Een blaasontsteking is een kwaaltje dat bij een zwangere vrouw vaker voorkomt dan bij anderen. De reden hiervoor is dat er in de urine van een zwangere vrouw meer voedingsstoffen zitten dan normaal waardoor dit een bron van infectie zou kunnen zijn. Het slijmvlies kan door achtergebleven urine dus gemakkelijk ontstoken raken.
Grote baarmoeder
Doordat de urineblaas door de alsmaar groeiende baarmoeder opzij wordt gedrukt zal de zwangere vrouw frequenter moeten plassen dan normaal. Toch is het niet verstandig om snel even een plas te doen. In dat geval kan er namelijk te veel urine in de blaas achterblijven en voor een ontsteking zorgen. Goed de urineblaas leeg plassen is daarom van essentieel belang.
Symptomen
Bij een blaasontsteking zul je eerder aandrang voelen om te plassen. Deze aandrang zul je dan niet alleen vaker hebben maar kan tevens met pijn gepaard gaan. Wanneer je dan gaat plassen zal; de hoeveelheid urine doorgaans minder zijn dan normaal en soms zelfs maar enkele druppels zijn. Tijdens het urineren, kan de vrouw pijn of een branderig gevoel ervaren. Bovendien kan de urine troebel zijn of een beetje bloed bevatten. Andere symptomen van een blaasontsteking zijn: een verhoogde lichaamstemperatuur (koorts) of pijn in de onderbuik of zelfs de rug.
Behandeling
Soms zal een blaasontsteking zonder medische behandeling overgaan maar in de meeste gevallen zal een arts besluiten om een antibioticum voor te schrijven. Door de veroorzakende bacterie te lijf te gaan zal daarmee de ontsteking snel overwonnen zijn. De kans dat de ontsteking zich uit gaat breiden naar het nierbekken wordt zo tevens zo klein mogelijk gehouden. De kuur moet dan wel altijd volledig afgemaakt worden, ook al zijn de klachten eerder verdwenen. Zou dat niet gebeuren dan kunnen eventueel achtergebleven bacteriën in de urineblaas opnieuw hun slag slaan.
Voorkomen
Niet in alle gevallen kan een blaasontsteking worden voorkomen. Toch kun je er zelf wel het één en ander aan doen om de kans op klachten zo klein mogelijk te maken. Zo dien je altijd goed uit te plassen en voldoende te drinken. Op die manier is de kans dat er bacteriën in je urineblaas achterblijven, en voor een infectie zorgen, het minst groot.
Een goede persoonlijke hygiëne kan eveneens de kans op een blaasontsteking aanzienlijk verkleinen. Door na een toiletbezoek van voor naar achter jezelf schoon te vegen zal de kans op een besmetting met ziektekiemen sterk worden verkleind. Daarnaast kun je beter niet wachten met het gaan plassen. Door de urine namelijk op te houden krijgen in de blaas aanwezige bacteriën extra kansen om voor een infectie te zorgen.