Take a fresh look at your lifestyle.

34 weken zwanger

Indien je deze week nog niet met zwangerschapsverlof wilt gaan, maar nog één of twee weken door wilt werken, dan dien je goed naar je lichaam te luisteren. Als je twijfelt dan kun je beter verlof nemen. De begeleider van je zwangerschap kan je vaak goed adviseren bij een dergelijke keuze.

vitaminstore gezond leven banner

Baby

Je longetjes zijn bijna rijp en je nieren werken al volop dus bent haast klaar om geboren te worden. Als je besloten hebt om niet met je hoofdje naar beneden in de buik van je mama te gaan liggen voor de bevalling dan kan het gebeuren dat de begeleider van de zwangerschap gaat proberen je alsnog om te draaien. Met je billetjes eerst geboren worden (stuitligging) is namelijk veel lastiger dan wanneer je eerst met je hoofdje naar buiten komt.

Als je besluit om nu al uit de veilige baarmoeder van je mama te komen dan zal er een injectie voor moeten zorgen dat je longen versneld rijp worden. Buiten de baarmoeder kun je nu al zonder veel problemen overleven met een gewicht van ongeveer 2250 gram en een lengte van circa 42,5 centimeter.

Mama

Je kunt in deze periode zogenaamde indalingsweeën ervaren. Doordat je kleintje indaalt, kan de baarmoeder als reactie hierop namelijk gaan samentrekken. Je kunt dan een harde buik krijgen of een trekkende pijn voelen onder in je buik. Dit wil dus niet zeggen dat de bevalling zich aandient, dit gevoel is heel normaal en volkomen onschuldig.

bewust puur banner

Je kunt je bekkenbodemspieren wat extra trainen om te voorkomen dat je urine gaat verliezen door de druk die je ingedaalde kindje uitoefent op je bekken. Bovendien zijn de spieren van je bekkenbodem nu al aardig aan het verslappen wat incontinentie nog eerder laat ontstaan. De bekkenbodemspieren zullen tijdens de bevalling hard moeten werken en wat extra training kan dus zeker geen kwaad.

Op het moment dat je met zwangerschapsverlof bent gegaan lijkt het wel alsof je baby een groeispurt maakt. Uit wetenschappelijk onderzoek is vast komen te staan dat zodra je het minder druk gaat krijgen je kleintje daar profijt van heeft en dus extra hard groeit.

Handige tips

  • Doordat je je alsmaar meer op de aankomende bevalling gaat richten willen andere zaken je nog weleens ontgaan. Je vergeet bijvoorbeeld de meest eenvoudige dingen en ziet afspraken compleet over het hoofd. Door alles in een agenda te noteren heb je echter altijd een geheugensteuntje bij de hand.
  • In deze periode is het niet verstandig om werk mee naar huis te nemen. Voor je kleintje is het zelfs beter om zoveel mogelijk werk aan anderen over te dragen.
  • Om na de geboorte geen stormloop aan kraamvisite te krijgen doe je er goed aan bepaalde kraamtijden op het geboortekaartje te zetten of om het bezoek vooraf eerst met je partner te laten bellen.
  • Ga tijdens je zwangerschapsverlof niet zitten wachten tot het grote moment daar is. Door leuke dingen te gaan doen zal de tijd ogenschijnlijk sneller gaan en zul je je meer ontspannen voelen.
naturaplaza superfoods banner