Als een zwangerschap tussen de 37 en de 42 weken heeft geduurd dan is er sprake van een voldragen of normale zwangerschap. Met andere woorden een zwangerschap duurt ongeveer negen maanden of 40 weken. Door deze negen maanden in drie (vrijwel gelijke) periodes te verdelen krijg je een drietal zwangerschapstrimester s.
Eerste zwangerschapstrimester
Het eerste zwangerschapstrimester is voor de meeste aanstaande ouders het meest spannend. In deze periode is de kans op een miskraam namelijk nog tamelijk groot. Hoewel de meeste zwangere vrouwen zich in die periode vaak niet echt lekker voelen (bijvoorbeeld door misselijkheid, hoge bloeddruk en bandenpijn) zullen de meeste toch blij zijn met het nieuwe leven dat op komst is. Door alle veranderingen in hun lichaam, en de gedachte dat zij over een aantal maanden moeder zullen zijn, zijn veel vrouwen ook vaak erg me.
Tweede zwangerschapstrimester
Tijdens het tweede trimester van de zwangerschap zullen het grootste deel van de vrouwen zich goed voelen. Het lichaam is ondertussen gewend geraakt aan de veranderingen in de hormoonhuishouding, die voor onder andere de misselijkheid en de vermoeidheid zorgde. De meeste zwangere vrouwen hebben in deze periode weer meer energie en gebruiken deze doorgaans om alles voor de komst van hun kleintje in orde te maken.
Derde zwangerschapstrimester
Het derde, en dus laatste, trimester van de zwangerschap zal veel energie vragen van de aanstaande moeder en dus behoorlijk zwaar kunnen worden. Door de snelle groei van de baby in hun buik zullen veel vrouwen zich wederom vaak erg moe voelen. Ook het extra gewicht dat hun lichaam nu mee moet dragen zal aan deze vermoeidheid bijdragen.
Zwangerschapsweken
Doordat tegenwoordig zwangere vrouwen vaker worden gecontroleerd zullen nog maar weinig mensen een zwangerschap gaan verdelen in trimesters. De meeste mensen rekenen liever in weken zodat de groei en ontwikkeling van hun ongeboren kind nauwkeuriger bijgehouden kan worden.