Take a fresh look at your lifestyle.

8 weken zwanger

Voor veel vrouwen is in deze week pas echt de zwangerschapsmolen in gang gezet. Ze gaan waarschijnlijk al snel voor de eerste keer naar de verloskundige of een andere begeleider van de zwangerschap. Tijdens dit bezoek zullen er een heleboel vragen worden gesteld over de gezondheid van de aanstaande moeder, haar familie en de familie van de vader van het ongeboren kindje.

single reizen online banner

Baby

De achterkant van je hersenen is in deze week goed waar te nemen. De geslachtsorganen worden gevormd en dus als je een jongen bent dan krijg je teelballen en als je een meisje bent eierstokken. Op je vingertjes worden nu minuscule vingerkootjes gevormd met tussen de vingertjes een soort zwemvliesjes. Je hersenen zijn begonnen met functioneren en ook aan je skelet wordt hard gewerkt. De organen in je buikje zijn nu helemaal klaar en hoeven alleen nog maar te groeien.

Vanaf nu kun je, weliswaar zacht, spontaan gaan bewegen met je armpjes en beentjes. Wanneer er toevallig een echo wordt gemaakt dan bestaat de kans dat je mama je ziet wiebelen. Aan het einde van deze week ben je twee centimeter lang, gerekend van je kruin tot je stuitje.

Mama

De baarmoeder is al aan het oprekken en het kan gebeuren dat je last hebt van een vervelend gevoel in je onderbuik. Dit zeurende gevoel heeft echter niet elke zwangere vrouw. Je kunt verder het idee hebben dat je al dikker aan het worden bent. Dit gevoel is juist want in deze periode van de zwangerschap zullen je darmen een beetje op gaan zetten.

bewust puur banner

Je darmen gaan ten gevolge van de zwangerschapshormonen minder snel werken. Bovendien zal er meer vocht aan je darmen onttrokken worden. Dit kun je gaan merken doordat je last krijgt van verstopping. Vezelrijk voedsel eten en extra vocht innemen kan dit probleem echter gemakkelijk verhelpen.

Hoewel je tandvlees zachter en gevoeliger wordt, en soms zelfs kan gaan bloeden, is het toch van essentieel belang goed te blijven poetsen en je periodieke tandartscontrole absoluut niet over te slaan.

Handige tips

  • Je kunt je alvast voorbereiden op het eerste bezoek aan de verloskundige, of andere begeleider van je zwangerschap, door een lijstje te maken met daarop de vragen die je graag zou willen stellen. In deze tijd heb je namelijk zoveel aan je hoofd dat dergelijke vragen gemakkelijk vergeten worden.
  • Tijdens het eten dien je er goed op te letten dat je geen producten eet waarin ongepasteuriseerde melk zit verwerkt. Hierin kan namelijk de listeria-bacterie aanwezig zijn, een bacterie die een negatieve invloed kan hebben op de ontwikkeling van je kleintje. Om die reden is het ook verstandig om een vaatdoekje niet langer dan een dag te gebruiken. Ook hierin kan deze bacterie namelijk voorkomen.
  • Als je een medische ingreep moet ondergaan, ook bij de tandarts, dan is het van groot belang dat de behandelaar op de hoogte is van je zwangerschap in verband met een eventuele verdoving of te gebruiken medicatie. Als het niet echt noodzakelijk is dan kun je tijdens je zwangerschap beter geen röntgenfoto’s laten maken.
naturaplaza superfoods banner