Take a fresh look at your lifestyle.

35 weken zwanger

De meeste voorbereidingen voor de komst van je baby zijn nu klaar. Misschien wil je nog wel wat kleine details aanbrengen zoals een schilderijtje ophangen of en leuke knuffel ergens plaatsen. In elk geval hoef je meestal geen zware klussen meer uit te voeren en kun je de komst van je kindje ontspannen afwachten.

single reizen online banner

Baby

Je bent momenteel waarschijnlijk minder druk dan enkele weken geleden. Zo nu en dan ziet, en voelt, je mama nog wel een arm, been of een stel billetjes uitpuilen. Je gebruikt deze rustperiode om energie te vergaren voor de zware klus die te gebeuren staat. De baarmoeder reikt nu tot aan de ribbenboog van je mama waardoor zij een behoorlijk vol gevoel kan hebben.

Het is mogelijk dat je een geboortegewicht hebt van vijf pond. Dan ben je dus schattig, lief en vooral klein. Ook is het mogelijk dat je dit gewicht nu al hebt bereikt in combinatie met een lengte van gemiddeld 43,5 centimeter.

Als je op dit moment besluit om ter wereld te komen dan is het nodig dat je in het ziekenhuis wordt geboren. Je longen kunnen nog niet helemaal zelfstandig functioneren omdat ze nog niet genoeg gerijpt zijn. Je zult in dat geval dus nog een poosje in een couveuse moeten liggen.

bewust puur banner

Mama

Kenmerkend voor de laatste weken voor de bevalling zijn de zogenaamde harde buiken. Indien deze echt pijn gaan doen dan wordt het tijd om de begeleider van je zwangerschap te bellen. Als je erg vaak last hebt van deze harde buiken dan wil je lichaam je duidelijk maken dat je wat gas terug moet nemen en het een beetje rustiger aan moet doen.

Ook al heb je voor jezelf besloten om thuis te bevallen, toch kan het gebeuren dat je om de één of andere reden toch naar het ziekenhuis toe moet om je kindje geboren te laten worden. Jouw veiligheid en die van je kleintje staan immers altijd voorop. Een aantal redenen voor een ziekenhuisbevalling zijn:

  • een ingeleide bevalling
  • een zwangerschap die minder dan 37 weken heeft geduurd
  • je last hebt van een zwangerschapsvergiftiging
  • de toestand van jou of je kindje achteruit gaat
  • je baby in stuitligging geboren gaat worden
  • de weeën wegvallen
  • je gaat bevallen van een meerling
  • de vliezen langer dan 24 uur gebroken zijn maar de weeën uitblijven
  • je tijdens je bevalling pijnbestrijding toegediend gaat krijgen
  • wanneer je niet helemaal gezond bent op het ogenblik dat je kindje ter wereld gaat komen.

Handige tips

In nieuwe kleertjes, beddengoed en luiers kunnen altijd irriterende stoffen zitten. Een teer babyhuidje kan daar dus gemakkelijk opreageren. Wanneer je alles eerst wast, het liefst natuurlijk in een antiallergisch wasmiddel, dan is de kans op problemen het kleinst. Bovendien zal alles dan fris in de kast liggen op het moment dat je kindje arriveert.

naturaplaza superfoods banner