Take a fresh look at your lifestyle.

39 weken zwanger

Niet alleen mama maar ook haar kleintje lijken op het moment van de bevalling te wachten. Voor de aanstaande moeder is er een tijd van wachten aangebroken waarbij haar lichaam tot het uiterste gespitst is op elk pijntje en elk krampje in haar buik.

vitaminstore gezond leven banner

Baby

Wat je groei en ontwikkeling betreft ben je nu helemaal klaar om kennis te gaan maken met je mama en de rest van je familie. Je hoofdje zit waarschijnlijk stevig in het bekken van je mama geklemd en je wacht tot de doorgang open zal gaan. Je bent nu ongeveer 49 centimeter lang en hebt een gewicht dat gemiddeld ligt rond de 3300 gram. Alles wat er in deze tijd aan gewicht nog bijkomt, is een reserve voor na de geboorte.

Mama

Het is in deze weken niet vreemd dat je soms wat extra geïrriteerd bent of dingen wat sneller vergeet. Je hoofd staat helemaal niet bij andere dingen, alleen de bevalling en de baby zijn momenteel zaken waar jouw gedachten naar uit gaan. Samen met je baby moet je namelijk straks een zware klus gaan klaren.

bewust puur banner

Bewegen is ook nu nog van groot belang maar kan wel een probleem worden door de alsmaar dikker wordende buik. De buik gaat overigens ook steeds meer in de weg zitten. Het wordt tijd dat je kindje geboren gaat worden.

Handige tips

  • Om de bevalling zo ontspannen mogelijk te maken kun je een lijst samenstellen met je favoriete muziek. Muziek leidt je waarschijnlijk niet alleen af maar helpt je vaak ook ontspannen. Ook in je kraamtijd kan muziek ervoor zorgen dat je tot rust kunt komen en even lekker kunt ontspannen tussen alle hectiek door.
  • Tijdens de bevalling zul je begeleid worden bij het opvangen van de pijn. Dit helpt vaak goed om de pijn te kunnen verdragen en eventuele pijnstilling uit te stellen. Uiteraard is die meestal wel achter de hand mocht het noodzakelijk zijn. Voor sommige vrouwen is de beschikbaarheid van een pijnstiller al voldoende ontspannend om de bevalling zonder pijnbestrijding door te komen.
  • Veel mensen onderschatten de taak van de partner rond de geboorte van een kleintje. Toch zal dit juist de persoon zijn die mama zal ondersteunen en bijstaan tijdens de bevalling en daarna allerlei zaken gaan regelen zoals de inschrijving bij de gemeente en het verzorgen van de geboortekaartjes. Het kan handig zijn om een lijstje te maken met de dingen die er voor deze belangrijke persoon te doen zijn tijdens en na de geboorte van de kleine spruit.
naturaplaza superfoods banner