Take a fresh look at your lifestyle.

Maagzuur tijdens de zwangerschap

Aan het einde van de zwangerschap, wanneer de baby steeds meer plek inneemt in de buik van de aanstaande moeder, kan de maag behoorlijk in de verdrukking komen. De kans op brandend maagzuur is in deze fase van de zwangerschap dan ook sterk toegenomen. Doordat de, alsmaar groter wordende, baby tegen de maag aandrukt zal het voedsel en het maagzuur dat zich hierin bevindt in de slokdarm worden geperst. Dit wordt brandend maagzuur genoemd.

single reizen online banner

Brandend maagzuur voorkomen

Brandend maagzuur is een veel voorkomende kwaal onder zwangere vrouwen maar vormt geen gevaar voor de gezondheid van de aanstaande moeder of haar baby. Vervelend is de kwaal echter wel. Gelukkig kun je brandend maagzuur vaak op een eenvoudige manier verminderen of zelfs voorkomen. Je kunt bijvoorbeeld: een aantal kleinere maaltijden gebruiken in plaats van de drie grote hoofdmaaltijden die de meeste mensen gewend zijn. Ook drinken kun je beter op meerdere momenten van de dag doen. Koffie of vers geperst sinaasappelsap drinken kan overigens brandend maagzuur in de hand werken en wordt daarom afgeraden.

Je dient verder de maaltijd in alle rust te gebruiken en rustig te eten. Tijdens de maaltijd kun je beter niet te veel drinken. Daarnaast kun je beter niet gaan liggen als je kort daarvoor iets gegeten hebt. Eten vlak voordat je wilt gaan slapen is dan ook geen goed idee. Door het hoofdeinde van je bed een beetje hoger te zetten, of een kussen extra te gebruiken, kun je wellicht klachten gedurende de nacht verminderen of voorkomen.

bewust puur banner

Aanpassing van spijzen en dranken

Vet, hartig of sterk gekruid voedsel zullen de klachten verergeren en worden zeker niet aangeraden. Dit geldt ook voor de meeste smaakversterkers. Door minder van deze producten te gebruiken kan het brandend maagzuur vaak al worden verminderd. Een beker warme melk kan echter de klachten verminderen, van cola wordt dit soms ook beweerd maar daar zijn de meningen nog sterk verdeeld over. Een minder aangenaam middel is het drinken van een beetje witte azijn om het zuur dat brandend maagzuur veroorzaken te neutraliseren. Je kunt de minder prettig smaak daarna wegnemen door kauwgom te kauwen of pepermunt te eten.

Medicatie

Op het moment dat je erg veel last hebt van brandend maagzuur dan kun je je arts of apotheker vragen naar medicatie om van deze klachten af te komen. Er zijn een heleboel middelen in de handel om deze kwaal te bestrijden maar niet allemaal zijn ze even geschikt voor zwangere vrouwen. Het is dus beter om niet zelf te gaan dokteren maar eerst advies in te winnen bij een arts of bij een apotheek. In de regel zullen vloeibare middelen beter werken dan bijvoorbeeld tabletten of dragees.

naturaplaza superfoods banner