Take a fresh look at your lifestyle.

28 weken zwanger

De mijlpaal van 28 zwangerschapsweken is bereikt. Dit wil zeggen dat je baby vanaf nu officieel levensvatbaar is verklaard. Wel zullen artsen er nog alles aan proberen te doen om je kleintje zolang mogelijk binnen in je buik te houden door bijvoorbeeld weeënremmers in te zetten indien de bevalling zich onverhoopt mocht aandienen.

single reizen online banner

Baby

De verhoudingen van je lichaampje zijn nu vrijwel hetzelfde als bij je geboorte. Eerder was je hoofdje te groot in vergelijking tot de rest van lichaam. Je smaakpapillen zijn ondertussen ook aanwezig al kun je daar nu nog helemaal niets mee. Het vruchtwater dat je drinkt is namelijk smaakloos. Verder neemt de hoeveelheid onderhuids vet alsmaar verder toe en zal de kleur van je huid veranderen van rood naar roze. Je weegt nu circa 1 kilo en hebt een lengte van 36 centimeter.

Mama

Doordat je buik nu een ware groeispurt door lijkt te maken is de kans op het krijgen van zwangerschapsstrepen fors toegenomen. Je huid goed in blijven smeren met een vettige crème of lotion kan echter wel een deel voorkomen.

bewust puur banner

De groei van je kindje kost veel energie. Je moet proberen om in de laatste weken voor de bevalling voldoende rust te nemen. Een geboorte is immers hard werken waar je behoorlijk wat energie voor nodig hebt.

Met het groeien van je buik komt ook de dag van de bevalling steeds dichterbij. Het is daarom niet raar dat je daar regelmatig aan denkt. Misschien heb je al een keuze weten te maken met betrekking tot de plaats waar je kindje ter wereld gaat komen: thuis, in een ziekenhuis of misschien wel een kraamhotel.

Handige tips

  • Het is misschien handig om alvast een beetje informatie in te winnen over de mogelijkheden die er zijn met betrekking tot het bevallen. Er is hierover een heleboel te vinden op het internet en in diverse brochures die meestal wel bij verloskundigen en andere zwangerschapsbegeleiders aangeboden worden.
  • Je moet je niet bang laten maken voor de bevalling door allerlei, vaak goedbedoelde, verhalen en televisieprogramma’s met als thema geboortes. Iedere bevalling is uniek en niemand kan je vooraf vertellen hoe die van jou zal gaan verlopen.
  • Om kosten te besparen kun je in je familie- en vriendenkring eens informeren wat er eventueel overgenomen kan worden voor de babyuitzet. Sommige spullen heb je namelijk maar een relatief korte tijd nodig ondanks het feit dat deze duur zijn in aanschaf.
  • Als je het niet prettig vindt wanneer iemand zomaar aan je buik zit dan mag je daar best assertief op reageren. Ook al ben je zwanger, jij bepaalt of je aangeraakt wilt worden of niet, hoe vriendelijk een dergelijke aanraking ook is bedoeld.
naturaplaza superfoods banner