Take a fresh look at your lifestyle.

15 weken zwanger

In de zestiende week van een zwangerschap wordt er in de regel, als het nodig is en de zwangere vrouw daarmee instemt, een vruchtwaterpunctie uitgevoerd. Met een dergelijke punctie kan na worden gegaan of een ongeboren baby bepaalde afwijkingen heeft. Niet iedereen wil dit overigens van tevoren weten.

single reizen online banner

Baby

Door het drinken van het vruchtwater kun je soms de hik krijgen. Je bent constant bezig met het bewegen van je armen en benen. Met je vuistjes, zo groot als een erwt, zwaai je er ook lustig op los. Verder breng je je dag door met dobberen in het vruchtwater, het drinken hiervan en natuurlijk met het uitplassen van de afvalstoffen. Je niertjes functioneren nu namelijk prima. Je bent nu ongeveer 11 centimeter lang en weegt circa 90 gram.

Mama

De zwangerschap wordt alsmaar duidelijker zichtbaar: er kan bijvoorbeeld een verticale donker bruine streep te zien zijn tussen je schaambeen en je navel. Deze streep ontstaat door veranderingen in je huidweefsel onder invloed van je zwangerschap. In de regel zal deze streep na de geboorte weer vanzelf verdwijnen.

bewust puur banner

Doordat je baarmoeder steeds verder groeit en zwaarder wordt zal er spanning komen te staan op de banden waaraan deze in de buik aan je buikvlies is opgehangen. Dit kan voor een drukkend gevoel of een zeurderige pijn zorgen onder in je buik. Er wordt zo immers aan je buikvlies getrokken. Dit gevoel is onschuldig maar wel hinderlijk en kan soms de rest van de zwangerschap aanwezig blijven. Meestal echter zal de pijn na enige tijd afnemen omdat dan je baarmoeder op je bekken zal komen te rusten.

Handige tips

  • Ga nu al uitzoeken wat de mogelijkheden zijn wanneer je eventueel minder wilt gaan werken na de geboorte van je baby. Hoewel je hier recht op hebt zal niet elke werkgever hier vrolijk van worden. Door dit soort zaken op tijd te bespreken en te regelen maar uiteraard ook op papier vast te leggen heb je niet alleen duidelijkheid voor dit ogenblik je hebt eveneens zekerheid voor later.
  • Op het moment dat je in aanmerking komt voor een vruchtwaterpunctie dan is het verstandig om eerst alle voor- en nadelen goed af te wegen voordat je een beslissing neemt. Er zijn namelijk een aantal risico’s voor de baby verbonden aan dit onderzoek. De begeleider van je zwangerschap kan je hier alles over vertellen en je mogelijk advies geven over het al dan niet uit laten voeren van een punctie.
naturaplaza superfoods banner