Take a fresh look at your lifestyle.

13 weken zwanger

Op het ogenblik dat je zwanger bent is het getal dertien zeker geen ongeluksgetal. De eerste drie maanden, waarin de kans op het krijgen van een miskraam het meest groot is, zijn voorbij. Veel vrouwen staan zichzelf nu toe om aan iedereen die het horen wil te vertellen dat ze een kindje verwachten en beginnen soms zelfs a met babyshoppen.

vitaminstore gezond leven banner

Baby

Het gaat weer een drukke week voor je worden waarin van alles en nog wat te gebeuren staat: zo zijn alle twintig tandjes klaar en staan gereed om door te breken als de tijd daar rijp voor is. Je inwendige organen zullen deze week een verhuizing door maken vanuit de navelstreng naar je eigen buikje. Verder zullen er over heel je lichaam zogenaamde nesthaartjes beginnen te groeien. Enkel wanneer je vroeger dan gepland ter wereld komt is daar overigens nog wat van terug te zien in de vorm van donzige haartjes op je schoudertjes, je gezicht en je rug. Als je rond de uitgerekende datum wordt geboren hebben deze haartjes ondertussen losgelaten.

In deze periode kun je overigens al prima op je duimpje zuigen, wat een uitstekende oefening is voor de zuigbewegingen die je moet maken na je geboorte. Je niertjes werken al volop en dat betekent dat je zo nu en dan een plasje doet in je vruchtwater. Hiervan kun je echter gewoon slokjes van blijven drinken omdat de placenta voortdurend alles ververst. Je weegt in deze week van de zwangerschap dertig gram en hebt een lengte bereikt van 7 centimeter.

bewust puur banner

Mama

Het tweede trimester van je zwangerschap is begonnen en voor veel zwangere vrouwen betekent dit, dat ze zich een stuk beter gaan voelen. Doordat je je minder misselijk voelt zal ook je vermoeidheid al snel in worden gewisseld voor wat extra energie. Daarbij komt verder nog dat je, met een veel geruster hart, het blijde nieuws de wereld in mag helpen. Voor veel partners gaat nu overigens ook een periode beginnen waarin de zwangerschap echt gaat leven voor hen. Hun betrokkenheid zal in de regel dan ook toe gaan nemen.

Zeker voor jezelf, maar soms ook voor mensen uit je naaste omgeving, wordt het alsmaar duidelijker dat je in verwachting bent. De bovenkant van je baarmoeder heeft op dit moment de bovenzijde van je schaambeen bereikt. De begeleider van je zwangerschap zal bij elke controle de afstand noteren tussen je schaambeen en de bovenkant van je baarmoeder. Zo kan de groei goed in de gaten worden gehouden.

Handige tips

  • De ergste misselijkheid is bij de meeste zwangere vrouwen nu wel verdwenen en heeft soms plaatsgemaakt voor zin om te snoepen. Het best kies je voor gezonde snacks in plaats van zoetigheid of een zak chips.
  • Op dit ogenblik van de zwangerschap heeft je baarmoeder een grootte bereikt van een vuist en het is al mogelijk dat bepaalde kledingstukken niet langer meer comfortabel zitten. Je zou nu kunnen kiezen voor een meegroeibeha om je, groeiende, borsten van extra steun te voorzien.
naturaplaza superfoods banner