Take a fresh look at your lifestyle.

De symptomen van het 2de zwangerschapstrimester

Het tweede trimester van een zwangerschap, de vierde tot en met de zesde maand, brengt voor de aanstaande moeder een aantal veranderingen en symptomen met zich mee. Zo zal ze bijvoorbeeld vaker dan normaal last hebben van brandend maagzuur en eventueel pijn in haar onderbuik of liezen. Maar ook kan ze vergeetachtig en wat onhandig worden. Er zal in dit trimester ook meer lucht in de darmen zitten waar ze hinder van zal ondervinden.

single reizen online banner

Brandend maagzuur

Veel vrouwen ondervinden hinder van brandend maagzuur in dit trimester van hun zwangerschap. De oorzaken voor dit ongemak zijn:

bewust puur banner
  • de tragere spijsvertering ten gevolge van de grotere hoeveelheid progesteron in het bloed en de invloed van dit hormoon op de sluitspier van de maagingang waardoor deze verslapt en er maaginhoud terug kan stromen in de slokdarm.
  • Een andere oorzaak voor het brandende maagzuur is de alsmaar groeiende baarmoeder die de maag naar boven drukt waardoor maaginhoud in de slokdarm terechtkomt.

Pijn

Er kan in dit zwangerschapstrimester plotseling een felle pijn in de onderbuik of liezen ontstaan. Dit wordt bandenpijn genoemd en heeft te maken met het oprekken van de banden waaraan de baarmoeder in de buikholte is opgehangen. Deze rekken door het toenemende gewicht van de groeiende baarmoeder en de baby steeds verder op. Bandenpijn is weliswaar vervelend maar wel onschuldig.

Andere ongemakken

  • Als gevolg van het toegenomen bloedvolume kan de neus van een zwangere vrouw vaker verstopt raken. Ook kan zij tijdens dit trimester van de zwangerschap zomaar een bloedneus krijgen hierdoor.
  • De hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap zorgen er tijdens het tweede trimester onder andere voor dat er extra pigment in de huid aan wordt gemaakt. Er kan, onder invloed van zonlicht of de zonnebank, een zogenaamd zwangerschapsmasker ontstaan. Dit wil zeggen dat er verkleuringen van de huid optreden, voornamelijk in het gezicht. Ook kan er een verticale donkere streep zichtbaar worden tussen je navel en je schaambeen.
  • Hormonen zullen tevens verantwoordelijk zijn voor de groei van meer lichaamsbeharing en de versnelde groei van je vinger- en teennagels. In sommige gevallen kan de beharing van een zwangere vrouw behoorlijk sterk zijn. Voor een heleboel vrouwen betekent dit extra ontharen voor een elegant uiterlijk.
  • Veel vrouwen krijgen in deze periode van de zwangerschap te maken met vergeetachtigheid en een zekere mate van klunzigheid. Ze zullen bijvoorbeeld bepaalde dingen gewoon vergeten of plotseling niet meer weten waarom ze naar een bepaalde plaats in huis zijn gegaan. In het huishouden gebeuren ook vaker dan normaal kleine ongelukjes doordat de zwangere vrouw bijvoorbeeld tegen een meubelstuk opbotst of in haar vinger snijdt. Er kan echter geen duidelijke reden worden gegeven voor het vergeetachtige- en onhandige gedrag in deze maanden van de zwangerschap.
naturaplaza superfoods banner