Later in de zwangerschap kan er, van het ene op het andere moment, een harde buik ontstaan. Soms gebeurt dit zomaar zonder aanwijsbare aanleiding. De vrouw zal in een dergelijk geval een paar minuten een zekere spanning ervaren. In sommige gevallen kunnen de harde buiken echter langere tijd aan blijven houden. Wanneer een zwangere vrouw voor de eerste keer te maken krijgt met een harde buik dan kan dat voor wat verwarring en onrust zorgen: sommige vrouwen denken dan namelijk dat de bevalling in aantocht is. Zeker wanneer de zwangerschap niet ver genoeg gevorderd is, is deze reactie zeer begrijpelijk maar vaak volstrekt onnodig.
Meest voorname oorzaken
De baarmoeder is veroorzaker van de harde buiken tijdens de zwangerschap. Bij een situatie vol stress of bij hevige drukte kan deze namelijk samen gaan trekken. Deze samentrekking vinden plaats doordat er extra spanning komt te staan op de banden waarmee de baarmoeder aan het bekkenbot vastzit. Het gevolg daarvan is dat de baarmoeder hard en gespannen aan gaat voelen.
Behalve door stress ontstaan harde buiken ook als een soort oefenweeën. Op die manier kan het lichaam van de zwangere vrouw zich voor gaan bereiden op de komende bevalling. In een dergelijke situatie zal de baarmoeder zich een beetje oprekken waardoor deze hard aan gaat voelen.
Overige oorzaken
Een harde buik kan eveneens ontstaan op het moment dat een zwangere vrouw:
- bukt
- een volle blaas heeft
- een orgasme krijgt
- bewegingen van de ongeboren baby
- spontane samentrekkingen van de baarmoeder.
Onschuldig
Een harde buik kan over het algemeen geen kwaad. Vaak is het een signaal van het lichaam aan de zwangere vrouw dat zij het wat rustiger aan moet gaan doen. Nadat ze bijvoorbeeld even heeft gerust zullen de harde buiken vaak afnemen. Op het ogenblik dat er echter vaker een harde buik ontstaat (meer dan twee keer in een uur) dan is het raadzaam een arts te raadplegen.
Buikband
Hoewel een harde buik meestal een teken is van het lichaam om even wat meer rust te nemen, kan het dragen van een buikband de druk op de banden waaraan de baarmoeder is opgehangen enigszins verlichten. Het aantal harde buiken zou daardoor teruggedrongen kunnen worden. Door het dragen van een buikband kan een zwangere vrouw overigens niet opeens veel actiever zijn. Voldoende rust blijft, zeker aan het einde van de zwangerschap, erg belangrijk.
Bevalling
Op het moment dat de bevalling zich aandient dan kan het in eerste instantie lijken alsof ze alleen maar te maken heeft met harde buiken. Deze zullen in dat geval echter vaak terugkomen en in hevigheid toenemen. Uiteindelijk zullen de harde buiken overgaan in echte weeën.