Take a fresh look at your lifestyle.

36 weken zwanger

Indien een baby in een zogenaamde stuit ligt dan zal er waarschijnlijk in deze week getracht wordt het eigenwijze kleintje om te draaien. Hiervoor zal eerst een echo worden gemaakt om te zien hoe de baby en de placenta in de baarmoeder liggen. Het kan gebeuren dat de baby, na gedraaid te zijn, toch weer in zijn favoriete positie gaat liggen. Wanneer dit echter niet gebeurt dan zal dit veel prettiger zijn tijdens de bevalling.

single reizen online banner

Baby

Op je huid zit een soort witte crème: huidsmeer. Dit huidsmeer biedt bescherming tegen infecties. Heel je lichaam is nu bedekt met dit glibberige goedje. Er komen nu deeltjes van het huidsmeer los die dan in het vruchtwater terecht zullen komen.

In de periode kun je je definitieve positie in gaan nemen voor de bevalling. Je zakt daarvoor een beetje verder in het bekken: indalen noemt men dat. Het is ook mogelijk dat je nog even wacht met indalen, of dat je dit helemaal niet gaat doen. Als je bent ingedaald zal je mama weer een beetje meer lucht krijgen. Zodra je eenmaal bent ingedaald dan kun je niet meer terug. Je lengte is nu circa 45 centimeter en je weegt ongeveer 2950 gram.

bewust puur banner

Mama

Je bent nu waarschijnlijk bezig om de laatste zaken nog in orde te brengen voor de komst van je kleintje. Misschien heb je de enveloppen al geschreven waarin het geboortekaartje verstuurd gaan worden. De laatste zwangerschapsweken heb je dan vrij om het rustig aan te doen en je voor te bereiden op de aanstaande bevalling.

Als je borstvoeding wilt gaan geven na de geboorte dan heb je daar niet echt veel dingen voor nodig: een voedingsbeha en borstkompressen is in de regel alles. Wanneer je flesvoeding gaat geven dan dien je wel het één en ander in huis te halen zoals een aantal zuigflessen, verschillende spenen en eventueel een sterilisator.

Handige tips

  • Het is verstandig om vooraf goed af te spreken wie er foto’s of video-opnames gaat maken tijdens en meteen na de bevalling. Bespreek ook wat je wel, of juist niet, in beeld gebracht wilt hebben.
  • Ook al wil je thuis gaan bevallen zorg dan toch voor een zogenaamd ziekenhuiskoffertje. De kans is namelijk altijd aanwezig dat je alsnog naar het ziekenhuis toe moet. Je hebt dan geen tijd meer om nog allerlei spullen te gaan pakken. Op een dergelijk hectisch moment is het goed als je alleen een tas of koffer hoeft mee te pakken. Vergeet overigens geen warme sokken bij je spullen te stoppen want koude voeten is een veel voorkomend probleem bij bevallingen.
  • Zorg dat je foto- en videoapparatuur op tijd in orde zijn. Hier horen ook volle batterijen of opgeladen accu’s en geheugenkaartjes bij.
naturaplaza superfoods banner