Take a fresh look at your lifestyle.

42 weken zwanger

Als het nog langer duurt dan het einde van deze zwangerschapsweek dan mag er officieel gesproken worden van overdragenheid. Vijf tot tien procent van alle zwangerschappen duren overigens langer dan deze 42 weken.

single reizen online banner

Baby

Als je dat al zou kunnen zou je misschien roepen: mama ik kom er echt aan hoor! Je komt na 42 weken zwangerschap overigens wel redelijk schoon ter wereld. Het is eveneens goed mogelijk dat je al lange nageltjes hebt. Je lengte en gewicht zijn de afgelopen zwangerschapsweek niet veel veranderd. Je wacht, net als je wellicht gespannen mama, tot de bevalling gaat beginnen. Je bent nu echt meer dan klaar om geboren te worden.

bol baby banner

Mama

Op het moment dat er aan het einde van deze zwangerschapsweek nog geen spontane bevalling op gang is gekomen, zal er waarschijnlijk een inleiding volgen. Met behulp van medicatie zal je baarmoedermond week worden gemaakt en daarna zul je via een infuus een weeënopwekkend medicament worden toegediend. Dit zal allemaal heel geleidelijk verlopen zodat je niet overvallen zult worden door de weeën. Bovendien zal het een troost zijn te weten dat je over een aantal uren je kleintje in je armen mag houden en je officieel een mama bent.

bewust puur banner

42 weken zwanger

In de tweeënveertigste week van de zwangerschap zal de controle over worden gedragen aan een ziekenhuis. Hier houdt men alles goed in de gaten door het maken van een CTG of een echo. De conditie van de baby, de placenta en de hoeveelheid vruchtwater kunnen zo goed in het oog worden gehouden.

Handige tips

  • Eten zal wellicht het laatste zijn waar je aan wilt denken zodra de weeën zijn begonnen. Echter zal het wel goed zijn om tijdens de bevalling te blijven eten en drinken. Je weet namelijk nooit hoeveel tijd dit alles in beslag zal nemen. Het beste kies je licht verteerbaar voedsel zoals een plakje ontbijtkoek, een cracker met jam, yoghurt, vruchtensap of bouillon.
  • Volg tijdens de bevalling vooral je gevoel. Wanneer je graag wat wilt gaan rondlopen in de kamer, en daar is geen medische bezwaar tegen, dan moet je dat gewoon doen. Sommige vrouwen vinden het prettig om op handen en knieën te zitten, en dan op en neer te wiegen met hun achterwerk, als zij de weeën opvangen.
  • Laat je niet gek maken door allerlei, vaak goed bedoelde, bevallingsverhalen uit je omgeving. Iedereen kent opeens een vrouw die de meest gruwelijke bevalling heeft meegemaakt. Elke bevalling is anders en hoe die van jou zal verlopen, kun je alleen maar rustig afwachten. Vooraf in paniek raken maakt het opvangen van de weeën alleen maar lastiger.
naturaplaza superfoods banner