Take a fresh look at your lifestyle.

Misselijkheid tijdens de zwangerschap

Op het moment dat een willekeurige vrouw klaagt over een gevoel van misselijkheid, en dan voornamelijk tijdens de ochtend, is de kans groot dat iemand in haar omgeving vraagt of ze misschien zwanger is. Het fenomeen misselijkheid wordt namelijk zo sterk met het zwanger zijn in verband gebracht dat hier zelfs dergelijke grappen over gemaakt worden. Echt raar is dit overigens niet want een groot deel van de vrouwen die zwanger is, of was, kent dit verschijnsel maar al te goed. Dit wil echter niet zeggen dat alle zwangeren te maken zullen krijgen met dit onaangename bijverschijnsel.

single reizen online banner

Oorzaak

Wat de exacte oorzaak is van het gevoel van misselijkheid tijdens een zwangerschap is nog niet helemaal duidelijk voor de wetenschappers die zich op deze materie hebben gestort. Het vermoeden bestaat echter dat het hormoon hCG hierbij een belangrijke rol zou kunnen spelen. Bij zwangeren is dit hormoon namelijk in hogere concentraties in het lichaam aanwezig.

Voorkomen

Om de misselijkheid tegen te gaan kan het soms helpen om, nog voordat je uit bed komt, een licht ontbijt te gebruiken. Dit kan bijvoorbeeld bestaan uit een kopje slappe thee en een cracker. Wanneer de misselijkheid niet alleen in de ochtend zich manifesteert maar heel de dag door aanwezig blijft dan kun je, in plaats van drie hoofdmaaltijden, meerdere lichte maaltijden verdelen over de dag. Het is namelijk gebleken dat de misselijkheid bij zwangere vrouwen soms de kop weer opsteekt zodra hun maag leeg is.

bewust puur banner

Fabels

De mate van de misselijkheid die een zwangere vrouw ervaart zouden volgens sommige mensen een aantal dingen kunnen betekenen. Zo beweren sommige personen dat wanneer een vrouw last heeft van misselijkheid, tijdens de eerste maanden van haar zwangerschap, de kans op een miskraam tot een minimum is beperkt. Helaas heeft het één niets met het ander te maken.

Ook zou je, volgens sommigen tenminste, het geslacht van de baby kunnen voorspellen aan de hand van het al dan niet aanwezig zijn van een gevoel van misselijkheid tijdens de eerste zwangerschapsmaanden. Dit is eveneens een onzin verhaal.

Extreme misselijkheid

Op het moment dat een zwangere vrouw zo misselijk is, en zelfs veelvuldig moet braken, is het absoluut aan te raden om dit met een arts te bespreken. De kans bestaat namelijk dat door het vele braken te weinig voedingstoffen en vocht in het lichaam van de moeder terechtkomen en zowel zij als haar ongeboren kindje hier nadelige gevolgen van kunnen ondervinden. In de meeste gevallen zal een arts dan besluiten om een misselijkheidremmer voor te schrijven.

naturaplaza superfoods banner