Met een zwangerschap van 38 weken is je baby zogezegd voldragen. Vanuit medisch oogpunt beschouwd kan deze dus zonder problemen ter wereld komen. De meeste aanstaande moeder zijn het daar overigens in deze zwangerschapsweek roerend mee eens. De zwangerschap wordt namelijk behoorlijk zwaar.
Baby
Je groei lijkt nu wel stil te staan. Je zult namelijk dagelijks nog maar 20 tot 30 gram aankomen. Dit extra gewicht is een soort reserve die soms nodig is voor de eerste dagen na je geboorte. Misschien ben jij namelijk wel zo’n baby die niet meteen de borst of de fles wil. Doordat je een reserve op hebt gebouwd kun je echter zonder risico een paar dagen aan je kersverse situatie wennen.
Het huidsmeer, dat eerst nog heel je lichaampje bedekte, is op dit moment voor het grootste deel verdwenen. Dit geldt ook voor het besthaar dat op je groeide. Het verdwijnen van het huidsmeer en het nestnaar zijn tekenen dat je gereed bent om ter wereld te komen. Je lengte is nu ongeveer 48 centimeter en je weeg gemiddeld ongeveer 3200 gram.
Mama
Zolang je daar nog de kans voor krijgt kun je tijd voor jezelf nemen. Lekker een film kijken op de bank of rustig dat ene boek lezen dat al zolang in de kast stond. Na de bevalling zal immers alle aandacht naar je kindje gaan en kom je daar de eerste tijd waarschijnlijk een stuk minder aan toe.
Het is vooraf goed te weten hoe een bevalling zal verlopen. Deze bestaat altijd uit drie fases: de ontsluitingsfase, de geboorte van je baby en de nageboorte (de geboorte van de placenta). De ontsluitingsfase zal de meeste tijd in beslag nemen omdat dan de baarmoedermond op moet gaan staan om je kleintje erdoor te laten. Op het ogenblik dat er tien centimeter ontsluiting is dan mag je gaan persen en gaat je kindje geboren worden. Hierna trekt je baarmoeder nog één of meerdere keren samen om zo de placenta los te maken. Ook om de placenta naar buiten te laten komen zul je één of meerdere keren moeten persen.
Handige tips
- Zodra de bevalling begint dien je je begeleider van je zwangerschap in te lichten. Deze zal dan precies vertellen wanneer je nog een keer moet bellen of wanneer je naar het ziekenhuis af moet reizen.
- De eerste week na de geboorte van je baby is behoorlijk hectisch. Koken wil er daarom wel eens bij in schieten. Door nu regelmatig een dubbele hoeveelheid te bereiden, en daarvan dus een deel in de diepvries te bewaren, heb je een voorraadje aangelegd voor deze drukke tijd. De kraamverzorgster heeft namelijk niet altijd tijd om een maaltijd te koken.