Take a fresh look at your lifestyle.

4 weken zwanger

Eigenlijk zou ergens aan het einde van deze week een volgende menstruatie verwacht kunnen worden. Maar als dit niet het geval is dan zou een test uit kunnen wijzen dat er nieuw leven op komst is.

vitaminstore gezond leven banner

Baby

In de buik van je mama begin je nu werkelijk al vorm te krijgen. De kiembladen die de basis vormen voor de aanleg van je organen zullen in deze week ontstaan. Je zit nu in een minuscuul klein vruchtzakje, dat gevuld is met vruchtwater. Het vruchtzakje is opgebouwd uit twee vliezen: het binnenste vlies heet het amnion en het buitenste wordt het chorion genoemd. Met behulp van de hechtvlokken, die aan de buitenzijde van je chorion zitten, zit je als het ware vastgeplakt aan de wand van de baarmoeder. Je wordt nu omgeven door een soort dooierzak die je van voeding zal voorzien totdat over enkele weken de placenta zal gaan functioneren. De dooierzak zal vervolgens oplossen. Tijdens de vierde zwangerschapsweek heb je een lengte bereikt van 1 millimeter en je bestaat ondertussen al uit duizenden cellen.

Mama

Je lichaam moet nu duidelijk wennen aan de nieuwe situatie. Zodra je nu een zwangerschapstest uitvoert zou deze positief kunnen zijn. Niet alle tests zijn echter even gevoelig. De eerste zwangerschapskwaaltjes kunnen zich nu ook al aandienen in de vorm van vermoeidheid, vaker aandrang hebben om te plassen, gevoelige borsten en stemmingswisselingen. Bovendien zouden de zachtere lijnen in je gezicht wellicht aan de buitenwereld kunnen verraden dat je in verwachting bent.

bewust puur banner

Voor de groei, de ontwikkeling en de gezondheid van je ongeboren baby is het nu van groot belang om gezond te leven. Je baby moet namelijk nog helemaal worden gevormd en daar kunnen invloeden van roken, alcohol en drugs gebruik een negatieve invloed op uitoefenen.

Handige tips

  • Indien je thuis een zwangerschapstest wilt uitvoeren dan zul je moeten beslissen of je dit samen met je partner wilt doen of dit juist als een momentje voor jou alleen wilt hebben.
  • Verder zul je, of je nu een test hebt gedaan of niet, jezelf in de hand moeten proberen te houden en niet telkens willen controleren of je toch niet bent gaan menstrueren.
  • Als je het allemaal toch erg spannend vindt dan is het goed om veel naar buiten te gaan. Bewegen in de buitenlucht is niet alleen erg gezond maar ook zal het wat afleiding bieden. Je moet in elke geval proberen om niet te gaan piekeren, stress is in geen enkel geval goed voor jou en je ongeboren baby.
naturaplaza superfoods banner