingen in je manier van leven kunnen sterkte effecten hebben op de verbranding van je lichaamsvet.

Uiteraard dien je er wel altijd voor te zorgen dat je de bovenstaande simpele adviezen combineert met een voedzaam, goed uitgebalanceerd dieet en een actieve levensstijl om tegelijkertijd de afbraak van je lichaamsvet en je algehele gezondheid te verbeteren.

naturaplaza superfoods banner