Take a fresh look at your lifestyle.

17 weken zwanger

Met zeventien weken zwangerschap is het tijd geworden dat je bewust gaat kiezen voor comfortabele kleding en schoenen. Lekker los zittende kleding en platte schoenen. Misschien allemaal niet even charmant maar wel prettig om te dragen als je zwanger bent.

vitaminstore gezond leven banner

Baby

Per week zul je nu ongeveer twee centimeter groeien. Je gebruikt momenteel veel calcium om je skelet sterker te maken. Het moment is nu ook gekomen dat de begeleider van de zwangerschap aan de grootte van de baarmoeder kan voelen of je alleen of gezellig met zijn tweetjes in de buik van je mama ronddobbert. Om hier zekerheid over te krijgen kan er besloten worden om een echo te maken.

Je neemt nu niet alleen licht waar, zelfs al zijn je oogjes dicht, maar kan nu ook al horen. Wanneer er plotseling een harde knal te horen is zul je daar behoorlijk van kunnen schrikken. Je hebt momenteel een lengte bereikt van 18 centimeter en weegt ongeveer 190 gram.

bewust puur banner

Mama

Je gewrichten zijn momenteel extra soepel en kwetsbaar onder invloed van hormonale veranderingen. Het is dus belangrijk dat je goede stevige schoenen draagt, plat of met een stevig klein hakje. Met dit soort schoeisel loop je de kleinste kans om je enkels te verzwikken en zul je pijn onder in je rug tegen gaan.

Gezonde voeding is, en blijft, erg belangrijk: je baby heeft nu bijvoorbeeld veel calcium nodig om de botten in het kleine lichaampje sterker te maken. Niet alleen het innemen van voldoende zuivel is daarom van groot belang maar ook het binnenkrijgen van genoeg vitamine D. Deze vitamine helpt immers bij de opname van calcium door het lichaam. Om deze vitamine binnen te krijgen dien je overigens geen vitamine AD-preparaten te gebruiken omdat vitamine A juist schadelijk kan zijn voor je ongeboren kindje.

Handige tips

  • Door ’s ochtends bij het opstaan en ’s avonds voor het slapen gaan je buik, billen, borsten en bovenbenen goed in te masseren met een vettige crème of lotion zorgt je voor een goede doorbloeding en het elastisch blijven van de huid. Op deze manier kun je striae grotendeels voorkomen.
  • Als je elke dag hetzelfde liedje voor je ongeboren baby zingt of speelt dan is de kans groot dat je kleintje dit deuntje zal herkennen na de geboorte en daar rustig van worden of er troost in vinden. Ook heb je kans dat je kindje, terwijl het nog in je buik zit, al reageert op de bekende klanken door bijvoorbeeld te gaan bewegen.
naturaplaza superfoods banner