Take a fresh look at your lifestyle.

30 weken zwanger

De geboorte van je kindje komt alsmaar dichterbij en hiermee ook de nieuwsgierigheid naar het uiterlijk van je kleintje. Misschien lijkt je spruit wel op jou maar zijn juist de oren sprekend die van papa. Je zult nog een tijdje geduld moeten hebben om hier achter te komen.

single reizen online banner

Baby

Je groeit momenteel of je leven ervan afhangt. Verder begint het donshaar, dat over heel je lichaampje groeide, uit te vallen. Je haar wordt met het vruchtwater en je huidsmeer door jezelf opgedronken en zal je darmen voorbereiden op hun taak na de geboorte. Ook hebben je oortjes hun definitieve vorm gekregen en is dus duidelijk of je flaporen hebt of niet. Maar ook al heb staan je oortjes wat verder van je hoofd, je blijft voor je mama altijd de mooiste en liefste baby van heel de wereld. Je bent nu 38 centimeter lang en de weegschaal geeft ongeveer 1300 gram aan.

Mama

Je baarmoeder groeit in deze periode flink en zal je maag daardoor gaan verdrukken. Je kunt ten gevolge hiervan last krijgen van brandend maagzuur want het klepje dat je maag van je slokdarm scheidt zal slechter sluiten. Je kunt de klachten wat beperken door geen sinaasappelsap, thee en koffie te drinken. De klachten van brandend maagzuur kun je echter verminderen door een glas melk te drinken of wat vanillevla te eten. Door je hoofdeinde wat te verhogen voorkom je brandend maagzuur tijdens je slaap. Indien je erg veel last hebt van brandend maagzuur dan kan je huisarts ook medicatie voorschrijven om de klachten te bestrijden. In elk geval dien je nooit zelf te gaan dokteren als je zwanger bent.

bewust puur banner

In de dertigste zwangerschapsweek kan worden gekeken of je antistoffen aan hebt gemaakt tegen het bloed van je baby, als je tenminste een negatieve resusfactor hebt en je kleintje over een positieve resusfactor beschikt. Het is voor het belang van je baby om al voor de bevalling hiervan op de hoogte te zijn.

Handige tips

  • Ook al heb je jezelf voorgenomen om wegwerpluiers te gaan gebruiken voor je baby, het is toch handig om een voorraadje hydrofiel luiers in huis te hebben. Deze kun je namelijk ook prima gebruiken om je kleintje af te drogen, om spuug meer op te vangen of om op het aankleedkussen te leggen.
  • Indien je last heb van zogenaamde zwangerschapsjeuk dan kun je daar behoorlijk wat hinder van ondervinden. Je buik insmeren met babyolie kan in sommige gevallen de klachten verminderen.
naturaplaza superfoods banner