Take a fresh look at your lifestyle.

29 weken zwanger

Wanneer de zwangerschap zo ver is gevorderd is je lichaam zich al aardig aan het voorbereiden op de komende bevalling. Het gevolg daarvan is dat je met een soort waggelend eendenloopje je voortbeweegt. Zodra dit lopen pijnlijk wordt dan dien je dat melden aan je zwangerschapsbegeleider zodat je speciale oefeningen kunt krijgen bij een fysiotherapeut.

single reizen online banner

Baby

Je hebt inmiddels al een eigen karakter en persoonlijkheid weten te ontwikkelen. Je hebt eveneens een eigen dag- en nachtritme (vaak het tegenovergestelde dan dat van je mama). De bewegingen die je maakt zijn regelmatig en soms zelfs herkenbaar door je mama.

Je skelet was eerst van kraakbeen maar is nu steeds verder aan het verbenen, op je schedeltje na natuurlijk want dat moet flexibel blijven om de geboorte wat soepeler te laten verlopen. Je schedel is daarom nog geen geheel maar is opgebouwd uit losse delen (fontanellen), die in elkaars richting en soms zelfs over elkaar heen kunnen schuiven, zodat je beter door het geboortekanaal naar buiten kunt komen. Je bent nu 37 centimeter lang en hebt nu een gewicht van 1150 gram.

bewust puur banner

Mama

Wellicht ben je ondertussen al heel wat kilo’s aangekomen. Dit extra gewicht is echter niet alleen van je kindje afkomstig want dat weegt bij de geboorte gemiddeld 3400 gram. Verder mag je 650 gram rekenen voor de vliezen en de placenta en 600 gram aan vruchtwater. Maar ook je baarmoeder, borsten, extra aangemaakt bloed, opgeslagen vetreserves en vastgehouden vocht wegen mee. Je mag hier gemiddeld respectievelijk 1000, 800, 1000, 3500 en 1500 gram voor bijtellen tot aan de geboorte.

Wellicht vraag je je af of het nog wel verantwoord is om seks te hebben, nu je al zo ver gevorderd ben in je zwangerschap. In principe kan seks op dit moment geen kwaad, mits de begeleider van je zwangerschap dit niet uitdrukkelijk afgeraden heeft, maar je moet er zelf wel een goed gevoel bij hebben. In sommige gevallen wordt het advies gegeven om gedurende de laatste zwangerschapsweken tijdens de geslachtsgemeenschap een condoom te gebruiken. Dit wordt soms gedaan om te voorkomen dat er infecties kunnen ontstaan op het moment dat de baarmoedermond zich al een beetje heeft geopend. Over het algemeen heeft seks geen invloed op de baby omdat deze prima beschermd is in je buik.

Handige tips

  • Het is onderhand tijd geworden om een lijstje aan te leggen met gegevens van mensen die je op de hoogte wilt brengen op het ogenblik dat je spruit is geboren. Daarnaast kun je een lijstje maken met gegevens van personen die je een geboortekaartje wilt sturen.
  • Indien je handen dikker worden, door vocht dat in je lichaam wordt vastgehouden, dan is het absoluut aan te raden ringen nu al af te doen. Dit voorkomt dat ze gaan knellen of later moeilijk af kunnen worden gedaan.
naturaplaza superfoods banner