Take a fresh look at your lifestyle.

27 weken zwanger

Vaak krijgen vrouwen in deze periode van hun zwangerschap vaak de vraag gesteld: hoe gaat het ermee? Zelfs mensen die normaal gesproken nooit informeren naar je welzijn hebben nu opeens interesse in je. Soms gaan wildvreemde mensen zelfs spontaan je buik aaien. Zo nu en dan kun je je een buik op pootjes voelen. Wanneer je dit vervelend vindt dan mag je dat gerust kenbaar maken.

vitaminstore gezond leven banner

Baby

Zodra je mama haar hand op haar buik legt dan kruip je daar lekker met je lijfje tegenaan. Op deze manier kun je al een beetje wennen aan het contact tussen jou en je mama. In de baarmoeder is momenteel niet veel ruimte meer over en daarom kun je alleen nog maar met je beentjes opgetrokken erin liggen. In deze houding lukt het je trouwens nog aardig om van tijd tot tijd een ferme schop te geven. Je lengte is nu ongeveer 35 centimeter en je gewicht bedraagt ongeveer 820 gram.

Mama

Er bestaat een kans dat er zich een bekkeninstabiliteit (heeft) ontwikkeld gedurende je zwangerschap. Je bekken is opgebouwd uit drie, onderling met bekkenbanden verbonden, botten. Onder invloed van hormonen kunnen de banden en het kraakbeen verslappen en wordt het bekken instabiel. Je zult dan op een waggelende manier gaan lopen doordat je banden overbelast zijn geraakt. Bij een oefentherapeut kun je overigens leren hoe je andere gewrichten kunt gebruiken om de banden te ontzien.

Indien je op je werk veel moet sjouwen, lang moet staan of veel zitten dan dien nu tijdelijk je vervangend werk te krijgen van je werkgever. Dit geldt uiteraard ook als je werk met gevaarlijke stoffen of in een ruimte waar veel trillingen of harde geluiden worden geproduceerd.

bewust puur banner

Als je borsten al een gelige substantie produceren die zo nu en dan naar buiten komt lekken dan is het zaak om je borsten extra goed schoon te houden. Je doet dat door ze alleen met water te wassen (dus absoluut geen zeep) en daarna rustig door te deppen. Lekkende borsten zijn overigens heel normaal in dit stadium van je zwangerschap en dus niets om je zorgen over te maken.

Tijdens je periodieke controle wordt onder andere je bloeddruk scherp in de gaten gehouden. Dit om in te kunnen grijpen als deze te hoog wordt. Ook het eiwitgehalte in je urine wordt regelmatig gemeten. Een te hoge bloeddruk in combinatie met een verhoogd eiwitgehalte in je urine kan namelijk wijzen op een beginnende zwangerschapsvergiftiging. Een zwangerschapsvergiftiging kan een aanzienlijk gevaar opleveren voor jou en je kindje.

Handige tips

  • Indien er hulp aan wordt geboden, bijvoorbeeld om je zware boodschappen even binnen te zetten, dan kun je die beter direct vriendelijk aannemen. Zwaar tillen en je overbelasten is in deze periode uit den boze.
  • Als je borsten nu al erg gaan lekken dan kun je daarvoor borstkompressen in je beha stoppen. Dit voorkomt vlekken in je kleding, onnodig veel was en misschien een gevoel van schaamte.
naturaplaza superfoods banner