Zwangerschapsklachten en zwangerschapskwaaltjes
Hoewel in reclamespots een zwangerschap vaak af wordt geschilderd als één van de meest gelukzalige momenten van je leven, laat de werkelijkheid in sommige gevallen iets heel anders zien. Zwangerschapsklachten en zwangerschapskwaaltjes kunnen dit idyllische plaatje dan ook ruw verstoren. Dag in dag uit ’s ochtends brakend boven het toilet hangen is immers niet te rijmen met het perfecte plaatje van een zwangerschap.
Zwangerschapsklachten en –kwalen
Niet iedere vrouw heeft evenveel last van zwangerschapsklachten of –kwaaltjes. Het kan zelfs voorkomen dat ze tijdens de ene zwangerschap meer last hiervan heeft dan tijdens een andere. Ook hoeft niet elke vrouw het hele scala aan zwangeschapsklachten en kwaaltjes die toegeschreven worden aan een zwangerschap door te maken.
Meest voorkomende zwangerschapsklachten
De meest bekende, en wellicht ook vaakst gehoorde, klacht tijdens een zwangerschap is de (ochtend)misselijkheid. In sommige gevallen blijft het niet alleen bij een gevoel van misselijkheid maar zal de vrouw ook gaan braken. Zodra het braken betekent dat ze niet voldoende voedingsstoffen meer binnenkrijgt is het zaak om in te grijpen en een arts te raadplegen. Zowel de gezondheid van de aanstaande moeder als de ontwikkeling en het welzijn van haar ongeboren kind kan hierdoor namelijk in gevaar komen.
Andere zwangerschapsklachten die regelmatig te horen zijn, zijn:
- hoofdpijn
- pijn in de onderbuik
- stemmingswisselingen
De hoofdpijn en de stemmingswisselingen zijn, net als de ochtendmisselijkheid, te wijten aan de veranderingen in de hormoonhuishouding, Zodra het lichaam van de vrouw aan deze nieuwe situatie is gewend zullen deze klachten langzamerhand af gaan nemen en vaak helemaal verdwijnen.
De pijn die ervaren kan worden in de onderbuik is het gevolg van de alsmaar groter wordende baarmoeder en de groeiende baby. De baarmoeder hangt namelijk in de buikholte aan banden, die door de groei en de gewichtstoename van de baarmoeder met inhoud, gaan uitrekken en een zekere pijn kunnen veroorzaken. Tevens kan de druk op het bekken toenemen onder deze gewichtstoename wat ook als pijnlijk kan worden ervaren.
Ruimtegebrek
Naarmate de baby groeit zal er minder plaats zijn in de buik van de aanstaande moeder. Dit heeft tot gevolg dat er extra druk zal ontstaan op de aanwezige organen zoals op de urineblaas, de darmen en de maag. Ook kan een vrouw daardoor wat kortademig worden aan het einde van de zwangerschap. Zwangere vrouwen kunnen overigens ook klachten krijgen die te maken hebben met de veranderde bloedomloop. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan hoofdpijn, hoge bloeddruk, vermoeidheid en bloedarmoede.
Ernstige zwangerschapsklachten
Tijdens een zwangerschap kan er een situatie ontstaan waarin het lichaam van de vrouw het niet meer aankan. Zo kan bijvoorbeeld de bloeddruk te hoog worden ten gevolge van onder andere de grotere hoeveelheid bloed die door haar systeem, en dat van haar kleintje, moet worden gepompt.
Verder kunnen zwangere vrouwen zwangerschapsdiabetes ontwikkelen, wat wil zeggen dat hun alvleesklier de aanmaak van voldoende insuline even niet meer aankan. Door een *aangepast dieet* en rust kan vaak een dergelijke situatie goed onder controle worden gehouden, maar soms is het noodzakelijk om de vrouw op te nemen in het ziekenhuis of zelfs de baby eerder geboren te laten worden.