De meeste mensen zien een zwangerschap van meer dan dertien weken als minder risicovol. De kans op het krijgen van een miskraam is inderdaad sterk gedaald maar uiteraard nooit helemaal uit te sluiten helaas. Een heleboel vrouwen krijgen nu een zekere drang om spulletjes voor hun kleine spruit te gaan kopen. Verstandig is echter wel om niet alles te kopen wat los en vast zit maar goed na te denken wat er allemaal werkelijk nodig is. Een baby kost immers handen vol geld.
Baby
Je bent al aan het oefenen met ademen voor wanneer je geboren bent. Het enige verschil is dat je nu vruchtwater inademt in plaats van lucht. Ook je spieren oefen je nu erg vaak. Doordat de zwemvliesjes niet langer tussen je vingertjes en tenen zitten kun je hiermee uitstekend friemelen en wiebelen. Hoewel ze nu nog geen functie hebben zijn ook je stembanden al helemaal af en klaar om gebruikt te worden na je geboorte. Je bent ondertussen gegroeid tot 8 centimeter en je hebt een gewicht van 60 gram.
Mama
De veranderingen die de hormonen in je lichaam teweeg brengen worden langzamerhand goed zichtbaar. Vaak zie je veranderingen in je huid en het is mogelijk dat er een donkere streep van je navel naar je schaambeen loopt. Je tepelhof neemt eveneens in omvang toe wordt eveneens donkerder. Je baarmoeder heeft ondertussen de grootte van een grapefruit bereikt.
Het kan overigens heel goed gebeuren dat je partner begint te klachten over je gesnurk tijdens je slaap. Dit is overigens heel normaal omdat de slijmvliezen in je neus op gaan zwellen. Het gevolg daarvan is dat je door je mond gaat ademen en begint te snurken.
Handige tips
- In plaats van prijzige positiekleding kun je voorlopig nog wel even uit de voeten met een T-shirt in een maatje meer, een leuk overhemd van je man en een broek met elastische tailleband. Veel vrouwen vinden het in deze periode heerlijk om (thuis) een joggingbroek en een slobbertrui te dragen. Leggings en huispakken behoren overigens ook tot de favorieten.
- Wanneer je exact met zwangerschapsverlof gaat kun je beter pas later in je zwangerschap aangeven. Je weet namelijk niet wat de zwangerschap precies voor invloed op je heeft, en uiteindelijk op je lichamelijke gesteldheid natuurlijk. Het is wel verstandig om nu al het verlof aan te vragen en zaken met je werkgever te regelen met betrekking tot vervanging en dergelijke.