Take a fresh look at your lifestyle.

Werkgever op de hoogte brengen van een zwangerschap

Bij een heleboel bedrijven zal het (tijdelijk) wegvallen van een medewerker inhouden dat er voor vervanging moet worden gezorgd. Deze persoon zal bovendien vaak in moeten worden gewerkt voor de baan die opgevuld moet worden. Dit is uiteraard niet veel anders op het moment dat een zwangere vrouw met zwangerschapsverlof gaat.

single reizen online banner

Officiële zwangerschapsverklaring

Omdat er een meestal een heleboel geregeld moet worden als een vrouw met zwangerschapsverlof gaat, is het zaak om de zwangerschap zo snel mogelijk te melden bij de werkgever. Hiervoor heb je overigens wel een officiële zwangerschapsverklaring nodig van je verloskundige of gynaecoloog. Op deze verklaring staat de vermoedelijke bevallingsdatum vermeld zodat de werkgever weet wanneer ongeveer het zwangerschapsverlof zal beginnen.

bol baby banner

Vervanging

Je werkgever heeft in de regel een bepaalde tijd nodig om vervanging te regelen voor de werkzaamheden die je normaal gesproken voor je rekening neemt. De werkzaamheden kunnen bijvoorbeeld verdeeld worden onder een aantal collega’s of een collega neemt tijdelijk al je werk over. Wanneer dit allemaal niet mogelijk is, en de werkzaamheden toch door moeten gaan, zal de werkgever extern op zoek moeten gaan naar een vervanger. Dit laatste kan echter behoorlijk wat tijd in beslag nemen. Daarbij komt verder nog dat de persoon die je werk overneemt ingewerkt dient te worden (het liefst door jou natuurlijk). Ook hier is een bepaalde tijd mee gemoeid.

bewust puur banner

niets doen tijdens zwangerschap

Toekomst plannen

Je dient eveneens op tijd je toekomstplannen met je werkgever te bespreken: wil je blijven werken? Neem je ontslag of lever je alleen maar wat werkuren per week in? Met je werkgever kun je de mogelijkheden bespreken en uiteraard direct vast laten leggen in een overeenkomst. Dit geeft niet alleen je werkgever zekerheid met betrekking tot de invulling van je baan, maar ook zal het voor jou zekerheid voor de toekomst bieden. Je weet dan immers al waar je na het zwangerschapsverlof aan toe zult zijn.

Zwangerschapsverlof

Op welk moment je precies met zwangerschapsverlof zult gaan kun je beter niet aan het begin van de zwangerschap beslissen. Je weet namelijk dan nog niet hoe de zwangerschap zal verlopen en hoe je je aan het einde ervan zult voelen. Misschien voel je je zo goed dat je in plaats van zes weken voor de uitgerekende datum besluit om toch nog twee extra weken te blijven werken. Dit doe je natuurlijk niet op eigen houtje maar altijd in overleg met je werkgever (en soms ook met de begeleider van je zwangerschap).

naturaplaza superfoods banner