Take a fresh look at your lifestyle.

Kinderen voorbereiden op een nieuw broertje of zusje?

De komst van een nieuw broertje of zusje zal een heleboel veranderingen met zich meebrengen voor een (jong) kind. Wanneer de baby je tweede kind is zal je oudste de aandacht van papa en mama voortaan moeten gaan delen. Dit kan soms voor behoorlijke problemen gaan zorgen als je geen goede voorbereidingen treft.

single reizen online banner

Goede uitleg

Door goed aan je oudste kind uit te leggen dat de komst van een broertje of zusje niet betekent dat je minder van hem of haar gaat houden. Je hebt toch immers liefde genoeg voor hen allebei. Ook moet je goed duidelijk maken dat je soms even geen tijd hebt om iets met je oudste kind te ondernemen omdat de baby nog niet alles zelf kan, en je dus zal moeten helpen. Bij sommige verzorgingklusjes van de nieuwe baby kun je trouwens wel wat hulp van een grote broer of zus gebruiken, bijvoorbeeld bij het geven van een flesje of bij het zachtjes in slaap zingen van het kleintje.

bol baby banner

bewust puur banner

Betrokkenheid

Je kunt je oudste kind heel goed betrekken bij allerlei zaken rondom de zwangerschap en de komst van het nieuwe broertje of zusje. Bij de inrichting van de babykamer kan je oudere kind misschien een leuke knuffel uitkiezen en zelf een plekje geven. Benadruk de belangrijke rol van een grote broer of zus.

Na de geboorte

Wanneer de baby is geboren moet je proberen om alles zo normaal mogelijk te houden voor het oudere kind. Vaste gewoontes kun je beter niet veranderen omdat de baby er nu is. Soms kan dit betekenen dat je extra inventief moet zijn. Zo kun je bijvoorbeeld een wandelingetje met de baby combineren met een bezoekje aan een speelplaats in de buurt. Hier kan je oudste zich niet alleen prima vermaken ook geef je zo het gevoel dat ook leuke dingen met hem of haar blijft doen zoals dat voorheen ook gebeurde. Het enige verschil is dat nu de baby meegaat. Je kunt ook de baby aan de zorgen van papa, opa of oma overlaten en even wat tijd voor je oudste kind alleen vrijmaken.

Eigen kamertje

Indien je oudste kind voor de zwangerschap nog in de babykamer sliep dan dien je daar ruim voor de geboorte van de baby verandering in te brengen. Je mag zeker je kind niet het gevoel geven dat zijn of haar kamertje afgepakt wordt om vervolgens aan het nieuwe broertje of zusje gegeven te worden. Dit werkt jaloezie in de hand. Hetzelfde verhaal gaat op voor spulletjes die voor de verzorging van het oudste kind gebruikt worden of voor diens speeltjes. Juist door de komst van de baby kan een ouder kind opeens weer babaspeelgoed gaan gebruiken of zich soms gaan gedragen zoal de baby dat ook doet. Speel in een dergelijk geval het spelletje mee en geef het kind ook een zuigflesje of laat het lekker op schoot wiegen net zoal je de baby doet.

naturaplaza superfoods banner