Take a fresh look at your lifestyle.

9 weken zwanger

In de negende zwangerschapsweek is de zwangerschap voor de meeste vrouwen realiteit van alledag. Ze kunnen er soms door wegdromen terwijl op andere ogenblikken ze er behoorlijk door in paniek kunnen raken.

vitaminstore gezond leven banner

Baby

Aan je lichaampje wordt nog altijd hard gewerkt. Je geslachtsdelen, elleboogjes en de kootjes van je tenen zijn inmiddels klaar. Je botten beginnen nu langzamerhand wat harder te worden en de gewrichten van je enkels, knieën, heupen en schouders worden ondertussen ook gevormd. Met schokkende beweginkjes beweeg je met je armpjes en beentjes. Je bent nu 3 centimeter lang en hebt een gewicht van 2 gram.

Mama

Nog altijd ben je behoorlijk moe, misschien zelfs ook duizelig, en misselijk en kun je het beste toegeven aan de drang om bijvoorbeeld vroeg naar bed te gaan of wat langer uit te slapen. De groei en ontwikkeling van het kindje in je buik kost namelijk bergen energie. Ook kun je te maken krijgen met een verstopte neus, een heel normaal verschijnsel onder zwangere vrouwen overigens, of zelfs spontane neusbloedingen. Door een luchtbevochtiger in je huis te plaatsen kun je deze klachten vaak aanzienlijk verminderen.

bewust puur banner

Ook al ben je zwanger, bewegen is goed voor je en sport mag je daarom gewoon blijven doen. Je houdt zo je conditie op peil en bovendien helpt bewegen je spijsvertering op gang te houden. Uiteraard moet je geen extreme sporten gaan beoefenen maar sporten op een normaal niveau kan geen kwaad. De baby dobbert veilig in vruchtwater met als extra bescherming de baarmoeder er omheen.

Dit betekent ook dat je gewoon seks kunt hebben als je zwanger bent. Sommige vrouwen vinden dat eng omdat ze bang zijn dat hun baby schade kan ondervinden als er een penetratie plaatsvindt. Je kunt echter gerust zijn want je kleintje merkt niets van de geslachtsgemeenschap die je hebt. Bovendien zit de baarmoedermond goed afgesloten met een slijmprop, er kan dus evenmin sperma bij het kindje komen. Zou je onverhoopt tijdens de geslachtsgemeenschap toch enkele druppeltjes bloed verliezen dan is er waarschijnlijk een bloedvaatje in de baarmoedermond geknapt. Als je zwanger bent dan is de baarmoedermond namelijk erg doorbloed.

Handige tips

  • Je kunt de vragen op gaan schrijven die je graag wilt stellen aan de verloskundige, of een andere begeleider van je zwangerschap. Op de eerste afspraak zullen er namelijk niet alleen vragen aan jou worden gesteld, je krijgt hier zelf uiteraard ook uitgebreid de gelegenheid voor. Meestal echter ben je de vragen vergeten op het moment dat je op je afspraak bent aangekomen.
  • Wanneer er in je omgeving mensen rondlopen die lijden aan de kinderziekte rode hond dat is het zaak ver uit de buurt van de zieke te blijven als je nog geen antistoffen tegen de ziekte hebt aangemaakt, doordat je vroeger zelfs aan deze besmettelijke ziekte hebt geleden, of via een vaccinatie in je jeugd hebt gekregen.
naturaplaza superfoods banner