Take a fresh look at your lifestyle.

40 weken zwanger

Hoewel maar 1 op de 20 baby op de uitgerekende datum ter wereld komen zullen toch een heelboel mensen deze dag als uitgangspunt voor de geboorte aanhouden. Je hoeft je echter geen zorgen te maken als dat iets eerder of later plaatsvindt. Vanaf nu kan het zelfs nog wel twee weken duren voordat je baby besluit geboren te willen worden.

vitaminstore gezond leven banner

Baby

Jij bent degene die bepaalt wanneer de bevalling gaat beginnen, en dus op welke moment je geboren wilt worden. Je maakt dan een hormoon aan dat cortisol wordt genoemd en dat de weeën op gang brengt.

Als de bevalling net begonnen is kun je nog lekker even een dutje blijven doen maar wanneer de vliezen zijn gebroken dan hoor je plotseling allerlei geluiden die van buiten het lichaam van je mama komen. Zodra de weeën sneller na elkaar komen zul je minder ruimte krijgen en wakker worden. De persweeën voelen niet echt prettig en bovendien wordt je hoofdje naar beneden worden en vervolgens wat naar achteren worden gedrukt. Je hartslag zal gaan stijgen en de toevoer van zuurstof zal in het baringskanaal eveneens teruglopen. Hierdoor kun je je wat duizelig gaan voelen. Op het ogenblik dat je ter wereld komt zul je dan eveneens moeten wennen aan een heleboel nieuwe indrukken zoals harde geluiden en fel licht. Je hebt nu een lengte van ongeveer 50 centimeter en een gewicht van gemiddeld ongeveer 3400 gram.

bewust puur banner

Mama

Het is niet verstandig om heel de dag op je lichaam te letten of er misschien een wee aan zit te komen. Het beste geniet je nog zoveel mogelijk van je zwangerschap want hoe raar het misschien ook klinkt, na de geboorte zul je je dikke buikje gaan missen.

Veel zwangere vrouwen willen in de week het liefst thuis zijn zodat, wanneer de bevalling zich aandient, zij niet in een onbekende omgeving zijn. Hierbij maakt het voor de meeste niet uit of ze een thuis bevalling of een bevalling in het ziekenhuis in gedachten hadden.

Handige tips

  • Spreek met je partner af dat je alleen zult bellen als de bevalling gaat beginnen en stuur voor andere zaken bijvoorbeeld een sms-bericht. Dit voorkomt onnodige stress elke keer als je je partner belt.
  • Wanneer je tegen het einde van je zwangerschap loopt is het verstandig om de tank van je auto voldoende vol te hebben getankt. Niet alleen kan het gebeuren dat je plotseling naar het ziekenhuis moet maar ook kan je partner in alle hectiek vergeten om nog even te tanken voordat het bezoekuur in het ziekenhuis begint of voor het doen van de nodige boodschappen.
naturaplaza superfoods banner