Take a fresh look at your lifestyle.

32 weken zwanger

De zwangerschap loopt op zijn eind en zoals het spreekwoord al zegt: de laatste loodjes wegen het zwaarst. Het extra gewicht dat je met je mee moet dragen ga je nu inmiddels behoorlijk voelen. Door goed op je lichaamshouding te letten voorkom je rugklachten.

vitaminstore gezond leven banner

Baby

De ruimte in de baarmoeder wordt steeds beperkter met als gevolg dat de tijd waarin je ongestoord rond kon buitelen tot het verleden behoord. Het komt overigens regelmatig voor dat je last hebt van de hik. Jij bent niet de enige die dit kan voelen want ook je mama merkt dit door de kleine schokjes in haar buik. Je hebt nu de lengte van 40 centimeter bereikt met een gewicht van 1900 gram.

Mama

De baarmoeder reikt nu tot halverwege je borstbeen en je navel waardoor je zo nu en dan het even benauwd kunt krijgen. Verder kun je nu wat meer vocht vast gaan houden. Dit veroorzaakt dan dikke enkels en voeten aan het einde van de dag. Het kan dan zomaar gebeuren dat je schoenen opeens te klein aanvoelen. Als je veel vocht vast blijft houden dan dien je dit te melden bij je huisarts of zwangerschapsbegeleider omdat dit kan duiden op een te hoge bloeddruk. Hoewel je absoluut voldoende in beweging moet blijven is rust nemen in dit stadium van je zwangerschap ook erg belangrijk. Bewegen zorgt immers voor een goede doorbloeding van je lichaam.

bewust puur banner

Soms kun je behoorlijk opzie tegen de aankomende bevalling. Niet zo vreemd want je weet van tevoren dat er pijn mee gemoeid zal zijn. De wetenschap dat er, indien dit nodig mocht zijn, pijnbestrijding gevraagd en vaak ook gegeven kan worden tijdens een bevalling is meestal al genoeg om gerustgesteld en redelijk ontspannen de bevalling tegemoet te zien.

Handige tips

  • Wanneer je de kans op het zetten van een knip tijdens de bevalling zo gering mogelijk wil maken, kun je het gebied tussen je vagina en je anus elke dag lichtjes masseren. Hierdoor zal het weefsel versoepelen en meer ruimte kunnen bieden aan je baby tijdens de bevalling.
  • De zwangere buik zoals je die nu hebt zal over een paar weken verdwenen zijn. Wanneer je deze wilt vereeuwigen, in bijvoorbeeld een schilderij, een foto of een afdruk in gips, dan is dit een ideaal moment. Op het internet vind je een heleboel leuke ideeën om je buik als herinnering voor later vast te leggen.
naturaplaza superfoods banner