Take a fresh look at your lifestyle.

Handige tips voor tijdens mijn zwangerschap

Een zwangere vrouw dient met een heleboel dingen rekening te houden. Er zijn veel dingen die ze niet moet doen maar ook juist veel dingen die ze wel moet doen. En dat alles voor het welzijn en de ontwikkeling van haar ongeboren kindje, en uiteraard ook haar eigen gezondheid. Om het een beetje makkelijker te maken volgen hieronder een aantal tips voor een gezonde baby en fijne zwangerschap.

single reizen online banner

Absoluut niet doen

Op het moment dat je zwanger bent, en het liefst al veel eerder, moet je stoppen met:

  • roken
  • het drinken van alcoholische drank.
  • het gebruik van drugs.

Deze zogenaamde genotmiddelen hebben immers een zeer schadelijke invloed op de ontwikkeling van je ongeboren baby. Er kan niet alleen een achterstand in de groei door ontstaan maar ook achterstanden in de lichamelijke- en geestelijke ontwikkeling van je kleintje. Niet alleen kun je de gevolgen soms al direct na de geboorte merken, ook zijn ontstaan er vaak problemen (bijvoorbeeld in het gedrag) als je kind ouder wordt.

Vooral wel doen

Als je weet dat je zwanger wilt worden kun je al beginnen met het slikken van foliumzuur en daarmee doorgaan tot ten minste de tiende zwangerschapsweek. Dit verkleint de kans op de ontwikkeling van een open ruggetje bij je ongeboren baby. Ook dien je de eerste maanden van je zwangerschap voldoende vitamine D binnen te krijgen. Deze vitamine bevordert namelijk de opname van het calcium die nodig is om je botten, en die van je kindje, te versterken.

Oppassen

Als je in verwachting bent moet je oppassen met:

bewust puur banner
  • Listeria-bacterie
  • Salmonellabacterie
  • Toxoplasmose.

Door zowel een besmetting met toxoplasmose als de listeria- als de salmonella bacterie kan een ongeboren baby ernstige schade toegebracht worden. Voorkom daarom een dergelijke besmetting door niet met blote handen in de tuin te werken of door de kattenbak schoon te maken. Verder dien je geen rauw vlees, rauwe of verpakte gerookte vis, rauw ei, rauwe melkproducten en rauwe kaas te gebruiken. Rauwe groente en fruit dien voor consumptie grondig te wassen of eerst van de schil te ontdoen.

Maar ook door bepaalde geneesmiddelen (overleg met je arts of apotheker), te veel vitamine A (in lever- en leverproducten), te veel snoep, röntgenfoto’s, het werken met of het binnenkrijgen van gevaarlijke stoffen (bijvoorbeeld verf, verfverdunners en oplosmiddelen) en een te hoge lichaamstemperatuur (door zonnen, het gebruik van de zonnebank of de sauna) kunnen de groei en ontwikkeling van je ongeboren kind op een zeer negatieve manier beïnvloeden of de kans op een miskraam zelfs aanzienlijk vergroten.

Vrijen

De zin in seks kan van vrouw tot vrouw verschillen tijdens de zwangerschap. Je kunt heel de zwangerschap aan seks doen, behalve als je arts dat afgeraden heeft, als je een bloeding hebt of als de vliezen zijn gebroken.

Reizen

Op reis als zwangere vrouw is geen probleem. Tijdens een autorit moet je wel altijd je gordel dragen voor je eigen veiligheid en die van je ongeboren kleintje. Bovendien kun je beter niet te lang achter elkaar stil blijven zitten. Stop dus regelmatig om je bloedsomloop goed op gang te houden. Door de verhoogde kans op een bevalling (en dus dure tussenlanding) willen de meeste vliegtuigmaatschappijen zwangere vrouwen vanaf de 32 of 34 weken niet meer vervoeren.

Sport

Sport is goed voor je, ook als je zwanger bent, maar naarmate je zwangerschap langer duurt, zal je de frequentie en de intensiteit meestal naar beneden moeten bijstellen. Extreme sporten of teamsporten kunnen eerder een gevaar vormen voor je ongeboren kleintje. Bij twijfels over bepaalde sporten kun je advies vragen bij de begeleider van je zwangerschap. Indien je last krijgt van harde buiken na het sporten dan wil dat meestal zeggen dat de intensiteit te hoog heeft gelegen en dat je het rustiger aan dient te doen.

naturaplaza superfoods banner