Take a fresh look at your lifestyle.

37 weken zwanger

Als er geen medische redenen zijn, die dit in de weg staan, dan mag je vanaf deze zwangerschapsweek thuis gaan bevallen. Vanaf deze week tot week 42 van de zwangerschap wordt een kindje op tijd geboren. De meeste zwangere vrouwen houden echter vaak alleen de datum in gedachten waarop ze uitgerekend zijn.

vitaminstore gezond leven banner

Baby

De ruimte die je in de baarmoeder tot je beschikking hebt wordt steeds beperkter. Je hoofd bevindt zich inmiddels al diep in je mama’s bekken. Je kunt nu niet meer volop bewegen: alleen nog een af een toe een trap of een por maar meer ook niet. Natuurlijk zijn niet alle kinderen nu even zwaar. Het gewicht dat er wordt genoemd is een gemiddelde. Er kan een verschil zijn van wel 1500 gram en dus variëren van 2000 tot 3500 gram. Je bent echter gemiddeld 3100 gram zwaar en ongeveer 46,5 centimeter lang.

Mama

Het beweeglijke kleintje lijkt op dit moment behoorlijk getemd te zijn. Wanneer je echter helemaal geen bewegingen meer denk te voelen dan dien je direct contact op te nemen met de begeleider van je zwangerschap. Je zwangerschap zal vanaf nu iedere week gecontroleerd worden. Voornamelijk je bloeddruk wordt goed in de gaten gehouden. Indien deze plotseling stijgt dan zou dat immers kunnen wijzen op een zwangerschapsvergiftiging. In dat geval is het vaak beter als je baby eerder wordt geboren.

bewust puur banner

De laatste loodjes wegen het zwaarst luidt het gezegde, en op dit moment zul je het daar meestal wel mee eens zijn. Je kijkt uit naar de geboorte van je kind en de dikke buik begint steeds meer in de weg te zitten en ongemakken te veroorzaken.

Handige tips

  • Je dient de aanwijzingen van de begeleider van je zwangerschap nauwkeurig op te volgen als het gaat om het moment dat je moet bellen als de bevalling is begonnen. Hoewel hier wel bepaalde richtlijnen voor zijn kan een verloskundige daar toch enigszins van afwijken, bijvoorbeeld omdat ze relatief ver weg woont of omdat je nog een behoorlijk eind moet rijden naar je ziekenhuis waar je gaat bevallen.
  • Na een bevalling zul je niet direct in je normale kleding passen. Het is dus goed om wat kleding bij elkaar te zoeken die je aankon op het moment dat je nog maar een net uitpuilend buikje had.
  • Je kunt al ruim van tevoren aangeven dat je tijdens de bevalling gebruik wilt maken van pijnbestrijding. Hieraan zijn echter vaak wel voorwaarden verbonden. Deze kun je samen met je zwangerschapsbegeleider doornemen en bespreken wat je precies wilt. Hier kan dan, zoveel mogelijk, rekening mee worden gehouden als de bevalling zich aandient. Het kan overigens best zijn dat, wanneer je eenmaal gaat bevallen, je het allemaal niet iets anders wilt dan aanvankelijk was afgesproken. Ook hier probeert men rekening mee te houden.
naturaplaza superfoods banner