Take a fresh look at your lifestyle.

12 weken zwanger

De magische grens van dertien zwangerschapsweken is bijna bereikt. Voor veel zwangere vrouwen wordt het steeds lastiger om niet van de daken te schreeuwen dat ze in verwachting zijn.

single reizen online banner

Baby

Je oefent al volop je reflexen, daar veilig in de buik van je mama, je probeert tevens met je handjes al wat vast te pakken. Met een beetje geluk weet je zelfs de navelstreng te pakken te krijgen. Zodra er een doptone op de buik van je mama wordt geplaatst dan lijkt het als er een kudde paardjes op en neer draaft: dit is je hartslag die razendsnel gaat. De structuur van je hersenen is nu gelijk aan die wanneer je geboren bent, alleen het volume is nog minder. Gelukkig is er nog alle tijd om te groeien. In deze week van de zwangerschap heeft de placenta de taak op zich genomen om de hormonen aan te maken. Je hebt een gewicht bereikt van 23 gram en je bent ondertussen 6,5 centimeter van kruin tot stuit.

Mama

Hoewel je nog altijd last kunt hebben van misselijkheid en vermoeid zijn, zal dat waarschijnlijk snel allemaal wat verbeteren. In het tweede trimester voelen de meeste zwangere vrouwen zich namelijk een stuk energieker en ook is hun lichaam aan de nieuwe hormoonspiegels gewend geraakt zodat de misselijkheid verdwijnt.

bewust puur banner

Zeker, wanneer dit niet je eerste zwangerschap is dan is de kans groot dat je buik inmiddels al wat dikker begint te worden. Bovendien wordt de kans op het krijgen van een miskraam vanaf nu alleen maar kleiner. Uiteraard is het volledig uitsluiten van een dergelijk verdriet niet te garanderen.

Je lichaam zal in deze periode van de zwangerschap ongeveer de helft meer bloed gaan produceren dan normaal aanwezig was. Gedeeltelijk dient dit bloed om voeding en zuurstof naar de placenta te vervoeren en om afvallen stoffen weer mee terug te nemen. Het extra bloed kan er tevens voor zorgen dat je wat meer kleur krijgt in je gezicht, je nagels steviger aanvoelen en je haat wat voller wordt.

Handige tips

  • Indien je een foto hebt meegekregen van een echo dan doe je er verstandig aan deze in te scannen of te kopiëren. Zo voorkom je dat, wanneer de foto vervaagd, je dierbare herinneringen verloren gaan.
  • Als je vindt dat je te veel aankomt dan is het absoluut een slecht idee om nu te gaan lijnen. Je doet er beter aan om goed op te letten wat je eet en bijvoorbeeld minder te snacken en te snoepen. Ook het gebruik van vet, suiker en zout dien je dan extra goed in het oog te houden en tot een minimum te beperken.
naturaplaza superfoods banner