fbpx
Take a fresh look at your lifestyle.

Voedingsmiddelen die diarree kunnen veroorzaken

Voedingsmiddelen die diarree kunnen veroorzaken

Gezonde volwassenen kunnen een aantal keren in een jaar last van diarree hebben, doorgaans zonder exact te weten wat dit vervelende probleem heeft veroorzaakt. Een heleboel mensen beseffen zich wellicht niet dat er ook bepaalde voedingsmiddelen zijn die diarree kunnen veroorzaken.

Mensen die te kampen hebben met een inflammatoire darmaandoening (zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa) kunnen echter vrijwel constante diarree hebben zodra de ziekte actief is en er een ontsteking aanwezig is in het darmkanaal. Mensen met het prikkelbare darm syndroom (PDS), en in het bijzonder de personen die het diarreeoverheersende type (PDS-D) hebben, zullen soms eveneens merken dat bepaalde voedingsmiddelen de klachten erger maken en dunne ontlasting kunnen veroorzaken. Voor mensen die een erg gevoelig spijsverteringssysteem hebben, kunnen dergelijke voedingsmiddelen zelfs leiden een episode van diarree, zelfs zonder enige andere onderliggende ziekte of aandoening.

Voedingsmiddelen die je beter kunt vermijden als je diarree wilt voorkomen

Op het ogenblik dat je last van diarree hebt, dan kan het uit de weg gaan van de volgende voedingsmiddelen erg nuttig zijn om de ernst van de klachten te verminderen, en tevens de duur dat de diarree aan blijft houden terugdringen.

Melk

De suiker die van nature in melk zit, die ook wel lactose wordt genoemd, kan bij bepaalde mensen diarree veroorzaken. Deze aandoening staat bekend als lactose-intolerantie en komt geregeld voor bij mensen die ouder zijn dan 2 jaar. Symptomen die kunnen duiden op lactose-intolerantie kunnen zijn:

Het vermijden van de consumptie van zuivelproducten is over het algemeen de beste manier om diarree tegen te gaan die wordt veroorzaakt door een lactose-intolerantie. Er zijn echter ook vrij verkrijgbare middelen die kunnen helpen bij de vertering van de verantwoordelijke melksuiker. Er zijn tegenwoordig zelfs zuivelproducten te koop waar de lactose al in is afgebroken, waardoor het makkelijker te verteren is. Lactose-intolerantie is overigens niet hetzelfde als een zogenaamde melkallergie. Iemand die lijdt aan een melkallergie moet alle zuivelproducten vermijden, zelfs wanneer deze geen lactose bevatten, omdat het niet de suiker in de zuivel is die een allergie veroorzaakt, maar het aanwezige eiwit.

Hete pepers

Hete pepers zijn een veel voorkomende oorzaak van diarree, maar ze veroorzaken meestal pas enkele uren nadat ze zijn gegeten diarree, wat dus wil zeggen dat sommige mensen wellicht geen klachten krijgen. Er is een substantie die capsaïcine wordt genoemd, en die in bepaalde soorten pepers (waartoe de paprika’s, jalapeño pepers, cayennepepers en enkele chili pepers ook gerekend kunnen worden). die diarree kan veroorzaken. Capsaïcine wordt eveneens gebruikt in zalven om bijvoorbeeld artritis mee te behandelen. (Een interessant weetje is wellicht dat caseïne, een eiwit dat in melk voorkomt, het brandende effect van capsaïcine kan verminderen.) Afgezien van de capsaïcine, kunnen bepaalde mensen merken dat de zaden en de schil van een hete peper eveneens lastig te verdragen zijn.

Cafeïne

Koffie, thee en frisdrank zijn veel voorgebruikte producten waar je cafeïne in aan kunt treffen. Andere, minder bekende cafeïnebronnen zijn chocolade, kauwgom en zelfs bepaalde smaken van flessenwater. Cafeïne staat bekend vanwege zijn versnellende werking op de lichaamssystemen, zoals de spijsvertering. Bepaalde mensen zijn meer gevoelig voor cafeïne dan anderen, maar te veel cafeïne kan bij vrijwel iedereen leiden tot diarree. Koffie kan er dan ook voor zorgen dat sommige personen zich vaker moeten ontlasten, maar van dit gegevens wordt verondersteld dat het minder duidelijk verband kan worden gebracht met het cafeïnegehalte, maareerder met andere stoffen die in koffie voorkomen.

Kunstmatig vet

Olestra, een vetvervanger, is bekend geworden vanwege het verband dat kan worden gelegd met het hebben van een “anale lekkage” en het ontstaan van diarree, problemen die mensen het liefst zouden willen vermijden. Olestra is te vinden in een groot aantal  producten (de meest beroemde is de veel gegeten aardappelchips), in het bijzonder de varianten die worden verkocht als “light”, “laag in vet” of “vetarm.”  Olestra gaat door het lichaam zonder dat het geabsorbeerd wordt. Ondanks het feit dat de Amerikaanse Food and Drug Administration eerder al concludeerde dat effecten van olestra “niet frequent” en “mild” zijn, kunnen mensen met een gevoelig spijsverteringskanaal nog altijd last krijgen van diarree nadat ze dit goedje binnen hebben gekregen.

Suikervervangers

Deze toevoegingen aan levensmiddelen, zoals sorbitol en mannitol, zijn onder andere te vinden in een breed scala aan voedingsmiddelen, van snoep tot yoghurt. Zelfs zogenaamde gezonde voedingsmiddelen die vaak als ‘suikervrij’ aan worden geprezen, kunnen deze toevoegingen bevatten, dus het lezen van de etiketten op producten is zeker aan te bevelen om ze te kunnen vermijden.

Een groot aantal van dergelijke zoetstoffen zijn echter ook in natuurlijke bronnen te vinden, zoals groente en fruit. Levensmiddelen die dit soort suikers bevatten, kunnen hoog op de FODMAP- schaal staan. FODMAP’s zijn fermenteerbare oligo-, di- en monosacchariden en polyolen, en om die reden kan het van groot nut zijn om deze zoveel mogelijk te beperken als je bekend bent met spijsverteringsproblemen, zoals het prikkelbare darmsyndroom (PDS). De stoffen zullen immers zorgen voor extra vorming van darmgassen en een opgeblazen gevoel omdat ze niet goed op kunnen worden genomen door de darmen. Deze toevoegingen aan levensmiddelen zorgen er ook voor dat er extra water naar de darm wordt getrokken, waardoor de ontlasting dunner kan worden. Bovenal eten de bacteriën, die in de darmen leven, deze suikers op en produceren op hun beurt nog meer gassen.

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.