Take a fresh look at your lifestyle.

11 weken zwanger

Een heleboel vrouwen krijgen in deze periode van de zwangerschap soms al de neiging om babyspulletjes aan te schaffen: lieve sokjes of een leuk mutsje, maar wachten daar bewust even mee totdat ze de grens van dertien weken zijn gepasseerd. Ook wordt het steeds lastiger om niets tegen mensen in je directe omgeving los te laten over de baby die op komst is.

single reizen online banner

Baby

Opvallend is dat je hoofdje op dit ogenblik ongeveer de helft van je totale lengte in beslag neemt. Later zullen de verhoudingen echter weer recht worden getrokken. Er zal in deze zwangerschapweek een iris in je oogje worden gevormd en je nageltjes zullen beginnen met groeien. Langzamerhand zal je gezichtje meer vorm krijgen. Je bent nog erg flexibel omdat je skeletje nog voor een belangrijk deel uit kraakbeen is opgebouwd. Pas in de jaren na je geboorte zal het meeste hiervan door harde botten worden vervangen. In je veilige omgeving dobber je heel de dag lekker op en neer. Je weegt nu ongeveer 10 gram en bent vijf en een halve centimeter lang.

Mama

Veel aanstaande moeder merken in deze periode meestal al dat er iets bijzonders aan de hand is op het moment dat ze een meerling verwachten. Ze worden vaak immers sneller zwaarder en groeien harder dan andere zwangere dames. Bij een gewone zwangerschap kom je in het begin ongeveer 1 á 2 pond aan per maand. Het is zelfs mogelijk dat je in deze periode wat afvalt als je erg veel last hebt van misselijkheid.

bewust puur banner

In tegenstelling tot wat nog altijd vaak wordt gezegd is het niet nodig om voor twee te eten als je in verwachting bent. Gezond eten is voor de rest van je zwangerschap wel het devies. Wanneer ongeveer 300 tot 500 calorieën extra binnenkrijgt elke dag is dat ruim voldoende. Eet zo gezond mogelijk, en dus zo min mogelijk fastfood, junkfood en snacks, maar veel fruit, groente en zuivelproducten.

Handige tips

  • Indien nog altijd misselijk bent ’s ochtends dan kan een pepermuntje of een stukje kauwgom soms wat soelaas bieden.
  • Wellicht heb je al kaarten ontvangen ter felicitatie met je zwangerschap. Hiervan kun je een leuk album of een speciale doos maken als mooie herinnering voor later.
naturaplaza superfoods banner