Take a fresh look at your lifestyle.

16 weken zwanger

De zwangerschap kan nu waarschijnlijk niet meer over het hoofd worden gezien. Je buikje puilt al lichtjes uit en soms lijk je zelfs te stralen. In je buik groeit je baby als kool en krijgt het kleintje steeds meer menselijke vormen.

vitaminstore gezond leven banner

Baby

Door je oogleden heen kun je door de buikwand van je mama merken of het licht of donker is. Wanneer je mama dus met haar buik in het zonnetje zit dan zul je dat zeker merken. Daarnaast zijn er op je vingertjes al echte vingerafdrukken waar te nemen. Doordat deze afdrukken uniek zijn ben je hierdoor een eigen persoontje geworden. Je groeit in deze periode erg hard en hebt nu een lengte bereikt, van kruin tot stuit, van 15 centimeter met een gewicht van ongeveer 125 gram.

bewust puur banner

Mama

Doordat hormonen veel veranderingen teweeg hebben gebracht tijdens je zwangerschap in combinatie met de druk die je baby op je urineblaas uitoefent zal de urine niet meer zo gemakkelijk weg kunnen lopen naar je blaas. Bovendien functioneren je spieren wat minder optimaal op dit moment. De kans op een blaasontsteking is daardoor als je zwanger bent groter. Een dergelijke ontsteking kun je herkennen aan het vaak hebben van aandrang om te plassen en een zeurende pijn onder in je buik. Indien je het vermoeden hebt dat je lijdt aan een blaasontsteking dan is het goed je huisarts hiervan op de hoogte te stellen. Uiteraard dien je dan ook aan te geven, mocht dit nog niet bekend zijn, dat je in verwachting bent.

Handige tips

  • Indien je deze week een vruchtwaterpunctie dient te ondergaan dan is het goed om eveneens de dag na het onderzoek het rustig aan te doen en dus vrij te nemen van je werk. Zodra je bloed verliest, koorts krijgt of pijn voelt dien je direct de begeleider van je zwangerschap te bellen of een andere arts te waarschuwen.
  • In deze periode van je zwangerschap bruis je vaak van energie. Je kunt hier uiteraard prima gebruik van maak door een aantal leuke dingen te plannen die waarschijnlijk later in de zwangerschap niet meer mogelijk zijn.
  • Het is mogelijk dat je in deze fase van je zwangerschap vocht vast begint te houden met als gevolg dat je voeten dikker worden aan het einde van de dag. Om het vocht goed af te kunnen voeren kun je je voeten ’s avonds en ’s nachts een beetje hoger leggen.
naturaplaza superfoods banner