Take a fresh look at your lifestyle.

5 weken zwanger

In deze week van de zwangerschap is er aan de buitenkant nog altijd niets te zien van de zwangerschap maar wanneer er een inwendige echo wordt gemaakt dan kan al duidelijk een onderscheid tussen het hoofdje en de stuit van de vrucht waar worden genomen. Officieel wordt de vrucht vanaf nu een embryo genoemd.

vitaminstore gezond leven banner

Baby

Geleidelijk zal vanaf deze week je hartje gaan kloppen. Er is in korte tijd enorm veel veranderd aan je lichaampje in wording. Naast het hart zal ook het centrale zenuwstelsel, met onder andere je ruggenwervel, zich vanaf nu gaan ontwikkelen. Je hebt ondertussen een lengte van ongeveer 2 millimeter weten te bereiken.

Mama

Veel aanstaande moeders voelen zich deze week extra moe. Verder kun je last hebben van gevoelige borsten. Om de pijn hiervan een beetje te verlichten kun je als je slaapt een sportbeha dragen. Ook deze week zullen de hormonen nog volop door je lijf gieren en zorgen voor kwaaltjes zoals misselijkheid, overgeven, duizeligheid en zelfs wat hoofdpijn. Uiteraard is het even goed mogelijk dat je nergens last van hebt, dat is overigens ook prima. Wanneer je echter eerst wel last had van zwangerschapskwaaltje en plotseling niet meer moet je dit zeker melden bij een arts of andere begeleider van je zwangerschap.

bewust puur banner

Helaas bestaat er niet zoiets als verlof voor vrouwen die pas zwanger zijn. Je vermoeidheid kan je echt parten gaan spelen en je kunt je doodmoe voelen. Dit is een heel gewoon verschijnsel omdat er in je lichaam van alles gebeurt, een heleboel verandert in de ze eerste maanden van je zwangerschap. Zo wordt de placenta, of moederkoek, aangelegd. Hiermee krijgt je baby voeding en zal deze in leven worden gehouden. Op dit moment is voor jou, als aanstaande moeder, rust en een gezonde manier van leven het meest van belang.

Door de veranderde hormonen zul je bovendien behoorlijk emotioneel worden. Om niets kun je zomaar behoorlijk overstuur raken of in huilen uitbarsten. Dit is trouwens iets waar niet alleen jij aan moet wennen maar zeker ook de mensen die in je directe omgeving verblijven.

Handige tips

  • Tot ten minste de tiende week van je zwangerschap dien je foliumzuur te blijven gebruiken. Hierdoor zal namelijk de kans op het ontstaan van een open ruggetje of open hersenen bij je baby zo klein mogelijk worden gemaakt.
  • Op het ogenblik dat je misselijk wordt wanneer je een maaltijd moet bereiden dan kun je zo nu en dan een kant-en-klaar maaltijd gebruiken. Beter is echter om tijdelijk een ander te vragen een maal voor je te bereiden dat is meestal veel gezonder. In kant-en-klaar maaltijden zit immers dikwijls veel vet, zout en koolhydraten
  • Hoewel de meeste mensen pas na de dertiende zwangerschapsweek vertellen dat er een kleintje op komst is, kun je misschien aan enkele dierbare familieleden of vrienden vertellen dat je zwanger bent. Zij kunnen je dan bijstaan op ogenblikken dat je je niet zo lekker voelt.
naturaplaza superfoods banner