Take a fresh look at your lifestyle.

6 weken zwanger

Het hormoonpeil in je bloed blijft ook in deze week nog stijgen en volop zorgen voor de typische zwangerschapskwaaltjes. Vermoeidheid, misselijkheid en gespannen vorsten horen er nu bij veel zwangere vrouwen helemaal bij.

vitaminstore gezond leven banner

Baby

De zesde week van de zwangerschap wordt weer hard werken voor je. Je middenoor en de ooromtrek worden namelijk deze zwangerschapsweek aangelegd. Hoewel de placenta al wel dikker wordt zal het nog tot de twaalfde zwangerschapsweek duren voordat deze de productie van hormonen op gaat pakken. Je hartje begint steeds sterker te kloppen en de bloedsomloop in je lijfje is compleet. Verder zijn er al kleine uitstulpingen zichtbaar die later uit zullen groeien tot je armen en benen. In je lichaam wordt deze week ook begonnen met de aanleg het spijsverteringskanaal en de longen. Je bent nu ongeveer 5 millimeter lang.

bewust puur banner

Mama

In deze week van de zwangerschap kan het zijn dat je misselijkheid gaat verergeren ten gevolge van het nog altijd stijgende hormoonpeil in je bloed. De misselijkheid wordt dan wel vaak ochtendmisselijkheid genoemd maar kan zich even goed heel de dag manifesteren. Daarnaast kun je veel hinder ondervinden van je zware, pijnlijke borsten. Je tepels kunnen bovendien wat extra donker worden.

Handige tips

  • Door iets te eten voordat je opstaat uit bed kan in bepaalde gevallen je ochtendmisselijkheid wat verminderen. Hiervoor kun je enkel crackers op je nachtkastje leggen of je partner vragen ’s ochtend een licht ontbijtje voor je klaar te maken en dit op bed te serveren.
  • Geuren kunnen opeens een ander rol gaan spelen: je favoriete geurtje kan bijvoorbeeld plotseling minder prettig ruiken. Je kunt dan (tijdelijk) een ander geurtje kiezen om jezelf eens mee te verwennen.
  • Wanneer je dat nog niet hebt gedaan is het goed om de eerste afspraak te plannen met een verloskundige, of een andere begeleider voor je zwangerschap. Een goede controle van jou en je ongeboren kleintje is immers van groot belang.
  • Hoe vreemd het wellicht ook klinkt maar het is verstandig om nu al te gaan informeren of er wachtlijsten zijn bij een kinderdagverblijf indien je daar na de geboorte gebruik van wilt gaan maken.
  • Op het moment dat er katten in huis zijn dan is het aan te raden de kattenbak niet langer zelf schoon te maken. Ook het aanraken van ontlasting en urine van katten is niet aan te raden wanneer je zwanger bent. Hierdoor loop je namelijk het risico op toxoplasmose. Deze ziekte kan voor erfelijke afwijkingen bij je ongeboren kindje zorgen.
naturaplaza superfoods banner