Take a fresh look at your lifestyle.

18 weken zwanger

De zwangerschap is bijna halverwege en de kans dat je je baby begint te voelen neemt nu aanzienlijk toe. Het zijn dan nog maar zachte beweginkjes die soms verward worden met bijvoorbeeld darmgas. Wanneer je je kleintje nog niet hebt gevoeld is dat geen probleem niet elke zwangere vrouw is even gevoelig hiervoor.

single reizen online banner

Baby

Je buitelt heel de dag door de veilige omgeving in je mama’s buik. Hier heb je nu nog meer dan genoeg ruimte voor. Verder ben je druk je oogspieren aan het trainen en kijkt daarbij zo nu en dan vreselijk scheel. Soms reageer je al op een aanraking van je mama’s buik. Je hebt nu een lengte weten te bereiken van twintig centimeter en weegt ongeveer 220 gram.

Mama

Op een paar kleine zwangerschapskwaaltjes na zit je momenteel lekker in je vel. Wellicht ben je al aan het nadenken over de naam die je kindje gaat krijgen na de geboorte.

bewust puur banner

Zeker wanneer je niet voor de eerste keer zwanger bent is het mogelijk dat je je kleintje al voelt bewegen. De bewegingen lijken op vreemde plofjes in je buik. Je kunt soms zelfs het gevoel hebben dat er aan de binnenkant van je buik je voorzichtig wordt geaaid.

Handige tips

  • Behalve op je buik wordt het eveneens niet aangeraden om op je rug te gaan slapen. Hierdoor kan er namelijk, onder het gewicht van de baarmoeder en je ongeboren baby, te veel druk worden uitgeoefend op je rug, je inwendige organen en op de holle ader die ervoor zorgt dat er bloed vanuit je onderlichaam naar je hart terugstroomt. Het gevolg daarvan kunnen een aantal verschillende kwaaltjes zijn. Beter lig je op je linkerzij te slapen. Je legt dan je ene been over het andere gekruist, eventueel met een kussentje er tussenin.
  • Het is goed om een te gaan berekenen wat een kindje je nu eigenlijk gaat precies kosten. Misschien is het handig om je levensstijl nu al geleidelijk aan te gaan passen aan de nieuwe situatie. Zo zal de overgang van bijvoorbeeld een luxe leven naar een gezinsleven minder zwaar vallen.
  • Indien je het vermoeden hebt dat je op meerdere plaatsen tegelijk iets voelt bewegen in je buik, en dan niet zomaar één keer maar duidelijk vaker, dan is het goed dit te melden aan de begeleider van je zwangerschap. Er zou dan een echo gemaakt kunnen worden om na te gaan of er wellicht meerdere kindjes op komst zijn.
naturaplaza superfoods banner