Take a fresh look at your lifestyle.

De symptomen van het 3de zwangerschapstrimester

In de laatste drie maanden van de zwangerschap, het derde en laatste zwangerschapstrimester dus, kunnen zich een aantal uiteenlopende veranderingen en symptomen voordoen. Zo krijgt de aanstaande moeder bijvoorbeeld steeds vaker last van zogenaamde harde buiken. Verder kan ze last krijgen van vermoeidheid en slapeloosheid. Maar eveneens kan ze kortademig worden, aambeien ontwikkelen, jeuk of uitslag krijgen. Verder zullen vrouwen in dit trimester van de zwangerschap te maken kunnen krijgen met het carpale tunnelsyndroom. Met andere woorden: het oude gezegde “de laatste loodjes wegen het zwaarst”, geldt meestal ook voor een zwangerschap.

single reizen online banner

Harde buik

Zo nu en dan zal een aanstaande moeder in het derde trimester van haar zwangerschap last krijgen van harde buiken. Een harde buik kan door verschillende oorzaken ontstaan. De meest voornaamste oorzaak is de voorbereiding van de baarmoeder op de komende bevalling. De baarmoeder oefent dan min of meer de weeën die nodig zijn om de baby naar buiten te kunnen drijven. Naarmate de zwangerschap verder vordert zullen de harde buiken in aantal toe gaan nemen. Als de baby ingedaald is dan zal het aantal harde buiken eveneens gaan toenemen. Maar ook na veel inspanning van de moeder kunnen harde buiken ontstaan. Verder kan het bewegen van het kleintje, een volle blaas of vermoeidheid aanleiding zijn voor een harde buik.

bewust puur banner

Carpale tunnelsyndroom

Onder invloed van hormonen zal het lichaam vocht vasthouden waardoor sommige zenuwen in de pols klem kunnen komen te zitten. In de pols en vingers kan dan een tintelend, dof of pijnlijk gevoel ontstaan.

Andere ongemakken

  • Ten gevolge van de steeds groter wordende buik kun je in bed minder lekker liggen en dus ook vaak minder goed slapen.
  • Verder zal de alsmaar groeiende baby en baarmoeder ervoor zorgen dat er steeds meer druk op de bloedvaten van de darmen komt te staan kunnen er zich bovendien aambeien ontwikkelen. Onder invloed van het hormoon progesteron zullen de bloedvaten verslappen en nog verder uit gaan zetten. Bij verstopping zal het probleem van aambeien alleen nog maar groter worden.
  • Eveneens door de hormonale veranderingen in het lichaam zal de lever minder goed functioneren. Hierdoor kan er zogenaamde zwangerschapsjeuk optreden. Deze begint vaak op de buik om zich vervolgens over de rest van het lichaam uit te breiden.
  • De kortademigheid, van een zwangere vrouw tijdens het derde trimester, is te wijten aan progesteron die het ademhalingscentrum beïnvloedt en de uitwisseling van gassen verandert evenals de alsmaar groende baarmoeder en baby. De longen krijgen daardoor steeds minder ruimte om uit te zetten.
naturaplaza superfoods banner