Een zwangere vrouw dient extra goed op haar gezondheid te letten omdat ze daarmee ook het welzijn van haar ongeboren kindje beïnvloedt. Een gezonde manier van leven is daarom een must. Hoe je deze kunt bereiken zal hieronder uit de doeken worden gedaan.
Zeker doen
Gevarieerd en gezond eten is erg belangrijk maar dubbele porties eten is zeer zeker niet nodig als je in verwachting bent. Het enige dat je naast een gezond en gevarieerd dieet nodig hebt is extra foliumzuur en vitamine D. Foliumzuur zal de kans op een open ruggetje bij je kind verkleinen en de vitamine D zorgt ervoor dat calcium beter zal worden opgenomen. Dit zorgt niet alleen voor sterkere botten bij jezelf maar ook bij de baby in je buik.
Zeker niet doen
Tabakswaren roken en drugs gebruiken zijn dingen die tijdens je zwangerschap absoluut moet vermijden. Je kind kan door deze stoffen zodanig schade oplopen dat het er de rest van zijn of haar leven last van blijft houden. Sommige mensen denken dat zo nu en dan een glaasje alcohol tijdens de zwangerschap geen kwaad kan, niets is echter minder waar. Alcoholische drank, tabakswaren en drugs kunnen bij een ongeboren baby onder andere lichamelijke- en mentale schade aanrichten. Ook is het mogelijk dat je baby een te laag geboortegewicht zal hebben als je rookt, alcohol drinkt, of drugs gebruikt, met alle negatieve gevolgen van dien.
Geneesmiddelen
Ook geneesmiddelen zullen in je bloed, en dat van je kleintje, terechtkomen als je in verwachting bent. Zelfs het meest simpele geneesmiddel kan het welzijn en de gezondheid van je kindje al in gevaar brengen. Voorzichtigheid is dus in alle gevallen geboden. Twijfel je of wil je stoppen met medicatie die je al geruime tijd gebruikt dan kun je dit bespreken met je behandeld arts of met je huisarts.
Op het moment dat je geneesmiddelen moet gaan gebruiken tijdens je zwangerschap, geef dan altijd aan dat je een kleintje verwacht. Ook wanneer je zogenaamde zelfzorgmiddelen wilt gaan gebruiken dien je dit eerst te overleggen met een arts of apotheker.
Voorkom besmettingen
Tijdens je zwangerschap dien je bepaalde producten te vermijden omdat deze een gevaar kunnen betekenen voor de gezondheid van jou en je kindje. Hierbij kun je denken aan een heleboel rauwe producten zoals rauw vlees, rauwe vis, rauwe eieren en rauwe zuivel. Hierin kan de listeria-bacterie voorkomen en soms zelfs salmonella. Ook bestaat de kans dat je toxoplasmose oploopt door het niet voldoende verhitten van bijvoorbeeld rauw vlees of het verschonen van een kattenbak.
Wees voorzichtig
- Zwangere vrouwen moeten voorzichtig zijn met het eten van lever(producten omdat hierin veel vitamine A zit. Deze vitamine kan schade bij de ongeboren baby veroorzaken. Maar ook het eten van te veel snoep kan de baby nadelig beïnvloeden. De kans op het ontwikkelen van een open ruggetje zal dan namelijk aanzienlijk groter worden.
- Alleen indien je werkelijk niet anders kan dan mogen er röntgenfoto’s gemaakt worden als je in verwachting bent. Om die reden moet je je zwangerschap ook altijd melden bij een (tand)arts.
- Een te hoge lichaamstemperatuur maakt de kans op aangeboren afwijkingen bij je baby een beetje groter. Het is daarom niet verstandig om naar een sauna te gaan of lange tijd in de zon (of onder de zonnebank) te verblijven. Bovendien zal de kans op een zogenaamd zwangerschapsmasker door het verblijf in de zon (of onder de zonnebank) toenemen.
- Het werken met gevaarlijke chemische stoffen mag een zwangere vrouw absoluut niet doen. Dit kan immers grote schade veroorzaken bij haar ongeboren baby. Verven in en om het huis is dus uit den boze. De gevaarlijke stoffen uit de verf, en de verdunningsmiddelen, kun je namelijk gemakkelijk inademen en zo bij je baby terecht laten komen.
Met beleid
Seks en sport mogen tijdens de zwangerschap gewoon, mits de begeleider van je zwangerschap hier geen ander advies over heeft gegeven. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als je een extreme sport beoefent, aan teamsport doet of wanneer je vliezen zijn gebroken. Indien je twijfelt dan is het goed om met je zwangerschapsbegeleider te overleggen.
Reizen tijdens je zwangerschap kan gewoon, zelfs vliegen is niet gevaarlijk al mag je na 32 of 34 zwangerschapsweken meestal niet meer aan boord van een vliegtuig. Als de bevalling begint moet er namelijk een dure tussenlanding gemaakt worden en dat risico willen de meeste maatschappijen niet lopen. Autorijden mag gewoon, uiteraard altijd met een gordel om, ook al zit deze niet altijd even prettig. Bij lange ritten moet je regelmatig stoppen om de doorbloeding van je lichaam goed op gang te houden.