In de tiende zwangerschapsweek gebeurt er uiteraard weer van alles en nog wat in je buik maar misschien ook al in je hoofd. Wellicht ben je al aan het nadenken over de inrichting van een babykamer of over de naam die je je kleintje graag mee wilt geven.
Baby
Vanaf dit moment van de zwangerschap wordt je officieel een foetus genoemd. Je beschikt inmiddels over echte teentjes, nageltjes, haartjes en je uitwendige geslachtsorganen beginnen vorm te krijgen (al zijn deze op een echo voor je mama nog niet zichtbaar). Ook je bovenlip en je oorschelp worden in model gebracht. Verstopt in je kaakjes vindt de aanleg van je latere tandjes plaats. Je hebt je oogjes helemaal opengesperd op dit moment, maar over een korte tijd zul je deze sluiten om ze pas weer rond de vijfentwintigste zwangerschapsweek open te doen. Deze week ga je pas echt op een miniatuur mensje lijken zodra je staartje is verdwenen. Je hebt een gewicht bereikt van 5 gram en je bent ondertussen al gegroeid tot ongeveer vier en een halve centimeter.
Mama
Het kleintje in je buik beschikt inmiddels over alles wat een mens later nodig heeft om te kunnen functioneren. Om de botten van je baby steviger te kunnen maken is het noodzakelijk om voldoende calcium binnen te krijgen. Hiervoor dien je per dag ten minste drie glazen melk of zuivel te eten. Vitamine D zal helpen om calcium uit voedingsmiddelen op te nemen.
Je kunt nog altijd behoorlijk wat last hebben van zwangerschapskwaaltjes zoals misselijkheid en duizeligheid. Je buik kan eveneens wat dikker geworden zijn, al is dit te wijten aan je spijsverteringskanaal dat wat op is gezet. Overigens zal nu geleidelijk wel je taille gaan verdwijnen.
Door gebruik te maken van een zogenaamde doptone is het mogelijk om het hartje van je kindje te horen kloppen. Je zwangerschapsbegeleider kan een dergelijk versterkertje op je buik plaatsen zodat de tonen van het babyhartje hoorbaar worden. Uiteraard moet je kleintje dan wel meewerken en niet te ver bij de doptone uit de buurt gaan liggen. In dat geval is de kans namelijk groot dat je niets te horen krijgt.
Handige tips
- Doordat je darmen opgeblazen zijn kun je je al aardig dik gaan voelen. Ook kunnen verstopping en winderigheid voor veel hinder zorgen. Om dit alles wat te verlichten doe je er verstandig aan om loszittende kleding te dragen of de knoop van je broek openlaten. Een stukje zogeheten knoopsgatelastiek kan vaak eveneens een perfecte oplossing zijn. Door gezond te (blijven) eten zorgt je ook dat je spijsvertering optimaal functioneert en de klachten minder worden.
- Je kunt je inmiddels al gaan oriënteren, en wellicht al inschrijven voor een zwangerschapscursus. Als je dit op tijd doet dan is de kans groot dat er groepen worden gevormd van vrouwen met ongeveer dezelfde uitgerekende datum. Op die manier kunnen er misschien leuke contacten ontstaan en hebt je er zomaar één of meerdere vriendinnen, en je kindje later enkele speelmaatjes, bij.